16 Aralık 2005 Cuma

işletim sisteminden önce kafaların yenilenmesi gerekiyor galiba

Bugün tam okuldan çıkarken telefon çaldı. Genelde ben çıkmak üzereyken çalan telefonlar hayra alamet olmaz. Neyse, telefona Sedat baktı ve seni arıyorlar dedi. Kırk yıl düşünsem Mustafa hocanın beni arayacağı aklıma gelmezdi. Ne kadar memnun oldum anlatamam. Mustafa hoca büyük bir incelik gösterip beni dönüşüm projesi için aramış. Ben biraz buradan bahsettim O PostgreSQL ve GTK ile yaptıklarını anlattı. Anladığım kadarıyla Malatyada da benzer bir dönüşüm projesi var ama benim kadar tantana yapmıyorlar :-) Oradaki tecrübelere de ihtiyacımız olacak elbette. Tekrar sağolun hocam.

Telefonda Mustafa hocaya anlattım buraya da yazayım. Bu hafta görüştüğüm bir yazılım firmasına "programlarınızı linux ile çalışabilecek şekilde yazsanız maliyet yönünden önemli bir avantajınız olur, ticari olarak da kazançlı çıkarsınız bundan" dediğimde aldığım yanıt şöyle oldu: "Genellikle programların toplam sahip olma maliyeti ile ilgilenilmiyor. Örneğin 20,000 nüfuslu bir ilçe bile alacağı programın PostgreSQL veya MySQL ile değil de Oracle ile çalışmasını istiyor. Yani adamlar veritabanı için ödeyecekleri ücretten kurtulduklarına bile sevinmediklerinden onlara 100 bilgisayara linux kuracağız işletim sistemi için şu kadar para vermeyeceksiniz demek pek anlamlı olmuyor. Neyse parası verelim (kimin parasını veriyorlarsa) ama en kalitelisini (!) alalım diye düşünenlere linux ile çalışan uygulama satmak mümkün değil."

Olaya bu taraftan bakınca insan ümitsizliğe kapılıyor ama memlekette değiştirilecek çok şey var, biz uğraşmasak kim uğraşacak diyerek çalışmak lazım herhalde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...