11 Aralık 2007 Salı

Bu da gsm operatörlerine hediyem olsun

Uzun zaman önce atm'ler için bir öneri yazmıştım, şimdi de gsm operatörleri için bir önerim var.

Ne benim ne de arkadaşlarımın saatlerinin doğru olduğundan emin olamıyorum. Bazen televizyonların, radyoların saatleri bile birbirini tutmuyor. Elbette internet bağlantımız olduğunda sorun yok ama sürekli de bilgisayar başında değiliz ki (değil miyiz hakkaten?). Kol saatlerimiz için yapacak çok fazla bir şey olduğunu sanmıyorum ama sürekli yanımızda taşıdığımız cep telefonlarımız bu derde derman olabilir. Kimin bu kadar hassas zaman bilgisine ihtiyacı var diyorsanız yazının geri kalanını okumanıza gerek yok demektir.

Önerim özetle şöyle: Nasıl bilgisayarlarımızın zamanlarını ntp kullanarak ayarlıyorsak, benzer bir işi gsm operatörleri aracılığıyla cep telefonlarımıza da yapalım. Madem cep telefonumun ekranına nerede olduğum bilgisini gönderebiliyorlar, bunu da kolayca yapabilirler. Konuşmalarımızı faturalandırabildiklerine göre zamanı hassas bir şekilde ölçebiliyor olmalılar. Bir operatör bu hizmeti vermeye başladığında abonelerinin tümünün saatleri aynı olur. Hatta isteyen aboneler saatlerini 5dk ileri, 10dk geri filan da tutabilseler güzel olur (kimileri sürekli saatlerini 5 dk ileri kullanıyor ya). Benim çok hoşuma giden bir hizmet olurdu bu. Hatta yapsın biri bunu, on senedir kullandığım turkcell'den vazgeçeyim.

Yeri gelmişken; Saatleri Ayarlama Enstitüsü diye harika bir kitap var.

8 Aralık 2007 Cumartesi

Seminer-cg üyesi ne yapar?

Aşağıdaki metni arşivine ulaşılamayan iki listeye göndermiştim. Sanmam ama, olur da üzerinde tartışmak, link vermek isteyenler için buraya da koyayım istedim. Her metinin olduğu gibi bunun da düzeltmelere, eklemelere ihtiyacı var. Ben listelere gönderdiğim halini buraya koyuyorum ki orada böyle demişti, burada başka türlü konuşuyor durumları olmasın.

---

Bir yıldan uzun süre üyesi olduğum seminer-cg yeniden yapılanırken gönüllü olacaklara nasıl bir işe gönüllü oldukları hakkında biraz olsun fikir verebilmek için tecrübelerimi yazayım istedim. Seminer çalışma grubunda çalışmak için seminer vermek gerekmediğinden (Ahmet San şarkı söylüyor mu? :)) belki de bu maili lkd-uye listesine göndermeliydim.

Seminer-cg üyesi ne yapar?

  • Seminer-cg üyesi esas olarak lkd'ye gelen (seminer@linux.org.tr) seminer isteklerine uygun konuşmacı ayarlamaya çalışır. Genellikle talepte bulunanlar nasıl bir seminer istediklerini bilmezler ;) Onları uygun bir şekilde yönlendirmek gerekir.

  • Alınan seminer taleplerine uygun konuşmacılar arasından takvimi uygun olan biri(leri) seçilir ve organizasyon tamamlanmaya çalışılır. Konuşmacılar bu işi gönüllü yaptıkları için hepsi birden aynı dönemde uygun olmadıklarından bazen bu listede konuşmacı aramak yetmez, kişisel olarak da konuşmak, ikna etmek gerekebilir.

  • Her iki taraf tamam olunca, iş seminerin organize edilmesine gelir: eğer konuşmacı şehir dışına gidecekse yol ve konaklama masraflarının karşılanması, gerekiyorsa biletlerin önceden alınması, kalacak yerin ayarlanmasının sağlanması gereklidir. Yabancı bir şehire gidecek konuşmacıyı birilerinin karşılaması, seminer alanına götürmesi gerekir. Bunun için konuşmacının irtibat kuracağı kişilerin bilgilerine sahip olması sağlanmalıdır.

  • Seminerin duyurulması seminer-cg'nin sorumluluğunda değildir. Kısa vadede bunu sağlayacak iş gücünün yakalanabileceğini sanmıyorum. Elbette cg'in sayfasında, blog'unda, listelerde duyuru yapılır ama esas olarak afiş hazırlamak, bunu sağa sola asmak semineri talep edenin görevidir.

  • Seminerlerin ardından yapılan işlerin envanterinin tutulması, seminer notlarının konuşmacıdan alınıp net'e konması, hem konuşmacıdan hem de dinleyicilerden geri bildirim alınarak değerlendirilmesi yine seminer-cg'nin görevidir.

  • Seminer verecek konuşmacılara yenilerini eklemek de yapılması gereken işler arasındadır. Cg'de çalışmaya gönüllü olacaklar dönem dönem "şu konularda seminer verebilirim" diyen arkadaşlarla karşılaşacaklardır. Daha önceden hiç seminer vermemiş biri bir fırsat olduğu gibi aynı zamanda bir tehlikedir de. Özellikle "Linux Nedir?" gibi temel konuların anlatıldığı seminerler, dinleyicilerin ilk defa konu hakkında bilgi sahibi oldukları yerler olduklarından mümkün olduğunca konuya hakim kişiler tarafından anlatılmalıdırlar. Bunun için ilk kez konuşacak kişi imkanı varsa birkaç konuşmacının bulunacağı yerlerde konuşturulmalıdır.

  • Yeni konu ve/veya konuşmacı bulmak aslında o kadar da zor bir iş değildir ama çaba gerektirir. Camiada adı öne çıkanlara (bir şeyler yapmış olmak şartıyla elbette) yaptıkları işleri anlatacakları seminer teklifiyle gitmek onları mutlu edeceği gibi ilgi çekici konuların bulunmasına da yardımcı olur. Bu sayede "aynı yüzler, aynı konular" eleştirisinden de kurtulunmuş olur. Bazen de eski konuşmacılara yeni konular yaratmak gerekir ki bu biraz daha tecrübe ister ;)

  • Seminer-cg sadece gelen seminer isteklerini karşılamakla kalmaz aynı zamanda lkd'nin katıldığı düzenli organizasyonlar için de seminerler ayarlar. Linux şenliği, Akademik Bilişim, inet-tr, freedays ilk aklıma gelenler. Bu büyük organizasyonlar için konuları ve konuşmacıları bulmak yine seminer-cg'nin görevidir.

  • Gezici seminerler ve düzenli katıldığımız organizasyonlar haricinde yk'nın seminer talepleri de olabilir. Örneğin yk; "bir tren kaldırıp memleketi turlayacağız, bunun için konuşmacı lazım" diyebilir.


  • Bu kadar yapılacakları saydıktan sonra sonra işin zor taraflarını da yazayım:

  • Çok fazla spam alırsınız. Spam filtresi kullanmayı düşünenler seminer taleplerinin bir kısmını (maalesef gelen taleplerin önemli bir kısmı spam kriterlerine uyar) okuyamazlar ya da spam klasöründen ayıklamak zorunda kalırlar.

  • Yapılacak iş çoktur. Eminim kimse bu işi hafta bir kaç saatle yapacağını tahmin etmiyordur. Hergün mutlaka bu işe zaman ayırmak gerekir. Çünkü seminer talep eden genellikle hassas birisidir. Kısa sürede cevap alamazsa umutsuzluğa düşer ve bazen da size küser ;( Aynı şekilde sizden haber bekleyen gönüllü konuşmacıları da cevapsız bırakmamak gerekir.

  • Bazen(!) işler beklenildiği gibi gitmez. Uğraşıp ikna ettiğiniz konuşmacıyı dinlemeye kimse gitmez, konuşmacıya yol masrafı ödenmez, söz veren konuşmacı konuşmaya gitmez filan (Erdinçle birlikte, söz verdiğimiz Afyon seminerine, aracımızla yolda kaza yaptığımızdan gidemedik örneğin). Daha aklınıza gelen, gelmeyen her aksilik olur. Dinleyici bulamayan konuşmacı kırılır, konuşmacısı gelmeyen dinleyiciler kırılır, siz bu durumlara müdahale edememekten üzülürsünüz.

  • İstediğiniz kadar çok çalıştığınızı düşünün yine de çok eleştiri alırsınız.


  • Hiç mi iyi tarafı yok:

  • Başka türlü tanışma imkanı bulamayacağınız harika insanlarla bu sayede tanışır hatta bir kısmıyla arkadaş bile olursunuz.

  • İyi bir şeyler yaptığınızı, bulunduğunuz topraklardan aldığınızın bir kısmını geri verdiğinizi düşünürsünüz.

  • İsminiz iyi insanlarla birlikte anılır. Bir zamanlar doruk'un, meren'in, çağlar'ın, löker'in, pinguar'ın, yarımtepe'nin, kaya'nın (daha varsınız biliyorum, kusura bakmayın) çalıştığı cg'de şimdi siz çalışıyorsunuzdur. Harika bir duygudur bu.


