2 Aralık 2005 Cuma

Çanakkalede dönüşüm başlıyor

Son bir ay içerisinde gelişen ve beni çok heyecanlandıran gelişmeleri paylaşmak istiyorum

Sağlık Bakanlığı aldığı bir kararla yurt çapında tüm sağlık ocaklarını merkezi sisteme bağlayacak. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü'nden Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgi İşlem'e bu konuları danışmak için geldiklerinde ağ konularında yardım ettikten sonra ben klasik olarak konuyu kullandıkları işletim sistemine oradan da linux'a taşıdım.

Çanakkale çapında yeni alacakları bilgisayarlar için gerekli OS, ofis ve antivirüs programlarının lisans ücretinin 400.000 ytl tutacağından yakınıyorlardı. Linux deyince "bilmiyoruz, kimden öğreneceğiz?" dediler. Neyse uzatmıyorum, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü önce Sağlık Bakanlığına "Linux kullanabilir miyiz?" diye resmi olarak sordu. Bakanlıktan

İlgi yazınızda bahsedilen Birinci Basamak Sağlık Kurumlarının Bilgi Sistemlerinin ve Bilgi Güvenliği Sistemlerinin kurulmasında açık kaynak kod yazılımı olan Linux ve Open Office yazılımları kullanılabilir.
Bu yazılımların kullanılması kurumlara gevenilirlik, esneklik ve maliyet etkinliği getireceği için Başkanlığımızca da uygun bulunmaktadır.


yanıtını aldıktan sonra linux konusunda işbirliği yapmak için Üniversite'ye resmi yazı yazdı. Cevapladık. Dün son görüşmeyi yaptım.

Özet: 2006 mart'ına kadar Çanakkale'nin tüm sağlık ocaklarında (ilçeler, köyler dahil) linux (bir kaza bela olmazsa Pardus) kullanılıyor olacak.

Çok heyecanlıyım, çok

6 yorum:

  1. Pardus ekibi tabi ki sizi mahçup etmeyecektir! Aşkla geliyoruz..

    :)

    YanıtlaSil
  2. RHEL klonu Centos da iyi bir seçenek naçizane fikrimce. Hem oldukça sağlam ve güvenilir hem de tamamen ücretsiz ve kısıtlamasız bir dağıtım (Pardus’un bu nitelikleri taşımadığını ima etmiyorum, yanlış anlaşılmasın).

    YanıtlaSil
  3. Tarih tekerrür mü ediyor?

    Her nekadar iktidar sahipleri sanal Türkiye’yi yaptıkları anlaşmalarla dış güçlere teslim etmiş gibi görünse de Ulusal Dağıtımın gücüyle Çanakkale yine dış güçlere DUR dedi.

    Çanakkale Geçilmez :-)

    Tebrikler Necdet Yücel.

    YanıtlaSil
  4. Seni şahsen tanımıyorum ama aslansın Necdet Yücel!

    YanıtlaSil
  5. ms windows yerine pardus, ms office yerine openoffice kullnalım kullanmasına da ilgili projenin gerçekleştirilebilmesi için bunlar yeterli olacak mı?

    yani linux altında ilgili birimlerin kullanabileceği bir uygulamaları var mı yoksa yazılacak mı?

    YanıtlaSil
  6. Kullanılacak yazılım için bir tarayıcı (firefox) yeterli olacak. Yani istemcilere ayrıca program kurup çalıştırmak gerekmeyecek. Detayları daha sonra yazacağım

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...