25 Mart 2007 Pazar

ipv6

Uzun süredir ipv6 üzerine çalışmak istiyor ama bir türlü vakit ayıramıyordum. ipv6 adres blogumuzu alalı bir yılı geçmesine rağmen hiç bir şey yapmamıştım neredeyse. Çevirdiğim Linux IPv6 NASIL belgesini yeni sürümüne güncellemeyi bile bitiremedim daha. İyi ki Olcay'la (bu ayın sonunda asker oluyor) birlikte çevirdiğimiz Linux Gezici IPv6 NASIL'ın da Olcay'ın çevirdiği Linux İyileştirilmiş Bağ Durumu Yönlendirme Protokolü (OLSR) IPv6 NASIL'ın da yeni sürümleri çıkmadı.



Ulaknet'in IPv6 Görev Gücü'ne dahil olduktan sonra da uzunca bir süre geçtikten sonra birden (geçen hafta) hareketlendik ve okulu ipv6'ya taşımaya karar verdik. Bir haftalık uğraştan sonra bizim için büyük ama insanlık için küçük mesafeler aldık.

Bu işlemleri yaparken karşılaştıklarımızı, problemleri, çözümleri yazmak istiyorum ama buraya yazdıklarım gezegen'de de çıktığından ve blogger'da kategorilere ayırıp onların rss'lerini farklı farklı vermek mümkün olmadığından (ya da benim kolayca yapabileceğim kadar mümkün olmadığından) onları başka bir günlükte yazmaya karar verdim: Linux ve IPv6. Böyle yaparak gezegeni okuyan büyük kalabalığı rahatsız etmemiş olacağım. Henüz pek bir şey yazmadım ama baştan sona ipv6 maceramızı net'e taşımayı planlıyorum. Bir aksilik olmazsa şenlik'te de "Linux ve IPv6 Uygulamaları" konulu bir seminer vereceğim.

1 yorum:

  1. IPv6 için henüz erken bence çünkü birçok IPv6 sisteminde (Linux/BSD) hala önemli güvenlik açıkları çıkmakta. En son örneği de OpenBSD'de çıkan problem[1] ama Linux'ta bu anlamda mükemmel değil.
    En doğrusu IPv6 sistemlerinin biraz daha olgunlaşmasını beklemek bence.

    [1] http://www.coresecurity.com/?action=item&id=1703

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...