  • İstediğim kadar kısa yazamadığım bu yazıyı sabredip okuyanlara teşekkür ederim. Yukarıda yazdıklarımın kural talimat filan olmayıp "sadece" benim tecrübelerim, fikirlerim olduğunu, benden başka kimseyi bağlamadığını da yazmış olayım.

    Bursa seminerinin ardından

    Daha önce yazdığım gibi çarşamba günü seminer için Bursa'daydım. Mustafa Hoca ile birlikte neredeyse bütün gün konuştuğumuz seminerlerde yaklaşık 60-70 kadar da dinleyicimiz vardı. Hafta içi, yağmur filan dinlemeden gelen dinleyiciler için yararlı bir etkinlik oldu diye düşünüyorum. Öğleden sonra bize katılan Harun Şeker ile karşılaşmaktan da memnun oldum.

    Büyük şehirlerin en iyi taraflarından biri sizinle aynı şeylerle ilgilenecek arkadaşlar bulmakta daha küçük yerlere göre avantajlı olmanız. Bursa Bilgi Teknolojileri ve Eğitim Derneği diye bir derneğin olması bile iyi bir örnek bence. Hoş, konuştuğumuz arkadaşlar bunu bile yeterli görmüyorlar ama insanların ihtiyaçlarının sonu gelmiyor elbette. Henüz çok genç olan bilteder'in yakın gelecekte daha iyi işler yapacağını tahmin etmek için kahin olmak gerekmiyor.

    Dernekten seminerin gerçekleşmesi için çok çalışan Dilek Kılıç'ın son anda rahatsızlanması ve seminerlere gelememesi talihsizlik oldu ama arkadaşları da çok ilgili ve özveriliydiler. Bu kadar farklı alanlardan insanların ortak ilgileri için bir dernek etrafında örgütlenip çalışmaları takdire değer bir şey. Hepsine teşekkürler. Terminalde bizi yolcu etmeye gelen bir arkadaştan amatör teleskop yapımı ile ilgili çok ilgi çekici şeyler dinleme fırsatımız da olduğunu yazayım.

    Benim için güzel geçen günün ardından Çanakkale'ye dönüş sürekli yağmur altında ve sıkıcı oldu. Hele otobüste izlediğim Mutluluk zaten kasvetli olan havayı dayanılmaz hale getirdi benim için. Eğer hala seyretmediyseniz, bırakın kalsın.

    1 Aralık 2007 Cumartesi

    ab2008 öncesi toplantı

    Daha önce X. Akademik Bilişim Konferansını Çanakkale'de düzenleyeceğimizi yazmıştım. Yıllardır bu konferansları düzenleyen hocalarımız: Mustafa Akgül, Ethem Derman ve M. Ufuk Çağlayan 3 Aralık 2007 saat 10'da Troya Kültür Merkezinde bir sohbet toplantısına katılacaklar.

    22 Kasım 2007 Perşembe

    Bursa Bilgi Teknolojileri ve Eğitim Derneği Semineri

    Bir dönem çokça mesai harcadığım seminer-cg'nin davetine uyarak 6 Aralık 2007 Perşembe günü Bursa Bilgi Teknolojileri ve Eğitim Derneğinde "Linux ve Özgür Yazılımlar" konulu bir seminer vereceğim. Benden önce Mustafa Akgül hoca, benden sonra ise Enver Altın konuşacak. Bu da seminerin afişi:

    19 Kasım 2007 Pazartesi

    mutlu yıllar Koray

    Zaman ne kadar da hızlı akıyor. Sanki bir kaç ay önce bu girdiyi yazmıştım. Bu bir şeyleri kaçırıyormuşum duygusu öldürecek beni ;)

    Mutlu yıllar Koray

    17 Kasım 2007 Cumartesi

    geleneksel ikinci özgür yazılım sobetleri

    İlkini geçen sene temmuzda düzenlediğim geleneksel özgür yazılım sobetlerinin ikincisini önümüzdeki Akademik Bilişim Konferansı sırasında Çanakkale'ye gelecek olanlarla düzenleyelim diyorum. Seminerlere engel olmasın diye yine süreyi gün batımı - gece yarısı yaparız. Kaçıranlar sonradan çok dinler bu etkinliğin hikayesini, benden söylemesi ;)

    15 Kasım 2007 Perşembe

    ab'08

    Artık haberi olmayan kalmamıştır* ama ben yine de yazayım. X. Akademik Bilişim Konferansı Çanakkale'de düzenlenecek. Daha sonra nasılsa çokça yazarım bu konuda.

    26 Ekim 2007 Cuma

    akademik bilişim 2008

    Bu yıl Akademik Bilişime giderken bir şey olmasın diye bir çare düşüyordum. Çok uzağa gitmeyiz umarım diye düşünürken galiba pek yakında olacak bu sene.

    19 Ağustos 2007 Pazar

    Serdar & Mevzun

    Bugün yine hoş bir süprizle karşılaştım. Eski öğrencilerimden Serdar, kız kardeşiyle birlikte Çanakkale'ye geldi. Kordonda bir kaç saat görüşebildik ama ikisini de gördüğüme çok sevindim.

    Zaman çok hızlı geçiyor.

    Serdar Yüksel ve Mevzun Yüksel

    7 Ağustos 2007 Salı

    Oradaydım, şahitim

    Biraz olsun bir yaşam belirtisi göstereyim ve üzerinden neredeyse bir ay geçen evliliği not düşeyim. Mutluluklar diliyorum

    26 Haziran 2007 Salı

    "Özgür Yazılım Okulu" olmadı

    Tübitak'ın “Bilim Kampları ve Bilim Okulları” başlıklı proje çağrısına yaptığımız "Özgür Yazılım Okulu" proje teklifi kabul edilen 14 projeden biri olmadı maalesef. Kabul edilen projeleri buradan görebilirsiniz.

    Kemal ile birlikte proje kabul edilmese de yapalım dediklerimizi yapmaya önümüzdeki haftalarda başlayacağız. Projeyi bahsettiğimizde heyacanla destek olmak isteyen herkese teşekkürler. Bir sonraki sefere artık.

    25 Haziran 2007 Pazartesi

    alıcılarınızın ayarlarıyla oynayabilirsiniz

    Kemal'in uyarısıyla blogger'ın farklı etiketler için farklı rss'ler verebildiğini öğrenmiş bulunmaktayım ;)

    Gezegen yöneticisi arkadaşlara blog girdilerimin linkini değiştirmeleri konusunda bir eposta gönderdim. Artık sadece gezegen etiketine sahip girdilerim görüntülenecek gezegen'de. Böylesi daha iyi olacak galiba.

    24 Haziran 2007 Pazar

    Bozcaada 3. Şarap Tadım Günleri

    Dün gittiğimiz Bozcaada'da Şarap Tadım Günü olması güzel bir tesadüf oldu bizim için. Hoş kimseyi tesadüf olduğuna inandıramadım ya neyse ;) Bu yıl gelemeyenler çok çeşitli şarapları tadabilecekleri bu etkinliği 2008 takvimine şimdiden yazsınlar bence. Hatta seneye bu tarihlerde Bozcaada'da bir özgür yazılım etkinliği düzenlemek bile iyi fikir olabilir.

    afiş

    Kuşlar yuvadan uçtular

    Cuma günü oldukça kalabalık bir törenle mezunlarımızı uğurladık. Mezuniyet törenleri insanın farklı duyguları bir arada yaşadığı yerler oluyor. Elbette öğrencilerinizin okulu başarıyla tamamlamalarına seviniyorsunuz ama çoğunu bir daha göremeyecek olmak da üzücü bir durum. Yine de daha dün üniversiteye başlamış bu yavrucakların ;) şimdi birer mühendis olarak mezun olmaları, giderken samimi birer vedaları içinizdeki hüznü almasa da çok duygulandırıcı şeyler. Örneğin iki yıl önce yanımızda staj yapan ve o zamandan bu yana neredeyse hiç görmediğimiz Behice'nin mezuniyetten bir gün önce bilgi işlemi ziyeret etmesi hepimizi pek memnun etti.

    Bir diğer üzücü durum ise mezun olan öğrencilerin çok büyük bir kısmının yoksulluk sınırının alında bir ücretle çalışacak olmaları. Türk-İş'in açıkladığı verilere göre Mayıs 2007'de açlık sınırı 626 YTL, yoksulluk sınırı 2040 YTL. (detaylı bilgi almak için buraya bakılabilir) Hal böyle olunca öğrencileri üniversitede kalmaları konusunda teşvik etmek de mümkün olmuyor. Ne üniversite birincisi olan Oğuz'a, ne bölüm ikincisi olan Pınar'a ne de diğer mezun olan öğrencilerime (birlikte çalışmayı istememe rağmen) yoksulluk sınırının yarısı ücretle (bir araştırma görevlisi ayda yaklaşık 1000YTL alıyor) çalışmalarını tavsiye etmedim.

    Yolunuz açık olsun arkadaşlar.

    15 Haziran 2007 Cuma

    "Özgür Yazılım Okulu" projesinde ikinci aşama

    Daha önce yazdığım Özgür Yazılım Okulu projesinin değerlendirilmesinin ikinci aşaması için Ankara'ya Tübitak'a çağırıldım. Tübitak başvuruları buradaki gibi bir prosedürle değerlendiriyor. 20 Haziran Çarşamba sunum için Ankara'da olacağım.

