30 Mart 2010 Salı

Artık debian paketlerinin EAP/TLS/TTLS/PEAP desteği var

Daha dün OpenSSL'in 1.0.0 sürümü çıkmışken bugün de lisansıyla ilgili bir şeyler yazayım. Tam iki yıl önce eduroam'a dahil olabilmek için freeradius kurmaya çalışırken OpenSSL lisansının GPL ile problemlerinden dolayı bayağı uğraşmış ve sonunda kendi deb paketlerimi yapıp öyle kullanmaya başlamıştım. Aradan geçen bunca zamandan sonra ara ara paketleri güncelliyordum ama 2 Ocak tarihli güncellemeyi kaçırmışım. Tabi GPL'de veya debian politikasında bir değişiklik olmamış, OpenSSL lisansına aşağıdaki istisna eklenmiş ve artık freeraidus paketleri (olması gerektiği gibi) OpenSSL destekli dağıtılıyor.
This LICENSE file is a modification to the main LICENSE file, which is
GPLv2. It applies only to the files in the "src" directory.

In addition, as a special exception, the copyright holders give
permission to link the code of this program with the OpenSSL library,
and distribute linked combinations including the two.
You must obey the GNU General Public License in all respects
for all of the code used other than OpenSSL. If you modify
file(s) with this exception, you may extend this exception to your
version of the file(s), but you are not obligated to do so. If you
do not wish to do so, delete this exception statement from your
version. If you delete this exception statement from all source
files in the program, then also delete it here.

Henüz stable depoya girmemiş olsa da testing deposundan paketleri alıp kullanmak mümkün. Akıllı davranıp bu düzenlemeyi yapanlara teşekkürler. Bu mevzu da benim için kapanmış oldu böylece.

OpenSSL 1.0.0


11 yıldan uzun süren bir geliştirme süresi sonunda OpenSSL'in 1.0.0 sürümü duyuruldu. 1998'deki ilk sürümü de 0.9.1c olan OpenSSL bazı kısıtlamalarla ticari ve ticari olmayan amaçlar için (iki farklı lisans ile) kullanılabiliyor. FSF'nin de kullanılmasında bir sakınca görmediğini (debian hariç pek az kimse ilgilense de) yazmakta fayda var.

Kararlı sürümünü uzun sürede çıkaran yazılım denildiğinde aklımıza eskiden Wine geliyordu, artık OpenSSL de var. Resmi geliştirici sayısının 11 olduğunu düşününce küçük bir ekiple verilecek desteğin bile ne kadar anlamlı olacağı görülebilir. Sonradan "önceden söylemiştik" diye link verebilmek için buraya not düşeyim.

Henüz resmi yansılar arasında listelenmese bile (az önce yazdım yansı olmak için) bir OpenSSL yansısı da şurada var.

29 Mart 2010 Pazartesi

Özgür Yazılım ve Linux Günleri'ne gidiyoruz

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Özgür Yazılım ve Linux Günlerine kalabalık bir ekiple katılıyoruz. Bu yıl benim için dikkat çekici olan konu bölümdeki arasınav tarihlerinin bu etkinlik gözönüne alınarak bir hafta ertelenmesi oldu. Eskiden de yoğun katılım oluyordu ama ilk defa gönülden bir destek görüyor olmak oldukça sevindirici.

25 Mart 2010 Perşembe

Özgür Yazılım ve Linux Günleri yaklaşıyor


Bilgi Üniversitesi ve Linux Kullanıcıları Derneği'nin birlikte düzenleyecekleri Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2,3 Nisan 'da Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsünde yapılacak. Her yıl özgür yazılım camiasının tanınmış isimlerini konuşmacı olarak getiren Bilgi Üniversitesi bu yıl Matt Zimmerman, Leslie Hawthorn ve Brian King'i ağırlayacak.

Bu yılın programına bir göz atıp, takviminize işaretlersiniz. Benim favorim her zaman ARA'lar olmuştur ;) Camiadan tanıdıkları görmek, yenileriyle tanışmak için bulunmaz bir fırsat bu etkinlik.

Ben cumartesi günü 14-15 arasında "Pardus x86-64 Deneyimi: Özgür Yazılım Projelerine Nasıl Katkı Verilir?" hakkında konuşuyor olacağım.

