14 Aralık 2005 Çarşamba

bilgisayarı kapatmadan uyumak olmaz

Normalde bilgisayarı kapatmak problem olmaz ama bugün debian unstable kurup güncelleyenler bu problemle karşılaştılar. Bugün ben dersteyken sağolsun bir çalışma arkadaşım (evet sen benim adımı anmazsan ben de seninkini anmayacağım) dizüstü bilgisayarıma debian kurdu. Akşam 16:30 gibi bilgi işlem'e uğradığımda hocam her şey tamamdır güvencesini alıp eve döndüm. /home için ayrı bir disk bölümüm olduğundan her şey bıraktığım gibi duruyordu: maillerim, dosyalarım, yer imler'im her şey eskisi gibiydi. Kullandığım programları da apt ile kurabilirdim. Bütün güncellemeler de yapılmıştı. Sadece yeni çekirdek kernel-panic hatası verdiğinden kurulmamıştı o kadar. Bu kadarına dayanabilirdim aslında; yani son çekirdeği (2.6.14-2) değilde daha eski bir çekirdeği (2.6.8-1) kullanabilirdim ama bilgisayarım kapanmıyordu. Ben
debian:~#shutdown -h now
dediğimde o reboot anlıyordu bunu. Önce sorunun acpi paketinden kaynaklandığını düşündüm. Gerekli paketleri kurdum, böylece laptop'un pil durumunu da görebiliyordum. Sorunun çözüldüğünden emin bir şekilde tekrar kapan dedim yine reboot yaptı. Neyse, bir saate yakın inatlaştık. Sonunda pes ettim ve belki de ilk yapmam gerekeni yaptım: google'a sordum. kernel-image-2.6.8 ile shutdown yapamamak bilinen bir problemmiş meğer. Tamam güncel çekirdeği kullanayım bari diyerek vazgeçtim ama güncel çekirdek dün çıkmış ve onun da boot edememe problemi var. Yani 2.6.14-2-686 çekirdeğini kurduğunuzda boot ederken aşağıdakine benzer bir hata ile karşılaşıyorsunuz:
Freeing unused kernel memory: 180k freed
mice: PS/2 mouse device common for all mice
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with
idebus=xx
/bin/cat: /sys/block/hda/dev: No such file or directory
Waiting 1 seconds for /sys/block/hda/dev to show up
input: AT Translated Set 2 keyboard on ia0060/serio0
/bin/cat: /sys/block/hda/dev: No such file or directory
Waiting 2 seconds for /sys/block/hda/dev to show up
/bin/cat: /sys/block/hda/dev: No such file or directory
Waiting 4 seconds for /sys/block/hda/dev to show up
/bin/cat: /sys/block/hda/dev: No such file or directory
Waiting 8 seconds for /sys/block/hda/dev to show up
/bin/cat: /sys/block/hda/dev: No such file or directory
Waiting 16 seconds for /sys/block/hda/dev to show up
Device /sys/block/hda/dev seems to be down.
Debugging opportunity, type ^D to continue.
/bin/dash: can't access tty; job control turned off
Oldukça can sıkıcı olan bu hatanın ide disklerle ilgili olduğu görülüyordu ama henüz bir yaması çıkmamıştı. Yine de bazı öneriler vardı ben de onlardan birini denedim. /etc/yaird/Default.cfg dosyasını açıp aşağıdaki satırları ekledim:
MODULE piix
MODULE ide-generic
MODULE ide-disk
Arkasından bir de
dpkg-reconfigure linux-image-2.6.14-2-686
patlatınca yeni çekirdek sorunsuz kullanılır hale geldi. Artık "kapan" dediğimde "emrin olur" diyor. Bu yazdıklarımı okuyan diğer türden (!) işletim sistemi kullanıcısı arkadaşlarım bravo, demek artık bilgisayarını kapatabiliyorsun diye dalga geçeceklerdir ama olsun onları yine de seviyorum.

1 yorum:

  1. Aynı sorunla bende karşılaştım.Pazartesi akşamı hergün yaptığım gibi bir güncelleme yapayım dedim.Linux çekirdeğinin güncellendiğini görünce biraz tırstım ama güncellemeye başladım yine.Sistemi tekrardan açayım dedim,ama olmadı sizin aldığınız hatayı aldım.Sonra 2.6.8.2 ile açtım onda da gdm yamuk yaptı.Nvidia driverini 2.6.14.2′ye göre kurmuştum daha önceden,tekrardan Nvidia’yı kaldırayım dedim ona da izin vermedi.Gcc ile sorunlar verdi onu düzelttim başka hatalar verdi.Ne yaptıysam nvidia’yı kaldıramadım.Bende nv ile devam edim dedim ama onda da sorun çıktı.40 satırlık xorg dosyası 400 satırlık hata ve uyarı veriyordu.5-6 saatlik didişme ile ne yaptıysam onuda düzeltemedim.

    Tam anlamıyla köşeye sıkışmıştım.Yeni çekirdek açılmıyor eskisi ile gdm’i açamıyorum X’siz bir debian’a kalmıştım sonunda.Dün fazla uğraşamadım ama eve gidince ilk işim sizin şu yaptığınız düzenlemeleri yapmak olacak.

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...