    Hepimizi heyecanlandıran bu projenin sonu umarım olumsuz olmaz. Hoş ben daha önce de Çanakkalede dönüşüm başlıyor diye o kadar uğraşıp sonuçlandıramamış ama yılmamıştım. Bu da olmasa bile yeni projelere yelken açmaya hazırım. İşin doğrusu aklımda yeni fikirler de var. Gün ola, harman ola.

    29 Mayıs 2007 Salı

    basında şenlik 2007

    Geçenlerde şenlik basında hiç yeralmadı filan diye yazmıştım. Türker Gülüm yazışmalarımız sonunda aşağıdaki listeyi gönderdi. Bu liste bir yerde bulunsun diye yazıyorum.

    http://www.bianet.org/2007/05/15/96017.htm

    http://www.hurriyet.com.tr/ankara/6420534.asp?gid=140&srid=3506&oid=4&l=1
    http://www.stargazete.com/starextra/index.asp?haberid=51146
    http://www.btdunyasi.net/index.php?module=news&news_id=3743&cat_id=1
    http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=3658
    http://www.byte.com.tr/haberler/?Gorev=HaberAyrinti&Haber=541
    http://www.yenisafak.com.tr/bilisim/?q=1&c=10&i=43703&Linux/ve/%C3%96zg%C3%BCr/Yaz%C4%B1l%C4%B1m/%C5%9Eenli%C4%9Findeyim
    http://www.birgun.net/index.php?sayfa=111&inid=0&devami=40523
    http://www.kanald.com.tr/teknoloji/kisisel/haberi.asp?Haber_no=4
    http://www.avrasya.tv/art/?art=haberoku&hid=1216
    http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/TEKNOLOJI/haber_detay.asp?PID=16&haberID=341932
    http://www.kanalturk.com.tr/15724/odt%C3%9C'de-linux-%C5%9Eenli%C4%9Fi.html
    http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=18163
    http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=237411
    http://www.haber34.net/bilisim-internet/6.-linux-ve-ozgur-yazilim-senligi.html
    http://www.mmistanbul.org/news_detail.cfm?news_id=477
    http://www.sentezhaber.com/index.php?mode=detay&index_id=10855
    http://www.malatyaguncel.com/news_detail.php?id=473
    http://www.dvbsat.org/forum/showthread.php?t=30245
    http://www.hardwarehaber.com/haberbak.php?id=3340
    http://e-bergi.com/2007/Mayis/6nci-Linux-Ve-Ozgur-Yazilim-Senligi
    http://www.tubitak.gov.tr/home.do;jsessionid=7296B24D639047C610599BC7C532E0C8?sid=84&pid=0&cid=3885
    http://darkhardware.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2864
    http://www.5n1khaber.com/haber_oku.php?id=2895
    http://www.ebmhaber.com.tr/oku.php?haber_id=32352
    http://www.teknikhaber.com/haberbak.php?id=2681
    http://www.ixirnet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=9
    http://www.teknikhaber.com/haberbak.php?id=2681
    http://www.haberdefteri.com/haberbak.php?id=8154
    http://www.genbilim.com/content/view/3770/52/
    http://www.imedya.com/articleDisplay.aspx?articleid=203658&zid=26
    http://www.itb.com.tr/article.asp?aid=3272&p=2

    Güncelleme: Pınar "iyi ki linkification var" diye uyarmış ;)

    25 Mayıs 2007 Cuma

    Özgür Yazılım Okulu

    Dün bir aylık bir uğraşın sonucunda lise öğrencilerinin Linux ve özgür yazılımlarla tanışmalarını hedefleyen bir proje teklifini tamamladık. İki yıl boyunca 1000'e yakın öğrenciye 2'er hafta pardus kurdurmayı, kullandırmayı ve web 2.0 ile tanıştırmayı planlıyoruz. Bir aylık bir değerlendirme süresi var, bakalım sonuç nasıl olacak.

    11 Mayıs 2007 Cuma

    FreeBSD 6 İşletim Sistemi

    Daha önce de güzel kitaplar yayınlayan Açık Akademi Yayınları yeni bir kitap daha çıkarmış: "FreeBSD 6 İşletim Sistemi". Kitabın yazarları isimlerini bildiğimiz arkadaşlar; İsmail Yenigül, Barış Şimşek ve Atılım Boy. Kitabı buradan sipariş edebilirsiniz.

    şenliğin ardından - kısım 3

    Aşağıda şenlikle ilgili eleştiri ve önerilerim var. "Bu kadar işin içinde hiç mi iyi bir şey yoktu" diyecekleri burada bırakıp devam edeyim:

  • Bence yaptığımız etkinliğin şenlik adıyla zerre kadar ilgisi yok. Dört gün içinde geçen yıl 73, bu yıl 59 seminer düzenleyip son gün yaptığımız 2 oyun turnuvasından başka eğlenceli hiç bir şeyi olmayan bu etkinliğe şenlik demek son derece zorlama bir isimlendirme oluyor. Bu yıl doğrusunu yapıp konferans adını kullandık, umarım seneye ikisini bir birinden ayırıp 7. Şenliği (Türker Gülüm'ün dediği gibi) daha sazlı sözlü yaparız. Bu haliyle bizim gibi uzaklardan işinden, okulundan izin almak zorunda olanların işi çok zor oluyor. 4 günlük bir şenlik için izin dilekçesi yazdığınızı düşünün ne demek istediğimi daha kolay anlarsınız. Her ne kadar kapanış töreninde inatla yapıldığı söylense de (neye, kime inat?) eğlenceli bir şey yapacaksak bunu seminerlerden ibaret olmadan da yapabiliriz gibi geliyor bana. Yıllardır yapıldığı gibi sadece seminer olacaksa onun da adı konferans olsun, kimseyi kandırmayalım.

  • Şenlik alanında bu yıl hiç sektör temsilcisi yoktu. Geçen yıl ortadaki büyük alanda Pardus ve IBM, D Salonunun yanında da bir kaç firma varken bu yıl kimse yoktu. Türkiyede Linux ve Özgür Yazılımlardan para kazanan bu kadar firma varken bunların birini bile şenlik alanına taşıyamamış olmak önemli bir eksiklikti. Linux'a destek veren bu kadar şirketten hiç birini yanımıza getiremiyorsak kabahati kendimizde aramamız lazım. Geçen yıl "ahh ah! Erdinç olmasa kimler gelirdi buraya" diyenler bu yıl neler yaptılar merak ediyorum.

  • Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir değerlendirme formu hazırlanmamıştı. senlikatlinuxorgtr'ye mail atın demek ipe un sermek oldu, hepimiz biliyoruz. Yapılan etkinlikten geri dönüş almamak mantıklı değil ama yine de böyle yapıldı. Şimdi "2005'de yapıldı da ne oldu, sanki değerlendirilebildi mi?" diye de sorulabilir tabi ama çözümün hiç anket/değerlendirme yapmamak olmadığı da açıktır herhalde.

  • Diğer bir çok etkinlikte olduğu gibi katılımcılara yaka kartlarının yanında (en azından) birer dosya içinde lkd, linux, özgür yazılım konusunda bilgiler sunabilmemiz gerekirdi, olmadı.

  • Şenliği hiç duyuramadık diye daha önce yazmıştım (düzenli seminerleri yeterince duyurmadınız o yüzden bittiler diyenlerin kulakları çınlasın). Ekim, kasım aylarında yapılacak konferans duyurularını aylardır bölüm panolarında görürken bizim bir haftadan kısa süre duyuru yapmamız hataydı. Artık buradan geri dönemeyeceğimize göre 7. şenliğin nerede, hangi tarihte yapılacağı belli olur olmaz hemen afişini hazırlayıp duyurmaya başlayalım bence. Varsın üzerinde sponsor bilgisi olmasın. Hem sponsorluk faaliyetleri için de kolaylaştırıcı bir etmen olur gibi geliyor bana. Gerekirse şenlikten bir ay önce yeniden üzerinde sponsorların da yeraldığı bir afiş yaptırır onu asarız (2007 şenliğinin afişinde sadece üç sponsorun yeraldığını düşünürsek zor olmayacaktır bu). Nasılsa gönüllüler yapmıyor mu bu işi?

  • Aslında bu da duyurunun bir parçası ama basın'ı şenliğe çekebilmek lazım. Sadece basın duyurusu ile yapabileceklerimiz bu kadar. Bir kaç ay önceden bir kaç bilgisayar dersinde haber olsaydık, gazetelerde belki de televizyonda şenlikten bahsedilseydi etkinlik çok daha büyük kitleleri kucaklayabilirdi.

  • Bu yıl altıncısını verdiğimiz "yılın penguenleri" ödüllerinin de değerini arttırmamız lazım bence. Memlekette bu alanda verilen başka ödül olmadığından bu ödülün prestijinin arttırılması derneğin de adının daha fazla duyulması anlamına gelecektir. Şenlik biteli bir hafta oldu, farzedelim ben de ödülleri, şenliği haber yapmak isteyen ama törene katılmamış bir basın mensubuyum (törene katılanı yoktu :)) şenlik sayfasında kullanabileceğim bir tek kare fotograf yokken bunu nasıl yapayım? Aradan geçen zaman arttıkça haber olma değeri de kalmadığını düşünürsek seneye neler yapmamız gerektiği konusunda daha hazırlıklı olabiliriz.