23 Mart 2010 Salı

Hay ananızın kızlık soyadını

Aynı apartmanda başka bir daireye taşındığımdan ev telefonumu ve adsl bağlantımı naklettirmeye gittim bugün. Bu kadar basit bir işi telefonla veya internetten yapamıyor oluşum yeterince saçma iken bir de nüfus kağıdınızın fotokopisini istiyorlar bu talepte bulunduğunuzda. Hatta daha saçması karşınızda oturan eleman ananızın kızlık soyadını soruyor size. Onu da elindeki forma yazıp yine masasının üzerine bırakıyor. Sizden de bu formu gören herkesin iyi niyetli olacağına inanmanızı bekliyorlar. Sanki kimliğimi görmeleri ya da kendi telefon numaramdan yapacağım aramaya güvenmeleri daha manalı değilmiş gibi (internetten adsl kullanıcı adı ve parolamla yapacağım başvurudan çoktan vazgeçtim zaten).

Birinin çıkıp bu akıllılara simetrik şifreleme yapıldığında kullandığınız anahtarın gizliliğinin en kritik nokta olduğunu söylemesi lazım.

18 Mart 2010 Perşembe

Pardus yine GSoC'da

Pardus geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Google Summer of Code'a kabul edilen organizasyonlar arasında yeraldı. Hepsi bir birinden önemli bu firmalar arasında bizden birini de görmek mutluluk verici.

"C++ GUI Programming with Qt 4" Artık Türkçe



Dün QtTürkiye listesine gelen bir mesajı buradan paylaşayım istedim. Sahalarda görmek istediğimiz hareketler bunlar:

> Merhaba arkadaşlar,
> Yaklaşık bir yıldır bu gruba üyeyim. Sorulan sorulara hemen cevap
> verilmesi gerçekten takdire değer. Yine yaklaşık bir yıl önce ben de
> Qt'a merak saldım. Ancak yeterli Türkçe kaynak olmadığını düşünerek
> bahsi geçen kitabı çevirmeye koyuldum. Ve nihayet 12 bölümün
> çevirisinden oluşan bir dokümanı yayınladım. Dokümanı http://www.qtturk.tk
> adresinden indirebilirsiniz. Yeni başlayanlar için yararlı bir kaynak
> olmasını umuyorum.
>
> İyi çalışmalar.
>
> Ufuk Uzun,
> Sakarya Üniversitesi -
> Bilgisayar Mühendisliği(2. Sınıf)

15 Mart 2010 Pazartesi

I. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Özgür Yazılım Konferansı

13 Nisan 2010 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi'nde düzenlenecek olan I. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Özgür Yazılım Konferansına katılacağım. Erdinç ve Oğuz'la dört gün geçirebileceğim çok iyi bir fırsat olacak benim için. İnternetin babasının da konuşmacılar arasında bulunacağı pek güzel bir etkinlik olacak. Fırsatı olanları bekleriz.

14 Mart 2010 Pazar

Pardus 64 bit projesi haberlerinin yeni adresi

Pardus 64 bit projesi ile ilgili teknik ve teknik olmayan yazıları bundan sonra kendi günlüklerimiz yerine 2uzeri6.blogspot.com adresinde yazacağız. Rss okuyucularınızın ayarlarıyla oynayabilirsiniz.

6 Mart 2010 Cumartesi

Document Freedom Day

Gerçek olamayacak kadar güzel bir haber

Hala duymayan kaldıysa 25-26-27 Haziran'da aşağıdaki grupların İstanbul'a geldiği haberini vereyim onlara. Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax, Heaven & Hell (Dio'lu Black Sabbath), Rammstein, Manowar ve Alice In Chains'in yanında pek güzel başka gruplarda var. Bu kadar büyük grupları üç gün boyunca dinlemenin bedeli de neredeyse tek birinin konser ücretine yakın.

Kaçıran kesinlikle pişman olur.

Pardus Kurumsal 2 x86_64 3. Önizleme Sürümü (seruhatto)

x86-64 tarafında önemli değişiklikler olduğundan yeni bir önizleme sürümü[1] daha hazırladık. Bu sürümde toolchain tamamen yenilendi, artık (birer sembolik link olan) /lib64 ve /usr/lib64 dizinleri yok. PiSi'de önemli yenilikler var. Bu önizleme sürümünün bir deneme sürümü olduğunu unutmamak gerekir.

Bu sürümün kod adı: seruhatto[2]

[1] http://tinyurl.com/seruhatto
[2] http://nyucel.blogspot.com/2009/11/64-bit-ekibinden-ilk-ayrls.html

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...