27 Haziran 2008 Cuma

Pınar Yanardağ ile Röportaj

Tam da dün mezuniyetten bahsetmişken, bugün geçen yılın mezunlarından, pek sevdiğim çalışma arkadaşım, öğrencim, Pardus geliştiricisi Pınar'ın Özgürlükİçin E-Dergi'de yeralan röportajını okudum.

Bizimkisi de böyle bir iş işte. Bunlarla mutlu oluyoruz.

26 Haziran 2008 Perşembe

Kuşlar yuvadan uçtular

Dün oldukça kalabalık bir törenle mezunlarımızı uğurladık. Mezuniyet törenleri insanın farklı duyguları bir arada yaşadığı yerler oluyor. Elbette öğrencilerinizin okulu başarıyla tamamlamalarına seviniyorsunuz ama çoğunu bir daha göremeyecek olmak da üzücü bir durum. Yine de daha dün üniversiteye başlamış bu yavrucakların ;) şimdi birer mühendis olarak mezun olmaları, giderken samimi birer vedaları içinizdeki hüznü almasa da çok duygulandırıcı şeyler.

Bu dönemin benim için özel olan taraflarından biri de dört yıldır kesintisiz bir arada olduğum nadir dönemlerden biri olması. Askerlik, ıvır zıvır bir şeyler araya girmeden gelişimlerini, büyüdüklerini gördüğüm bu çocukları kocaman kucaklıyor, başarılar diliyorum.

Yolunuz açık olsun arkadaşlar.

Schrödinger

25 Haziran 2008 Çarşamba

Yazılım Akademisi '08

Geçenlerde Zeliha ve Kübra'nın IBM'in Yazılım Akademisi 2008 yarışmasında dereceye gireceklerini düşündüğümü yazmıştım. İlk üçe girememişler ama Jüri Özel Ödülüalmışlar. Afferin kızlar, daha fazlasını hak ediyorsunuz.

Bu yılın mezunlarının hepsi birbirinden başarılı. Acaba buranın havasından mı suyundan mı?

24 Haziran 2008 Salı

Açık Akademi Yayınları

Biliyorsunuz Açık Akademi Yayınları daha önce tasfiye sürecine gireceğini bildirmişti. Yayınevi stoklarını tüketmek için kitaplarda son bir indirim daha yaparak, indirimleri %50 ile %60 seviyesine çıkarmış. Neredeyse bedavaya satıyorlar kitapları. Her kitaplarını çıktığında almıştım ama şimdi yine bir şeyler aldım ben.

Keşke bu yayınevinin yaşaması mümkün olsaydı. Ama hayat böyle; her zaman hakettiğini alamıyor insan.

18 Haziran 2008 Çarşamba

Polonya yolcusu



20 haziran Cuma TOBB ETÜ'de yapılacak olan 2. Özgür Yazılım Konferansında Şule ve Figen bu yıl bitirme projelerinde yaptıkları işleri anlatacaklar. Şule bir ay sonra Polonya'ya gideceğinden birlikte çalışmaya bir yıl ara veriyoruz. Orada da başarılı olacağından eminim.

Daha önce de yazmışımdır ama tekrarda zarar yok: Üniversitede çalışmanın en iyi yanı başarılı gençlerle birlikte çalışma imkanı olması.

10 Haziran 2008 Salı

Mozilla add-on developer


Geçen yıl Figen'in yazdığı eklentiden bahsetmiştim. Bu yıl yuvadan uçan kuşlardan biri olmadan önce bugün bir sürprizle geldi bilgi işleme. Mozilla vakfından eklenti geliştiricilerine gönderilen tshirt onu da bizi de pek sevindirdi.

Bir Mozilla geliştiricisine "çay söylesene" demek biraz garip geliyor insana ama zamanında kimler kimler bilgi işlemde çay söylemişlerdi...

Sizinle çok gururlanıyorum.

9 Haziran 2008 Pazartesi

Bitirme projesi


Geçen hafta bölümde bitirme projeleri sunumları vardı. Her ne kadar bütün gün sürdüğü için dinlemesi bile yorucu olsa da öğrencilerin üzerinde bir yıl çalıştıkları projeleri görmek güzeldi. Kimi projelerin fikri, kimisinin uygulaması, kimisinin ise sunuşu çok iyiydi. Bazıları gerçekten çok iyi işler yapmış olmalarına rağmen sunumlarında bunu yansıtamadılar.

Bazı bitirme projeleri sadece okul için değil aynı zamanda ülke çapındaki yarışmalar için de hazırlanmıştı. Microsoft'un İmagine Cup'da üçüncü olan Mikail Abdullah Oral ve Erçin Yontar'ın projeleri böyleydi örneğin. Daha önceden sunum yaptıkları için zaten iyi hazırlanmış olan fikirlerini başarıyla sundular.

Benim çocuklar da pek heyecanlı olmalarına rağmen iyiydiler. Özellikle Şule'yle birlikte sunum yapan Figen her zamanki gibi çok heyecanlıydı. Onu iyi konuştuğuna ikna etmek mümkün olmadı dört senede. İki yıl daha birlikte çalışmayı umduğumuz Cem de zaten konuya hakim olduğundan çok başarılıydı.

Sunumunu dinlerken gülmekten karnıma ağrılar giren bir ekip de vardı ama onlardan detaylı bahsetmem uygun olmaz sanırım ;)

Peki fotoğraftaki kızlar kim diye sorarsanız, onlar beni sunumlar sırasında en çok şaşırtanlardı: Zeliha Özşiray ve Kübra Ağgön. Onlar da projelerini IBM Yazılım Akademisi '08 için hazırlamışlar. Hem proje konuları, hem yazılım geliştirme sistematikleri hem de sunumları son derece başarılıydı. İki kişi kod yazarken svn kullanmışlar diyeyim gerisini anlarsınız zaten. Her şeyi o kadar ince ayrıntısına kadar düşünüp hazırlık yapmışlardı anlatamam. Gördüğüm en iyi takım çalışmalarından biriydi. Ben işveren olsam ikisini birlikte işe alır bu takımı bozmazdım. 23 Haziranda yapılacak finallerde ikisine de başarılar diliyorum.

Bu hafta sonundaki mezuniyetten sonra bir kuşlar yuvadan uçtular yazısı yazarım sanırım.

7 Haziran 2008 Cumartesi

az daha trf elden gidiyordu

Dün debian listesine "bir dil için iki klavye haritası fazla, diğer dillerin birer tane var, sizinkilerden birini kaldırsak olmaz mı" diye özetlenebilecek bir mail iletildi. Tam da tahmin ettiğim gibi Recai Oktaş'ın "trf'yi özellikle devlet dairelerinde fazlaca kullanıyoruz, kaldırmayalım" itirazının ardından öneriden vazgeçildi.

Neden trq ve trf gibi iki tane keymap'e sahip olduğumuz üzerinde düşünülmesi gereken bir konu bence.

1 Haziran 2008 Pazar

blackstone

>> bu insan hakkında kimse hiç bişey söylememeli artık
>> artık yumruklar konuşmalı :)

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...