  • Yukarıda yazdıklarımın hiç birinin şenlik gönüllülerinin işi olmadığını söylememe gerek yok ama ben yine de kırgınlıkların önüne geçmek için yazmış olayım. Bunların hepsini düşünmesi, planlaması gereken "elimden ne gelirse yardımcı olayım" diye gönüllü olan genç arkadaşlar değil elbette. Derneğin basında yeralması için bu işten sorumlu bir ekip oluşturulması gerektiği uzun zamandır biliniyor ama artık bir an önce hayata geçirilmeli.

    Bunlar benim düşüncelerim, başkaları farklı düşünüyordur elbette. Çok kişinin etkinliğin şu halini yeterli bulmadığını ben şahsen biliyorum. Yönetimin bu fikirleri değerlendirmek için önce insanların görüşlerini almak için çabasının olması gerekli. Görüşleri almanın yolu da senlikatlinuxorgtr gibi kapalı bir listeye mail atılmasını istemek olmamalı. Bütün süreçleri mümkün olduğunca açık hale getirip katılımı en üst seviyeye çekmek derneğe yapılacak büyük bir iyilik olacaktır diye düşünüyorum. lkd-üye görüşleri almak için en uygun liste bence.

    yukarıda yazdıklarımdan ilgisiz not: Her ne kadar listelerden, bloglardan falan tartışmalı olduğunuz birileri olsa da onlarla yüzyüze karşılaşmak, konuşmak çok farklı oluyor. Hepimiz biliyoruz, insanlar birbirlerine söyleyemeyecekleri şeyleri kolayca yazabiliyorlar. Aynı şeklide birinden duyduğunuzda rahatsız olmayacağınız (tonlama diye birşey var, değil mi) sözleri okuduğunuzda sinirlenebiliyorsunuz (örneğin ben hem açık hem de kapalı listelerde bolca tartıştığım, karşılıklı sert ifadeler kullandığımız Türker Gülüm'le şenlikte kısa da olsa konuşmaktan memnun oldum. Bundan sonra da tartışmaya devam ederiz muhtemelen ama en azından benim için eskisi gibi olmaz). Bir amaç için birarada çalışacak insanların dönem dönem biraraya gelip, gerekiyorsa tartışmalarında, görüşmelerinde büyük fayda var. Lkd panelinde de bir arkadaş belirli aralıklarla lkd'yi konuşmak için (gündemi belirli elbette) toplanmayı önermişti, ben de çok işe yarayacağını düşünüyorum. Senede iki saatlik bir oturumda görüşüp ortak payda oluşturmak çok zor.

    ilgisiz ikinci not: Bir yıldır düzeltilmeyen sayfayı bir hafta daha düzeltmezlerse Web Sayfanıza Sahip Çıkın başlıklı bir girdi hazırlayacağım. Ayıp artık yahu.

    9 Mayıs 2007 Çarşamba

    şenliğin ardından - bölüm 2

    Kaldığım yerden yazayım:

  • Üçüncü sabahtan meren'in seminerini dinledim. Daha önce okuduğum ama dinlemediğim bir seminerdi. Meren bu işleri bırakıp kendini şov işine verse yine iyi para kazanabilir bence ;)
  • Günün geri kalan zamanında Ulak6Net Görev Gücünden arkadaşlarla sohbet etme fırsatım oldu. Saat 15:15'de adından ipv6 ile ilgili olduğu anlaşılmayan panele tahminimin çok üzerinde bir katılım oldu. D salonu neredeyse tamamen doluydu. Onur kısaca görev gücü hakkında bir tanıtım yaptı, arkasından ben comu'da neler yaptığımızı, yapacağımızı anlatıp topu Hüsnü Demir'e bıraktım. Gökova'da da dinlediğim Hüsnü iyi bir hatip olduğundan zamanın geri kalanını oldukça iyi doldurdu. Panelden sonra çimlerde bir görev gücü toplantısı da yaptık, önümüzdeki hafta içinde sonuçlandırmayı planladığımız proje üzerinde konuştuk. Aslında daha da uzun sürebilirdi ama Pınar'la birlikte lkd paneline katılmak için kalkmak durumunda kaldık.



  • Panele girdiğimizde henüz yk üyeleri kendilerini tanıtmayı yeni bitirmişlerdi. Merak edenlerin izleyebilecekleri bir videosu da bulunan bu toplantıdan akşam saat 8 gibi çıktım. Konuşanların çoğunun lkd'nin yönetim süreçleriyle ilgili eleştirileri oldu. Bu konuyla ilgili düşüncelerimi ayrıntılı olarak yazmak istedeğimden buraya fazla birşey yazmayacağım ama Yağmur'un çekincesinin haklı olduğunu gördüğümü de yazmadan geçmeyeyim. Ben çıkarken salonda neredeyse kimse kalmamıştı ve gideceğim yer 50km uzaktaydı. Çıkışta selamlaştığım Çağlar ve Koray bana harika bir teklifde bulundular: aKademy. Bunun arkasından gelen akşam yemeği teklifi de çok cazip olduğundan Ankara'nın yoğun trafiğinde bir saatlik bir yolculuk sonra recep ustanın yerine ulaştık. Keyifli bir yemeğin sonrasında gecelere akan arkadaşlara eşlik etmeyip Çubuk'a geri döndüm.
  • Son gün şenlik alanına eşim ve oğlumla geldiğimden hiç bir seminere giremedim (böylece şenlikte konuşan öğrencilerimden Mete'nin de seminerini dinlememiş oldum) ama belki de en eğlenceli gün son gün oldu benim için. Uğur (oğlum) şenlik alanının altını üstüne getirdi. Daha önce geleceğini yazmış olan Yağmur Akgün'le tanışmayı çok istiyordum ama sonradan okuğuma göre gelmemiş şenliğe.
  • Şenliğin tek şenlikli yeri olan kapanış törenine oğlum ve eşimle birlikte katıldık. Şenlikte ödül almanın en iyi taraflarından biri olan "gelecek yıl ödülü verme" mevzusu bu yıl nedense sadece "en çalışkan penguen" için uygulandı. Ödül töreni sırasında "neden" diye sorduğumda hep böyle oluyor diye yanıt aldım ama geçen yıl çokça ödül almış olduğumuzdan bunun böyle olmadığını biliyordum. Tören, Ümit'in ağzındaki sakızı sahneden tükürmesi sayılmazsa, oldukça neşeli geçti diyebilirim. Adının yanında hep ilk kelimesi geçen Pınar, yine bir ilk olarak "En Çalışkan Penguen" ödülünü alan ilk bayan oldu. Üniversite Kütüphanemizde Pardus kullanmamız da üyeler tarafından "En Başarılı Özgür Yazılım Temelli Uygulama Projesi" ödülüne layık görüldü. Bu yılın ödül töreninin diğer yıllardan bir farkı da neredeyse salondaki herkese ödül verilmesiydi. Şenlik ve konferans dahil olmak üzere yıl içinde 180'e yakın seminer organize eden seminer-cg üyeleri (sadece üç kişiler) ancak salonda hatırlanırken stand-cg üyelerine ödüller, şenlikte görev alanlara belgeler verildi. Hatta neler olduğunu hatırlayamadığım birkaç özel ödül dahi verildi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gezici seminerlere konuşmacı olarak katılanlara üzerlerinde adları yazılı birer lazer işaretçi (pointer) hediye edildi. Bu yıl sayı oldukça kalabalıktı; tam 21 kişi. Bu hatırayı almak üzere sahneye çağırılanlardan altısının benim öğrencim olması benim için ayrı bir gurur/sevinç kaynağı olurken diğer öğrencilerim için de etkili bir motivasyon oldu. Ben de kalemlerimin sayısını ikiye çıkarmış oldum. Ödül rekortmeni yine değişmedi ve Erdinç oldu. Kaç kez sahneye çıktığını saymaya yetişemedim ;) Barış Özyurt yine alternatif penguen ödüllerini dağıtmadı, seneye bunu gerçekleştirmek için bir organizasyon yapmak lazım. Kapanış töreninin en eğlenceli bölümü oydu bence.


  • Şenlikle ilgili öneri ve eleştirilerimi üçüncü bölüme bırakayım yoksa bu girdi bitmeyecek.

