11 Aralık 2007 Salı

Bu da gsm operatörlerine hediyem olsun

Uzun zaman önce atm'ler için bir öneri yazmıştım, şimdi de gsm operatörleri için bir önerim var.

Ne benim ne de arkadaşlarımın saatlerinin doğru olduğundan emin olamıyorum. Bazen televizyonların, radyoların saatleri bile birbirini tutmuyor. Elbette internet bağlantımız olduğunda sorun yok ama sürekli de bilgisayar başında değiliz ki (değil miyiz hakkaten?). Kol saatlerimiz için yapacak çok fazla bir şey olduğunu sanmıyorum ama sürekli yanımızda taşıdığımız cep telefonlarımız bu derde derman olabilir. Kimin bu kadar hassas zaman bilgisine ihtiyacı var diyorsanız yazının geri kalanını okumanıza gerek yok demektir.

Önerim özetle şöyle: Nasıl bilgisayarlarımızın zamanlarını ntp kullanarak ayarlıyorsak, benzer bir işi gsm operatörleri aracılığıyla cep telefonlarımıza da yapalım. Madem cep telefonumun ekranına nerede olduğum bilgisini gönderebiliyorlar, bunu da kolayca yapabilirler. Konuşmalarımızı faturalandırabildiklerine göre zamanı hassas bir şekilde ölçebiliyor olmalılar. Bir operatör bu hizmeti vermeye başladığında abonelerinin tümünün saatleri aynı olur. Hatta isteyen aboneler saatlerini 5dk ileri, 10dk geri filan da tutabilseler güzel olur (kimileri sürekli saatlerini 5 dk ileri kullanıyor ya). Benim çok hoşuma giden bir hizmet olurdu bu. Hatta yapsın biri bunu, on senedir kullandığım turkcell'den vazgeçeyim.

Yeri gelmişken; Saatleri Ayarlama Enstitüsü diye harika bir kitap var.

9 yorum:

  1. Turkcell, ntp hizmeti sağlıyor. Ben de bir yılı aşkın süredir kullanıyorum bu hizmetlerini. Ne yazık ki her telefonda kullanılabilen bir hizmet değil. Nokia 3200 telefonumda "saat ve tarih ayarları" menüsünden güncelleme özelliğini açıp kullanabiliyorum. Ne yazık ki, bazen hatalı güncelleme yapılabiliyor. Onun dışında severek kullandığım bir hizmet.

    YanıtlaSil
  2. Hatta bazı kol saatlerinde bile güncelleme özelliği var :) mesela Casio Wave Ceptor modelleri, ama Türkiye'de zaman sinyali alınabilir mi bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  3. operatorler arasi olusacak saat farklari icin de bir cozum olsa daha da super olurdu. "Bazen televizyonların, radyoların saatleri bile birbirini tutmuyor." cumlesine itafen :)

    YanıtlaSil
  4. Turkcell bayağı bir zamandır sağlıyor. Eğer güncel bir yazılımı varsa hemen her cep telefonu da bundan yararlanabilir durumda.

    Esas konuya gelirsek, +5 dk fikrine karşıyım. Bir süre öyle yapardım ama yararını göremedim. Çünkü ne kadar ileride olduğunu bilince anlamı kalmıyor.

    YanıtlaSil
  5. Evet, bazi cep telefonu servis saglayicilarinin bu hizmeti sagladiklarini biliyorum.
    Bora'nin fikrine de ufak bir ilave yapacagim. +5 dk. fikri sadece o saati 5 dakika ileri aldiginizi unuttugunuz zaman ise yariyor ;)

    YanıtlaSil
  6. Madem Turkcell'in böyle bir servisi var, niye duyurmaz anlamıyorum. Saçma sapan servislerin reklamını yapıp bunu atlamak anlaşılır iş değil.

    YanıtlaSil
  7. Amerika'da hizmet veren tüm GSM operatörleri bu hizmeti sağlıyor, piyasadaki her telefon da ön tanımlı olarak bu servisten yararlanıyor.

    Kullanıcının ruhu bile duymadan iş hallolmuş oluyor.

    > Kol saatlerimiz için yapacak çok fazla
    > bir şey olduğunu sanmıyorum

    Casio G-Shock kol saati kullanıyorum, kendisini günde iki kez radyo sinyalleri ile doğru zamana güncelliyor, ayrıca kendisi sadece güneş enerjisi kullanan bir çevre dostu :) Kol saatlerini küçümsemeyiniz efendim :)


    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Evet bu özellik yeni sayılamayacak nokia 3650 modelinde bile mevcut.

    YanıtlaSil
  9. >kendisi sadece güneş enerjisi kullanan bir çevre dostu :)

    Benim çocukluğumda bütün saatler çevre dostuydu ;)

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...