3 Eylül 2013 Salı

IPv6 geçiş fiyaskosu

Yaklaşık 3 yıl önce çıkan Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6'ya Geçiş Planı başlıklı başbakanlık genelgesi IPv6 kullanımı için kademeli bir geçiş öngörüyordu. Her adımda yapılması istenenlerin çoğunlukla yapılmadığını gördüğümden genelgenin sonundan da umutlu değildim doğrusu.

Bugün gelinen noktada kamu kurum ve kuruluşlarının IPv6 desteği olmayan hiç bir ağ cihazını almaması, internet üzerinden verdikleri kamuya açık tüm hizmetleri IPv6’yı destekler hale getirmesi gerekiyordu. Bütün kurumların üç yılda rahatlıkla tamamlayabilecekleri bir süreç olmasına rağmen çoğu kurumun neredeyse hiç bir şey yapmadığını görmek mümkün. Kamu kurumları tam bir yıl önce almış olmaları gereken IPv6 adres bloklarını bile almamışlar.

Kamuya açık verilen tüm hizmetlerin IPv6 üzerinden de verilmesi gerekirken henüz www.turkiye.gov.tr, www.tubitak.gov.tr ve www.osym.gov.tr gibi en yaygın hizmetlerin sunucuları için IPv6 adres ataması bile yapılmamamış durumda. Hal böyle olunca diğer kurumlar daha ÖSYM yapmamış bu işi sıra bize mi gelecek diyorlar herhalde.

Uzun sayılacak bir sürede üzerinde çalışıp bilgi biriktirerek yapabileceğimiz bu geçişi yapmamış olmamız umarım bir süre sonra yurt dışından büyük donanım ve yazılım satın almak şeklinde geri dönmez.

2 yorum:

  1. Bu biraz arz taleb meselesi.
    Biz ilk ipv6 çıktığında büyük bir heyecanla tüm geçişleri yaptık bekliyoruz şu anda 1 Mbps bile trafik yok, asıl mesela ben ipv6 istiyorum diyen müşteri de yok.
    Mesele bu şekilde olunca geçişte kalıyor.
    ayrıca ipv6 desteklemeyen cihaz mı kaldı.
    Son olarak geçiş o kadar büyütülecek bir durum değil, yumurta ağzına gelince çok kısa sürede gelişi yaparlar. Insanlar stres altında ne mükemmel çözümler üretiyor hayal bile edemezsiniz :)

    YanıtlaSil
  2. IPV6 için cat-6 kablo çektirenler, ileride donanımda alır. Hatta muhtemel değil ama IPV6 blogunda IP kalmaz da parayla satarlar...

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...