    8 Mayıs 2007 Salı

    şenliğin ardından - part 1

    Şenliğin ardından ancak kendime gelebiliyorum. 4 günde toplam 1800km araç kullanmanın bu kadar yorucu olacağını tahmin etmemiştim. Ankara-Çanakkale arasını daha önce de gidip gelmiştim ama bu sefer hem gidiş hem de geliş yolculuklarını gece yapıp bir de üzerine aradaki günlerde seminerler olunca çok yorucu oldu benim için. Neyse, işte bunlar da benim şenlik notlarım:

  • Bu yıl 40+ kişiyle geldik Çanakkale'den. Gelecek yıllarda da aşmamız zor görünen bir sayı oldu bu. Bundan fazlası birden fazla otobüs demek olacağından yakın şenlikler için pek mümkün görünmüyor bana. Bu haliyle bile açılış konuşmasını dinleyenlerin neredeyse yarısı bizdendi.
  • Açılış konuşmaları her zaman sıkıcı olur ama bu seferki gerçekten sıkıcı oldu. Hadi Mustafa Hoca'nın konuşmasının biraz uzun olmasını anlıyorum ama diğer konuşmacılardan Serkan bey dışındakiler de oldukça uzun konuştular. Hele Ankara EMO'dan konuşan arkadaş bunun bir açılış konuşması olduğu gerçeğini hiç önemsemiyormuş gibi emo'da nasıl özgür yazılım kullandıklarını uzun uzun anlattı. Açılış konuşmasını dinleyen bir basın mensubu yoktu ya da ben görmedim.
  • Açılışın ardından Ekin Meroğlu ve İşbaran Akçayır'ın sunumlarını dinlemeyi planlarken beklenmedik bir gelişmeyle Ulakbim'e gittim. Detaylarını yaz başına kadar belirleyeceğimiz önemli bir projenin bir parçası olmak heyecan verici oldu benim için. Ulak6net ekibine teşekkürler.
  • Günün sonunda seminer-cg'nin konuşulduğu panele katıldım. İşin doğrusu kırgın ayrıldığım seminer-cg'nin paneline katılmak ilk başta pek içimden gelmemişti ama iyiki de katılmışım. Seminer-cg'nin üç dönemdir sürdürülmemesini önerdiği ve benim de içinde bulunduğum dönemde kapattığımız düzenli seminerler çokça tartışıldı. Nasıl oluyor da işin içinde olan bu kadar insanın görüşüne itimat edilmeden hala "illa da düzenli seminer olsun" denebiliyor anlamıyorum. Oldukça radikal fikirlerin havada uçuştuğu toplantı somut bir iyileştirmeye imkan verecek bir fikir birliği olamadan bitti. Koray'ın apache ile ilgili söyledikleri unutulacak gibi değidi ;)
  • İkinci gün sabah "Türkiye Pardus Diyor" paneline ilk konuşmacı olarak katıldım. Comu'da neden pardus kullandığımızı, neden özgür yazılımların peşinden koştuğumuzu anlatmaya çalıştım. Tahminimin üzerinde bir dinleyici kitlesine konuştum, hatta inanmazsınız basın bile vardı ;) Benden sonra konuşan diğer üç konuşmacı da tecrübelerini paylaştılar. Kesintisiz olmasa belki daha da ilgi çekici bir panel olabilirdi. Konuşmaların ardından Erkan Tekman'ın organizasyonu ile şenliğe katılan basın mensupları ile birlikte bir öğle yemeği yedik. Sayın Tekman günlüğünde çok güzel şeyler yazmış, teşekkür ediyorum kendisine. Melih Bayram Dede de Pardus’a göç başladı başlıklı yazısında sağolsun iyi şeyler söylemiş bizim için.
  • Bu ay bitmeden hazırlıklarını tamamlayacağımız çok ses getirecek bir proje üzerinde çalıştığımızı da yazmış olayım şimdilik. Nasılsa zamanı geldiğinde bol bol ayrıntı yazarım. Anahtar kelimeler: pardus, eğitim, lise, özgür yazılım
  • İkinci günün sonunda "Bilişim ve Kadınlar: Meslek Seçiminden Hayata" başlıklı paneli dinledim. Konuşmacılardan biri olan Pınar'ın övgü dolu sözleri çok gururlandırdı beni. Aynı panelde konuşan Bilkent'li bayan ise uzun süre sohbetlerin konusu oldu. Özellikle eğlence toplumu öngörüsü hepimizin takdirini topladı.


  • Üçüncü ve dördüncü günler hakkında yarın yazmak üzere Erçin'in çektiği bir foto (resim değil ;)) ile bugünlük son vereyim yazdıklarıma:

    senlikten bir foto

    28 Nisan 2007 Cumartesi

    Yok, o kadar da değil

    İşbaran bu yıl kendisinden başka şenlik afişi isteyen olmamasından yakınmış. Çanakkale gibi küçük (70000 nüfuslu) bir yerde 40+ lkd üyesi olmasına, şenliğe bir o kadar bilgisayar mühendisliği öğrencisi gitmesine şaşmamış da çarşamba gecesi yola çıkılacak şenlik için pazartesi gelecek afişleri istememize şaşmış.

    İşin doğrusu İşbaran'ın bahsettiği afiş merkezi ben oluyordum eskiden ama bu yıl şenlikten iki gün önce afiş asmayı son derece işlevsiz bulduğum için afiş istemedim. Çanakkale'de afişi görüp Ankara'ya, 700km uzağa gitmeye karar verecek biri için gerekli vakit kalmadı. Gerçekçi olalım, kimse afişini gördüğü 4 günlük bir etkinliğe gitmeye bu kadar kısa sürede karar verip işlerini ayarlayamaz. Zaten okuldan gelmek isteyen herkesi götürüyoruz şenliğe, daha ne yapalım?

    Sözün özü; afiş istememekte hiç kabahatimiz yok.

    27 Nisan 2007 Cuma

    şenliğe bir otobüs dolusu geliyoruz

    Haftaya başlayacak şenliğe Çanakkale'den bir otobüs dolusu bilgisayar mühendisliği öğrenciyle beraber gidiyoruz. Yani ben, eşim ve oğlumla birlikte kendi aracımla geleceğim ama sonuçta birlikte geliyoruz sayılır. Okuldan arkadaşlarım Sedat ve Kemal'de gelecekler. Daha önce şenliğe böyle bir katılım yapan üniversite olmamıştır sanırım. 4 gün boyunca şenlikte olacak 40+ kişinin çoğu lkd üyesi, üye olmayanlarda Ankara'da üye olurlar nasılsa.

    Geçen yıl şenliğe gelirken lkd'ye üye kaydettiğim 50 kişinin formlarını da yanımda götürdüğümü hatırlayınca bu yıl boyunca hiç üye kaydetmemiş olmam bana pek garip geliyor. 6 yılda yaklaşık 900 üye kaydetmiş bir derneğe bir yılda 50 üye kaydetmişken neden bu yıl bu sayının sıfır olduğunu şenlikte soranlara anlatayım. Doğru cevap basit olduğundan ödül filan yok.

    24 Nisan 2007 Salı

    "IPv6 Görev Gücü" toplantısı

    Şenlikde yapılacak grup toplantılarından biri de "IPv6 Görev Gücü" toplantısı olacak. 5 Mayıs saat 15:15'de bu konuya ilgi duyan herkesi bekliyoruz.

    21 Nisan 2007 Cumartesi

    Bal Küpü (honeypot)

    Gökova'da dinlediğim sunumlardan biri Süleyman Demirel Üniversitesi'nden K.Koray ÜÇTOP'un içinde bulunduğu Ulak-CSIRT Bal Küpü çalışma grubunun sunumuydu. Diğer sunumlar gibi bu da oldukça ilgi çekici bir çalışmanın ürünüydü. Ulak-CSIRT bünyesinde oluşturulmuş diğer çalışma gruplarından arkadaşlar da güzel işler yapmışlardı.

    Sunumdan sonra konuştuğumuz Koray'a bu çalışmada kullandıkları programların pisi paketlerini yapmaya söz vermiştim. Bu sözü ben tutamamış olsam da 3. sınıf öğrencilerimden (seneye çokca adını duyacağınız, belki de çalışma arkadaşımız olacak olan) Cem Sönmez gerekli programları ve onların bağlı olduklarını paketledi. Anadolu parsımız artık istenilirse bal küpü tuzağı olarak da kullanılabilecek. Cem çok çalışkan olduğundan şimdi de geride kalan Honeyd Araçlarını paketleyecek. Kim bilir belki bu konuda çalışmak da isteyebilir. Koray'da söz verdiği NASIL belgesini hazırladığında onu da buraya koyacağım.

    Bal küpü tuzağı için kullanılan program honeyd ve onun onun bağlı olduğu diğer programlar şunlar:
  • libunwind
  • libdnet
  • libdnsres
  • honeyd
  • arpd
  • 16 Nisan 2007 Pazartesi

    iki hatırlatma

    Şenliğin başlamasına sadece 17 gün kaldı ama henüz bir şenlik afişi yok ortada (eğer üzerinde tarih ve yer olmayan bunu saymazsak). Basılması ve dağıtılması için de zaman gerekeceğinden şenliği duyurmak için geç kalıyoruz. Sonra yine biz bize etkinlik yaptık diye hayıflanacağız.

    Bir de 22 Nisan'da sonlanacak Yılın Penguenleri Ödülleri oylaması var, daha başlamadık. Bugün başlasak sadece 5 günümüz var.

    2008 genel kurulu yk seçimleri

    2008 Mayıs'ında yapılacak olan LKD genel kurulunda yapılacak seçimlere bir liste ile aday olmayı planlıyoruz. Benzer yönetim anlayışına sahip lkd üyelerinin bir program duyurarak yönetime aday olmasının derneğin genel kuruluna bir canlılık getireceğini düşünüyorum.

    Listede kimler olacak ve seçilirsek neler yapmayı planlıyoruz konularında ileriki günlerde ayrıca yazacağım.

    Öneriler ve görüşler için eposta ile bana ulaşabilirsiniz.

