26 Haziran 2007 Salı

"Özgür Yazılım Okulu" olmadı

Tübitak'ın “Bilim Kampları ve Bilim Okulları” başlıklı proje çağrısına yaptığımız "Özgür Yazılım Okulu" proje teklifi kabul edilen 14 projeden biri olmadı maalesef. Kabul edilen projeleri buradan görebilirsiniz.

Kemal ile birlikte proje kabul edilmese de yapalım dediklerimizi yapmaya önümüzdeki haftalarda başlayacağız. Projeyi bahsettiğimizde heyacanla destek olmak isteyen herkese teşekkürler. Bir sonraki sefere artık.

25 Haziran 2007 Pazartesi

alıcılarınızın ayarlarıyla oynayabilirsiniz

Kemal'in uyarısıyla blogger'ın farklı etiketler için farklı rss'ler verebildiğini öğrenmiş bulunmaktayım ;)

Gezegen yöneticisi arkadaşlara blog girdilerimin linkini değiştirmeleri konusunda bir eposta gönderdim. Artık sadece gezegen etiketine sahip girdilerim görüntülenecek gezegen'de. Böylesi daha iyi olacak galiba.

24 Haziran 2007 Pazar

Bozcaada 3. Şarap Tadım Günleri

Dün gittiğimiz Bozcaada'da Şarap Tadım Günü olması güzel bir tesadüf oldu bizim için. Hoş kimseyi tesadüf olduğuna inandıramadım ya neyse ;) Bu yıl gelemeyenler çok çeşitli şarapları tadabilecekleri bu etkinliği 2008 takvimine şimdiden yazsınlar bence. Hatta seneye bu tarihlerde Bozcaada'da bir özgür yazılım etkinliği düzenlemek bile iyi fikir olabilir.

afiş

Kuşlar yuvadan uçtular

Cuma günü oldukça kalabalık bir törenle mezunlarımızı uğurladık. Mezuniyet törenleri insanın farklı duyguları bir arada yaşadığı yerler oluyor. Elbette öğrencilerinizin okulu başarıyla tamamlamalarına seviniyorsunuz ama çoğunu bir daha göremeyecek olmak da üzücü bir durum. Yine de daha dün üniversiteye başlamış bu yavrucakların ;) şimdi birer mühendis olarak mezun olmaları, giderken samimi birer vedaları içinizdeki hüznü almasa da çok duygulandırıcı şeyler. Örneğin iki yıl önce yanımızda staj yapan ve o zamandan bu yana neredeyse hiç görmediğimiz Behice'nin mezuniyetten bir gün önce bilgi işlemi ziyeret etmesi hepimizi pek memnun etti.

Bir diğer üzücü durum ise mezun olan öğrencilerin çok büyük bir kısmının yoksulluk sınırının alında bir ücretle çalışacak olmaları. Türk-İş'in açıkladığı verilere göre Mayıs 2007'de açlık sınırı 626 YTL, yoksulluk sınırı 2040 YTL. (detaylı bilgi almak için buraya bakılabilir) Hal böyle olunca öğrencileri üniversitede kalmaları konusunda teşvik etmek de mümkün olmuyor. Ne üniversite birincisi olan Oğuz'a, ne bölüm ikincisi olan Pınar'a ne de diğer mezun olan öğrencilerime (birlikte çalışmayı istememe rağmen) yoksulluk sınırının yarısı ücretle (bir araştırma görevlisi ayda yaklaşık 1000YTL alıyor) çalışmalarını tavsiye etmedim.

Yolunuz açık olsun arkadaşlar.

15 Haziran 2007 Cuma

"Özgür Yazılım Okulu" projesinde ikinci aşama

Daha önce yazdığım Özgür Yazılım Okulu projesinin değerlendirilmesinin ikinci aşaması için Ankara'ya Tübitak'a çağırıldım. Tübitak başvuruları buradaki gibi bir prosedürle değerlendiriyor. 20 Haziran Çarşamba sunum için Ankara'da olacağım.

Hepimizi heyecanlandıran bu projenin sonu umarım olumsuz olmaz. Hoş ben daha önce de Çanakkalede dönüşüm başlıyor diye o kadar uğraşıp sonuçlandıramamış ama yılmamıştım. Bu da olmasa bile yeni projelere yelken açmaya hazırım. İşin doğrusu aklımda yeni fikirler de var. Gün ola, harman ola.

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...