11 Mart 2013 Pazartesi

ISC DHCP log analiz yazılımı: mercekd


Bütün yerleşkelerimizde bilgisayarların ağ yapılandırmalarını otomatik olarak almalarını için ISC DHCP kullanıyoruz. Kurulumu ve yapılandırması çok kolay olduğundan ve çok kararlı çalıştığından dhcp için en fazla kullanılan sunuculardan biri isc dhcp olmasına rağmen günlük kayıtlarını analiz etmek için bir araçla birlikte gelmiyor. Sistem yöneticileri çoğunlukla sed, awk ve grep kullarak hazırladıkları betiklerle işlerini görüyorlar. Biz de uzun zaman bu yöntemle çalıştıktan sonra bir arayüz hazırlayalım istedik ve ortaya mercekd çıktı.

Geçen yaz Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği öğrencisi Halil Bay'ın stajda başladığı bu projeyi şimdi bizim öğrencimiz Faruk Uzun sürdürüyor. Dhcp sunucusunun kurulu olduğu bilgisayarda ihtiyaç duyduğu her şeyi yanında getiren ve dhcpd.leases dosyasını okuyarak çalışan mercekd bir özgür yazılım. Faruk daha ikinci sınıf öğrencisi ve ne kadar hızlı uçabildiğini önümüzdeki dönem yapacağı işlerle daha iyi gösterecek hepimize.

Bütün özgür yazılım projeleri gibi biz de görüş, öneri ve katkıları memnuniyetle karşılıyoruz.

7 yorum:

  1. altı üstü bir text dosyasının parselanması için django gibi sistem kaynaklarını bolca kullanan bir çözüm yoluna gidilmesi pek akla yatkın gözükmüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sistemi canlı olarak webden görüntüleyebilmek için bir çözüm bu. Konsoldan kendi işimi hallediyorum, uzaktan da olsa ssh ile bağlanıp parse ederim sorun olmaz diyenlerin buna da ihtiyacı yoktur. Haklısınız.

      Sil
  2. Olur mu hocam. Öğrenciler gerçekten ise yarar şeyler yaptığında hemen boklamamiz lazım ki böyle boş işlerle ugrasmasinlar.

    YanıtlaSil
  3. sunucuda perl yukluyseki yukludur buyuk ihtimalle. reportdhcp.pl dosyasi ile web arayuzuyle takibini yillardir yapiyorum.
    http://www.omar.org/opensource/reportdhcp/source.html

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...