    15 Nisan 2007 Pazar

    "Açık Kaynak Kod ve FreeBSD İşletim Sistemi" Etkinliği

    BSD'cilerin kavgadan uzak, iş yapmaya odaklı tavırlarını giderek daha çok beğeniyorum. Gün olur BKD kurulursa seminer çalışma grubuna iş için başvurmayı düşünüyorum. Aşağıda güzel bir etkinlik haberi var, fırsatı olanlar kaçırmasın derim.

    EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı ve Ege Universitesi Gateway Öğrenci Topluluğu'nun ortak çalışmalarıyla, 27 Nisan 2007 Cuma "Açık Kod" yazılım geliştirme ve "FreeBSD İşletim Sistemi" tanıtım konferansı düzenlenecek. Program şöyle:

    10:00 - 10:40 Açılış Konuşması (Muhammed CİNSDİKİCİ, EGE Üniversitesi).
    10:50 - 11:40 FreeBSD 6.x Serisi ve FreeBSD Kurulum Uygulaması (Cihan KÖMEÇOĞLU, EnderUNIX Akademi.).
    11:50 - 12:45 FreeBSD İşl. Sis. Güncelleme ve Port Ağacı (Bâkır EMRE, EnderUNIX).
    12:45 - 14:00 Öğle Arası.
    14:00 - 14:50 FreeBSD ile Ağ Uygulamaları ( İsmail YENİGÜL, EnderUNIX).
    15:00 - 16:00 FreeBSD Çekirdeği ve Çekirdek Güncelleme( Murat BALABAN, EnderUNIX).
    16:15 - 17:00 Panel Açık Kaynak Kod ve Yazılım Geliştirme


    Yer : Ege Univ. Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Konferans Salonu

    12 Nisan 2007 Perşembe

    Google Summer Of Code

    Konuşmak bedava ama onlar kodu gösterecekler:

  • Pınar Yanardağ: Application for Evolution's encryption and key selection interface project
  • Barış Çiçek: Enhance Mango to allow self-service of GNOME account data and streamline GNOME account setup
  • Çağatay Çallı: Eclipse search plugin: providing a better, faster, more relevant Eclipse search.
  • Selem Delul: A protocol framework for EventMachine
  • Özgür Öztürk: Real-time text-to-speech
  • Hüseyin Akcan: A Generic Geometric Library
  • Sarp Centel: Patient Matching, Record Linkage, and Data Aggregation Techniques


  • 56 gün sonra gelen güncelleme: Projeleri kabul edilenleri ülkelerine göre sınıflamadıklarından teker teker bütün listeleri kendim kontrol etmiştim. Sabancı Üniversitesinden Sarp Centel'in ismini farkedememişim. Pınar'ın uyarısıyla radikal'in bu haberini yeni gördüm.

    9 Nisan 2007 Pazartesi

    evleniyor

    Camiamızın güzide bekarlarından biri daha evleniyor. 1 Nisan'da nişanlanan, Temmuz ayında dünya evine girmeyi planlayan kim diye merak edenleri buraya alıyor, genç çitfe hayat boyu mutluluklar diliyorum.

    edit:Şimdi kesin inanmayan olur diye bir de foto koydum.

    7 Nisan 2007 Cumartesi

    ayrılış

    Bir yıldan uzun bir süredir çalıştığım lkd seminer çalışma grubu başkanlığından ayrıldım. Geriye dönüp baktığımda harcanmış yüzlerce saat mesai, okunmuş binlerce mail (5368), yazılmış binden fazla (1487) mail görüyorum.

    Seminer-cg üyeliğim sayesinde bir çok harika insanla tanıştım, birlikte çalıştım, bazılarıyla arkadaş oldum. Hiç hesapta olmayan yerlere gittim. Hatta bir de kaza yaptım.

    Neymiş bu seminer-cg, ne yapıyormuş diyenler buraya bakabilirler. Tıklamaya üşenenler için ben birkaç sayı vereyim: Son şenlikten bu yana 94 seminer düzenlenmiş, 20 kişi gezici seminerler için seferi olmuş, 78 yeni seminer notu hazırlanmış, 46 kişi ilk defa lkd seminerinde konuşmuş.

    Her ne kadar sonunun böyle olması berbat da olsa Doruk Fişek, S.Çağlar Onur ve M.Barış Demiray dan sonra seminer-cg'nin yükünü taşıyanlardan olduğum için mutluyum.

    Kendisi nasılsa yazacaktır ama Pınar da artık seminer-cg üyesi değil.

    6 Nisan 2007 Cuma

    I. Türkiye BSD Konferansı



    Türkiye'de BSD sistemler üzerine önemli çalışmalar yapan ve dünya çapında kullanılan açık kaynak kodlu yazılımlar geliştiren EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı ile Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen konferans, 20 - 21 Ekim 2007 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde gerçekleşecek. Konferansın sayfasına buradan ulaşılabiliyor.

    4 Nisan 2007 Çarşamba

    Gökova

    Gökova'da birinci gün çok verimli ve keyifli geçiyor. Fotoların gerisi burada.

    3 Nisan 2007 Salı

    gökova

    Yarın sabah 4-6 Nisan arasında düzenlenecek Ulaknet Eğitim ve Çalıştayına katılmak için Gökova'ya gidiyorum. Faik ve Sedat'la birlikte zevkli bir yolculuk olacak diye tahmin ediyorum. Çok sayıda üniversiteden benzer konumlarda çalışanlarla bir arada bulunmak herkes için iyi olacak. Umarım akademik bilişimde tanıştığımız arkadaşlarla karşılaşabiliriz.

    2 Nisan 2007 Pazartesi

    30 Mart 2007 Cuma

    firefox eklentisi

    Alper Orus ne zamandır yeni bir firefox eklentisi duyurmamışken ben duyurayım dedim: Figen uzun zamandır yapmasını istediğim şeyi sonunda yazmış. Önceden kullandığım bir eklentide firefox'da taradığım bir kelimeyi bir takım sözlüklerde arayabiliyordum. Benzer bir şeyi Linux belgelerinde veya man dosyalarında arayabilsem iyi olur diye düşünüyordum. Bir man sayfasına ulaşmak için konsol açıp man foo demek yerine tarayıcıyı kullanmak güzel olabilir.

    Figen (link verilecek bir sayfası yok arkadaşın) kısa zamanda yazdı eklentiyi ama bana ulaştırması epey vakit aldı. Eklenti için sade bir sayfa da hazırlamış. Eklentinin kendisi buradan indirilebiliyor. Aşağıya da bir ekran görüntüsü koydum ki eklentinin ne yaptığı daha iyi anlaşılsın.



    Şimdi sırada ipv6 ile ilgili bir eklenti var. Onu da Figen yazacak (ikna olursa tabi).

    25 Mart 2007 Pazar

    ipv6

    Uzun süredir ipv6 üzerine çalışmak istiyor ama bir türlü vakit ayıramıyordum. ipv6 adres blogumuzu alalı bir yılı geçmesine rağmen hiç bir şey yapmamıştım neredeyse. Çevirdiğim Linux IPv6 NASIL belgesini yeni sürümüne güncellemeyi bile bitiremedim daha. İyi ki Olcay'la (bu ayın sonunda asker oluyor) birlikte çevirdiğimiz Linux Gezici IPv6 NASIL'ın da Olcay'ın çevirdiği Linux İyileştirilmiş Bağ Durumu Yönlendirme Protokolü (OLSR) IPv6 NASIL'ın da yeni sürümleri çıkmadı.



    Ulaknet'in IPv6 Görev Gücü'ne dahil olduktan sonra da uzunca bir süre geçtikten sonra birden (geçen hafta) hareketlendik ve okulu ipv6'ya taşımaya karar verdik. Bir haftalık uğraştan sonra bizim için büyük ama insanlık için küçük mesafeler aldık.

    Bu işlemleri yaparken karşılaştıklarımızı, problemleri, çözümleri yazmak istiyorum ama buraya yazdıklarım gezegen'de de çıktığından ve blogger'da kategorilere ayırıp onların rss'lerini farklı farklı vermek mümkün olmadığından (ya da benim kolayca yapabileceğim kadar mümkün olmadığından) onları başka bir günlükte yazmaya karar verdim: Linux ve IPv6. Böyle yaparak gezegeni okuyan büyük kalabalığı rahatsız etmemiş olacağım. Henüz pek bir şey yazmadım ama baştan sona ipv6 maceramızı net'e taşımayı planlıyorum. Bir aksilik olmazsa şenlik'te de "Linux ve IPv6 Uygulamaları" konulu bir seminer vereceğim.

    20 Mart 2007 Salı

    pardus.comu.edu.tr

    Okulumuzdaki pardus yüklü bilgisayarların sayısı arttığından güncellemeler için hattı meşgul etmemek için bir yerel pardus deposu kullanıyoruz artık: pardus.comu.edu.tr iso'lardan sonra paketleri de yansılıyoruz. Belki yaz aylarında geliştirici ekibi de misafir ederiz Çanakkalede kim bilir.

    Bir diğer haber de dün bilgisayar mühendisliği bölümünün lab'ını debian'dan pardus'a geçirdik. Sırada kapalı kaynak kodlu yazılımlar kullanan lab'lar var. Kemal haber bekliyor başlamak için. O da yakındır herhalde.

    Bunlar da Erdinç için iki foto:

    13 Mart 2007 Salı

    "garson masa iyi manzarayı değiştir"

    Geçen hafta sonu 7 yıldır oturduğum evden taşındım. Çok uzağa değil, aynı binanın bir üst katına deniz tarafına. Salonumdaki manzara şöyle oldu artık.



