19 Mart 2013 Salı

2. ACM Türkiye Öğrenci Kurultayı'nın ardından



Geçen yıl birincisi Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen ACM Öğrenci Kurultayının ikincisi bu yıl Kayseri Erciyes Üniversitesinde düzenlendi. 15-17 Mart tarihleri arasında iki buçuk gün süren etkinliklere altı üniversiteden öğrenciler katıldılar. Bu yıl yaklaşık 80 öğrenci katılmış olsa da seneye daha fazla üniversitenin katılımıyla sürdürülmesi planlanıyor.

Geçen yıl Mesutcan ile birlikte iki gün Linux ve özügr yazılımlar hakkında konuşmak için gittiğimizden yerel organizasyondaki öğrenci arkadaşları tanıdığım gibi çokça yeni arkadaşla da tanıştım. Konuşmam pazar günü bir saat süreceğinden sadece o kadar zaman için gitmiş olmamayım diye cuma akşamından Kayseriye gittim. Cumartesi ve pazar günleri özgür yazılım ve Linux'la ilgili çokça sohbet etmeye fırsatımız oldu. Pazar günü 'Özgür Yazılımlar' başlıklı bir konuşma yaptım. Aldığım tepkilerden konuşmanın en azından bir kısım katılımcının daha önce üzerinde durmadığı şeyleri düşünmesine neden olduğunu gördüm. Bu da gidiş geliş toplam 28 saat süren yolculuğuma karşılık oldu benim için. Kayseri ekibi hepimize çok misafirperver davrandı, eminim herkes halinden çok memnun ayrılmıştır. 

Henüz ikincisi düzenlenen bir organizasyon için her şey fazlasıyla iyi planlanmış olmasına rağmen senede 150 kişi alan bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencilerinin ve akademik kadrosunun neredeyse hiç ilgi göstermemesi bence etkinliğin tek olumsuz tarafıydı. Kayseri ACM topluluğu akademik danışmanı Mete Çelik haricinde hiç bir hocanın, araştırma görevlisinin okullarına gelen diğer bilgisayar mühendisliği öğrencilerini görmek için bile uğramamaları, hele öğrencilerin yakın zamanda meslektaş olacakları arkadaşlarının etkinliğine katılmamaları çok rastlanan ama üzücü bir durumdu. Bunun için elbette yerel organizasyonun elinden gelen birşey yoktu ama yazmadan da geçmek istemedim doğrusu.

Seneye Bilkent Üniversitesinde üçüncüsü düzenlenecek etkinliğin daha geniş bir katılımla, katılanlar için daha verimli geçmesini diliyorum.

3 yorum:

  1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederiz Necdet Hocam :) yine görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. BİLMÖK ile aynı zamanda olması bunda en büyük etken sanırım.
    Bu sene Muğla Bilg. Müh'den 20 öğrenci bilmök'e gitti mesela.
    ACM etkinliğinden de hiç haberimiz olmadı.

    ACM ve IEEE üyeliği hakkında yazmıştım:
    http://enisden.wordpress.com/2012/02/11/acm-ieee-computer-society-nedir-ve-bilgisayar-bilimleri-icin-onemi/

    ACM student branch olunduğunda ACM nasıl bir katkıda bulunuyor, bu konuda birisi yorum yapabilir mi?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Enis Bey,

    Öncelikle ACM'de ACM Student Chapter şeklinde geçmektedir. ACM üyeliği(bireysel) hakkında http://www.acm.org/membership adresinden faydalanabilirsiniz. Üniversitelerde açılan ACM Student Chapter'lara üye olduğunuzda uluslararası düzenlenen etkinliklere katılabiliyorsunuz. Bu etkinliklere katılmak için ulaşım ve konaklama gibi masraflarınızı ACM karşılıyor. Bunun dışında IEEE'deki gibi senelik belli bir miktarda para yardımı alamıyorsunuz ama etkinliklerde dağıtılmak üzere ACM ile ilgili buröşür, afiş, kırtasiye alabiliyorsunuz. Resmi üye sayınız çok olursa daha farklı ayrıcalıklar için de ACM'e başvurabilir destek alabilirsiniz. Sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...