    İnsan bir üst kata taşınmanın pek kolay olduğunu düşünüyor başlangıçta ama hiç de öyle olmadı. Arkadaşlar yardım etmeseler çok daha zor olurdu benim için. Hoş bazıları bloglarına ev taşıyoruz diye yazdılar ama sonra istanbul'da seminerim var diyerek kaytardılar. Taşınma temalı bir Adalet Ağaoğlu romanı tavsiye ediyorum kendilerine.

    Bu taşınma sırasında oğlum da ben de biraz rahatsızlandık. Bu hafta evde birbirimize yarenlik ediyoruz. Hasta olmasak tatil gibi geçecek günler şimdi pek de öyle olmuyor. Hafta sonuna kadar iyileşmeyi ve hafta içi yapamadığım dersleri hafta sonu yapmayı planlıyorum. Böylece öğrencilerim de hafta sonu ne yapsak diye düşünmekten kurtulacaklar.

    Rahatsız olmama rağmen dün bir fırsat yaratıp daha önce bahsettiğim kütüphanenin sunucusunun pardus'a geçirilmesi işi için okula gittim. Benim orada olduğum sürede işler yolunda sayılırdı. Benden sonra da bir kaç saat uğraşmış arkadaşlar. Bugün sabahtan itibaren kütüphanemize gelen öğrenciler redhat yerine pardus'la karşılaşıyorlar, işlerini onunla yapıyorlar. Yabancılık çekmiyorlardır diye tahmin ediyorum. Benim planım bugün de bir fırsat yaratıp okula kadar gidip kütüphaneden fotografları buraya koymak yönündeydi. Ama gördüm ki fotolar çekilmiş ve Erdinç'e gönderilmiş bile. Ben yine akıllarına gelmemişim. İşin böyle içinde olup da dışındaymış gibi davranılması insanı kırıyor ama alışıyorum galiba böyle tavırlara.

    10 Mart 2007 Cumartesi

    pardus 2007.1RC'den sunucu olur mu?

    Erdinç yazmış, bari ben de yazayım. Cuma akşamı saat 19 gibi okulun kütüphanesindeki sunucuya pardus 2007.1RC kurup, ssh'ı çalıştırdım. Sunucunun ip adresini Erdinç'e göndermem gece yarısını buldu ama sağolsun o hemen çalışmaya başladı. Sunucu kurma işini de outsource edeceğim günler gelecekmiş demek ;)

    Kütüphanede kullandığımız redhat'le öğrencilerimizi zaten linux'la tanıştırıyorduk ama pardus daha etkili olacaktır diye umuyorum. Aslında sunucu sürümünü aylar sonra çıkaracağını söyleyen bir dağıtımı sunucu olarak kullanmak bir bakıma riskli de sayılabilir ama getirilerini gözönüne alınca kabul edilebilir bir risk bu.

    Pazartesi parduslarla dolu kütüphanenin fotolarını da koyarım web'e.

    1 dakika sonra edit: Sayın Köroğlu'nun uyarısıyla sunucuya kurulan pardus'un 2007.1 sürümüne update edildiğini öğrendim. Kendilerine teşekkürlerimi yazıyorum.

    6 Mart 2007 Salı

    pardus 2007.1-RC

    Erdinç'ten aldığım habere göre pardus 2007.1-RC çıkmış. Hemen indirip ftp'ye koydum.

    Hafta sonu okulun kütüphanesindeki ince istemcilerin sunuculuğu görevini pardus'a devretmeyi planladığımızdan raid disklere kurulumda bir problem olup olmadığını denedim. Bir problem yok ;)

    4 Mart 2007 Pazar

    debian kullanarak PiSi paketi oluşturmak

    Yıllar önce rpm paketi hazırlamakla ilgilenmiş biri olarak PiSi'ye de göz attığımda pek bir zorluğu yok gibi görünmüştü bana. Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerimden Cem bu konuda pek istekli (bir değil, beş değil bu çalışkan gençlerin sayısı ;)) olduğundan pazartesi günü birlikte PiSi üzerinde çalışırız diye söz vermiştim. İlk defa onunla birlikte bakmam uygun olmayacağından önce kendim bir paket yapayım dedim.

    Hangi programa baktıysam daha önce paketlenmiş olduğundan kısıtlı bir çevre tarafından kullanılacak programlara bakayım dedim ve Xephem'de karar kıldım. The Serious Interactive Astronomical Software Ephemeris belki birilerinin işine yarar diyerek onu paketlemeye karar verdim. İyi bir Maximum RPM okuyucusu olarak PiSi'de de pek zorluk çekmedim. Murat'ın yazdığı PiSi Hello World ve ActionsAPI belgelerinde hemen hemen her şey gayet iyi açıklanmış. Tabi ben Murat'ı, Erdinç'i ve Çağlar'ı tanıyor olmanın avantajını da kullanarak sorular sordum ama sonradan sorduklarımın belgelerde olduğunu da gördüm. Onlar da RTFM demediler cevapladılar sağolsunlar. Cem'e anlatmak için bir şeyler biriktirdim yani.

    Uzun lafın kısası ilk PiSi paketimi yaptım. Kendisi burada: xephem-3.7.2-1.pisi Önümüzdeki günlerde fizik bölümünün kullandığı diğer programları da paketleyerek bölümü pardus'a teşvik etmeye kararlıyım. Doktora Tez İzleme Komitesini de atlattığımdan bunun için vaktim olacak gibi görünüyor.

    Debian bunun neresinde diye soran olursa: Evdeki tek bilgisayarımda debian yüklü olduğundan okuldaki pardus makinama ssh ile bağlanıp yaptım paketi. Debian'ın rolü bu kadarla sınırlı ;)

    Erdinç boş durma belge oku diyor. Sabah olsun okuyalım bakalım.

    2 Mart 2007 Cuma

    "Sosyal Bilimlerde Arayışlar: Yurttan Sesler"

    Nuri Yesilyurt ile Kütahya'da Akademik Bilişim sırasında tanışmıştım. İşin doğrusu kendisiyle ilgilenmeye pek de fırsatım olmamıştı ama orada bahsettiklerini gerçekleştirebilecek biri olduğunu o kısa görüşmemizde anlamıştım. Uzun lafın kısası Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler, Hukuk ve Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi'nden araştırma görevlileri 2-3 Mayıs tarihlerinde "Sosyal Bilimlerde Arayışlar: Yurttan Sesler" konulu bir sempozyum düzenleyecekler. Bizden talep ettikleri "Bilgi – Mülkiyet İlişkisine Alternatif Yaklaşımlar: Copyright mı copyleft mi?" konulu semineri Koray Löker verecek. Sempozyumdaki diğer başlıklar şöyle:

    - Bilimin Çingeneleri
    - Sosyal Bilimlerde Yabancılaşma ve Disiplinler İlişkisi
    - Bilimsel Üretim Süreci
    - Akademide Cinsiyetler
    - Genç Bilimciler Rahatsız: Derdimiz Var! (Forum)

    Program henüz kesinleşmemiş olsa da davet mektubunu okuyup tam benlik bir etkinlik diyenler olacaktır. Nasılsa 3 Mayıs'ta Şenlik için Ankara'ya gelmeyecek miydiniz, bir gün önce gelin ve bu etkinliğe de katılın. Ya da boşverin böyle şeyleri, siz bilirsiniz.

    edit: Etkinlik için bir de internet adresi hazırlanmış.

    23 Şubat 2007 Cuma

    Eskişehir Linux Günleri

    EMO'nun kendi sayfasındaki program hatalı olduğundan doğrusunu ben yazayım bari:

    23 Şubat Cuma Salon: Prof. Dr. Suat Mirza Konferans Salonu

    10:00 – 10:30 Açılış Konuşmaları (LKD, Üniversite, EMO)
    10:30 – 11:15 Linux'da Ticari Modeller, Bora Güngören, EMO Ankara Şube
    11:30 – 12:15 Linux ve Özgür Yazılım,Sinan Alyürük, LKD
    12:15 – 14:00 Öğle Arası
    14:00 – 14:45 Bilişim Hukuku ve Özgür Yazılım,Mehmet Ali Köksal, Avukat
    14:45 – 15:45 İnternet'te Güvenlik ve Linux,Onur Yalazı, LKD
    16:00 – 17:30 EMO Genç ve Linux Paneli

    24 Şubat Cumartesi Salon: Prof. Dr. Suat Mirza Konferans Salonu

    10:00 - 11:00 Pardus 2007 Atölyesi,Koray Löker, TÜBİTAK UEKAE
    11:00 – 12:00 Ruby ile Programlama Atölyesi,Hüseyin Gömleksizoğlu, Tankut Şentürk, LKD
    12:00 – 13:30 Öğle Yemeği Arası
    13:30 – 14:30 Nasıl Pardus Geliştiricisi Olunur?,A. Murat Eren, TÜBİTAK UEKAE
    14:30 – 15:00 Gömülü Sistem Geliştirilmesi için Eclipse Tabanlı Bir IDE, Çağatay Çatal, TÜBİTAK MAM
    15:00 - 15:30 Xen Sanallaştırması ile Aynı Anda Hem Windows Hem Pardus Çalıştırmak (Burak Oğuz, EMO Ankara Şube Linux ve Özgür Yazılım Komisyonu)
    15:30 – 16:00 Sanallaştırma ve Sunucu Yönetimi,Kerem Cevahir, EMO-GENÇ
    16:00 – 17:00 EMO-GENÇ Toplantısı

    21 Şubat 2007 Çarşamba

    neden seminer için bizim üniversitemize gelmiyorsunuz?

    Aşağıdaki maili daha önce bir linux semineri için gitmediğimiz şehirlerdeki üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölüm başkanlarına ve/veya bilgi işlem daire başkanlarına göndermiştim 3 ay önce. Belki atladıklarım da olmuştur. Maili okuduktan sonra kaç cevap aldığımı, kaçının olumlu olduğunu tahmin edin bakalım. Sonuçlar moral bozmasın seminer@linux.org.tr'ye yazanlara hep olumlu cevap veriyoruz.

    Selamlar Hocam,

    Size Linux Kullanıcıları Derneği[1] Seminer Çalışma Grubu adına yazıyorum. LKD olarak üniversitelerimizde linux ve
    özgür yazılımın kullanımının ve yaygınlığının arttırılması için çalışmalarda bulunuyoruz. Sizlerin de Linux'la
    ve özgür yazılımlarla ilgilenebileceğinizi umarak yazıyorum.

    Hem Bilgisayar Bölümü öğrencilerinizi hem de fakültenizin diğer öğrencilerini Linux ve özgür yazılımlar
    hakkında bilgilendirmek için sizin uygun bulacağınız bir tarihte bir veya bir kaç seminer düzenlemek istiyoruz.

    Seminerlerimizde genellikle bir Linux tanıtımı semineri ve gittiğimiz yerin talepleri konusunda seminerler veriyoruz.
    Seminer konuşmacılarımız kendi alanında uzman kişilerden oluşuyor ve tamamen gönüllü olarak bu işi yapıyorlar.
    Ticari bir oluşum içinde olmadığımızı belirtmekte yarar var.

    Olumlu yanıtınızı ve seminer için tercih ettiğiniz konuları duymaktan memnun olacağız.

    Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

    [1]http://www.lkd.org.tr/
    --
    Necdet Yücel
    nyucel ~ comu.edu.tr
    ------------
    LKD Seminer Çalışma Grubu
    http://seminer.linux.org.tr


    Cevap sayısı = Olumlu cevap sayısı = 0 (yazıyla sıfır)

    7 Şubat 2007 Çarşamba

    şenlikler başlasın

    Geçenlerde Onur Hocanın duyurusunu yaptığı gibi 6. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği bu yıl 3-6 Mayıs tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılacak. Bu sene şenlikle birlikte Linux ve Özgür Yazılım Konferansı da gerçekleştirilecek. Camia'yı bir araya getiren en büyük etkinliğimize sadece 85 gün kaldı. Şenliğe bu yıl geçen yıldan da kalabalık bir ekiple katılacağımızı tahmin ediyorum.

    İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün gelenekselleştirdiği Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nin, bu yıl beşincisi 3-4 Mart tarihlerinde gerçekleştirecek. Özgür yazılım dünyasının tanınmış isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte düzenleyeceğimiz seminerlerin programına buradan ulaşılabilir. Katılmak isteyenlerin kayıt yaptırması gerekiyor. Ben 45 numarayla kayıt yaptırdım.

    Bu iki büyük çaplı etkinliğin yanı sıra, geçen yıl Uluborlu Bilişim Günlerini düzenleyen arkadaşımız Mehmet Süleyman YILDIRIM bu yıl da Burdur'un Bucak ilçesinde 29-31 Mart arasında Bilişim Şenliği düzenleyecek. Geçen yıl katılan arkadaşların öve öve bitiremedikleri etkinliğin bu yıl da çok başarılı geçeceğine inanıyorum. Umarım en azından dinleyici olarak katılabilirim.

    30 Ocak 2007 Salı

    akademik bilişim yolunda

    Geçen yıl Akademik Bilişim için Denizli'ye yola çıkarken Çanakkale'de yoğun kar yağışı vardı. Bir kaç saat sonra Kütahya'ya yola çıkacağız ama bu yıl hiç yağış yok. Akşam 21'de İstanbul'dan otobüsle gelecek olan Erdinç ve eski oda arkadaşım Olcay ile birlikte gideceğiz Kütahya'ya. Her ne kadar meteoroloji kar yağışı gösterse de özgür yazılım aracıyla ;) yola çıkacağız. Bu yol arkadaşlarıyla neşeli bir gün geçireceğimizi tahmin ediyorum. Belki yolda fotograf bile çekeriz.

    26 Ocak 2007 Cuma

    bu kadar kusur kadı kızında da olur

    Dün kullandığım debian (unstable) sistemi güncelledim. İnsan işletim sistemini kararsız kullanınca bir takım aksilikleri peşinen kabullenmiş oluyor ama bu kadarını beklemiyordum doğrusu. Daha önce mail istemcisi olarak KMail, Thunderbird ve Sylpheed gibi istemcileri kullanmış olsam da gönlüm hep evolution'dan yana olmuştu. Bu gidişle KDE kullanıp GNOME araçları kullanmaktaki garip tavrım yavaş yavaş kırılacak gibi görünüyor.

    Evolution iki gündür mail alıp gönderemiyor. Bir mail istemcisinden daha ne beklenir ki?

    evolution

    25 Ocak 2007 Perşembe

    Bizim zamanımızda böyle miydi?

    İnsan sınavdan beklediği notu alamayınca elbette sinirlenir. Kendi kendine söylenir, arkadaşlarıyla konuşur, gider sınav kağıdını görür ama dersin hocasına böyle mail atar mı canım? En azından sınavda sorulanlar neydi, ben ne yazdım diye bakmadan yazar mı? Aşağıda Algoritma ve Programlama dersini üçüncü defa alan ve final sınavından 10 alan bir öğrencinin yazdığı mail var (vurgular bana ait).

    Hocam size soruyorum, programlama ile derslerimin hepsinden en az BB ile
    geçen çoğundan da AA ile geçen bir öğrenci algoritmadan 2 sene nasıl
    kalır...Benim algoritmam iyidir ...bunda bir kasıt aramaya başladım
    hocam
    ..geçen sene teksir kağıdına imza atmadım diye beni ff ile bıraktınız
    ve alttan dersim olduğu için malesef yatay geçiş yapamadım..Bana rica
    ediyorum cevap verin ben size ne yaptım nedir bu takıntı?
    Hocam anlamış
    değilim 10 mu? bu sene ben iki sorudan eminim biliyorum ki doğru...ilk
    sorudanda hatamı biliyorum büyük kısmı doğru şaka gibi 10...ayrıca phytondan
    da bb ile geçtim geçen dönem...phyton sorusundan da eminim..Hocamsınız
    saygım vardır ama bu yaptıklarınız çok canımı sıkmaya başladı!
    Size saygımdan
    bu maili atıyorum arkanızdan konuşmam...Bana bir yol gösterirseniz iyi
    olur.eminim yanlış okudunuz birdaha gözden geçirmenizi rica ediyorum...şu an
    eskişehirdeyim 8 saatlik yol orayamı geleyim?


    Kıssadan hisse: İnsan yüzyüze geldiğinde söyleyemeyeceği şeyleri yazmamalı.

    15 Ocak 2007 Pazartesi

    böyle de terk edilmiş gibi oluyor insan

    Bir günü aşkın süredir LKD'nin verdiği internet hizmetleri aktif değil. Internet adresleri açılmıyor, eposta listelerine ulaşılamıyor. Sayıları eskisi kadar fazla olmasa da alışmışım listelerden mail almaya. Zaman zaman her şeyin geliştiricisi olan, ne dediğini bilmeyen gerzekler yüzünden "üyelikten çıkayım, kafamı dinleyeyim" diye düşündüğüm olsa da listelerden mail almamak garip geliyor insana. Özellikle seminer çalışma grubunun sayfasına ve mail adresine ulaşamıyor olmak en kötüsü oldu. Sadece iletişim adresini barındıran kuru bir sayfamız olmadığından yapmamız gereken bekleyen işler de bekleyecek artık.

    Sunucuların sorumlularına kolaylıklar diliyorum. Umarım sorun kısa sürede çözülebilir.

    11 Ocak 2007 Perşembe

    Bir de saat yapmaları lazım

    Bu aralar herkes Apple'ın duyurduğu iPhone'dan bahsediyor. Pek güzel olmuş ama benim kendilerinden bir ricam olacak; hazır başlamışken bir de saat işine girseler. Burada da yapılacak güzel işler, kazanılacak çok paralar var. Bakın seiko yapmış bir tane 2007'de satmaya başlayacakmış. Şimdi Apple bir de iWatch yapsa ve cihaz hem bilgisayarla hem de iPhone'la entegre olsa tadından yenmez bence.

    bluetoothwatch

    9 Ocak 2007 Salı

    bu da benden olsun

    Barış Özyurt ve Devrim Gündüz'ün gezegendeki yazılarından sonra bu linki vermesem olmayacaktı. Debian listelerini takip etmeyenlerin mahrum kalmasına içim el vermedi.

    Ayı Dağı - Andrew Krivak

    Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...