25 Şubat 2009 Çarşamba

gezegen hakkında

gezegen hakkında uzun zamandır yazmak istiyor ama vakit bulamıyordum. Artık yazayım da düşüncesinden kurtulayım istiyorum. En son söyleyeceğimi ilk başta söyleyeyim; bu halinden memnun değilim. (Elbette ben memnun değilim diye kimse bir şey yapmak zorunda değil ama kimse bir şey yapmayacak diye benim yazmamam da gerekmez.)

Bir kaç nedeni var aslında bunun. Bunlardan ilki; gezegenin ilk sayfasında yazdığı gibi "Türkiye'de Linux ve Özgür Yazılım konusunda çalışmalar yapan arkadaşlarımızın internet üzerindeki günlüklerini bir tek sayfadan okumamızı ve kendi dünyalarına ulaşmamızı sağlayan basit bir web sitesi" olmaktan gittikçe uzaklaşan bir site olması. Bir kere "Türkiye'de Linux ve Özgür Yazılım konusunda çalışmalar yapan" ve blog yazan arkadaşların önemli bir kısmının günlükleri gezegende yer almıyor. Caimada adını duyduğunuz bir çok kişi bir kaç yıl önce gezegende varken şimdi yoklar. Çoğu kendi isteğiyle ayrılan bu arkadaşların çoğunun yazıları başka gezegenlerde yeralıyor. Onları artık rss okuyucularla takip edebiliyoruz. Halbuki onların da içinde oldukları bir planet (böyle yazınca daha fiyakalı bir şey gibi oluyor) daha güzeldi.

İkinci ama daha az önemli olmayan bir diğer husus ise gezegende yeralan diğer gezegenlerde pek örneği olmayan haberler ve duyurular. Seminer çalışma grubunda çalışırken Pınar'la birlikte bir blog açıp bunu gezegende de yayınlayalım diye birlikte düşünmüştük. Şimdi de seminer-cg'nin duyurularını işe yarayacak duyurular olarak görsem de yanlış bir kapıyı açmışız diye de düşünmeden edemiyorum. Bu yazıyı yazdığım sırada gezegendeki girdileri sayıyorum ve 25 girdiden sadece 11'inin kişisel günlük girdisi olduğunu görüyorum. Bunda ciddi bir problem var bence. Biz artık daha az blog yazıyoruz diye gezegeni hareketlendirmek herhalde kimsenin görevi değildir. Özgürlükicin.com, linuxipuclari.com, pardus-linux.org, python-tr.com gibi topluluk sayfalarının yazdıkları şeyler bence blog girdileri bile değil. Bunların yayınlandığı bir adres olsa belki ben de okurum (hepsini değil tabi) ama bu haliyle gezegende olmamaları gerektiğini düşünüyorum.

Daha önce gunluk.lkd.org.tr/gezegen adresine de yazmıştım ama erişilemez durumda olduğundan buraya da yazayım. Yukarıda bahsettiğim topluluk sayfalarının yerli diğer gezegenlerin hiç birinde yayınlanmadığını söylemem etkili olur sanırım. Örneğin özgürlükiçin.com sitesinin de bir gezegeni var http://www.ozgurlukicin.com/gezegen/ ama o gezegende (normalde olması gerektiği gibi) sadece kişisel günlükler var, bizim gezegende (bu komik oldu farkındayım) yeralan özgürlükiçin haberleri orada yeralmıyor. Bakalım pardus gezegenine, http://gezegen.pardus.org.tr/, ya da dışarıdan takip ettiklerimize: http://www.kernelplanet.org/, http://www.planetkde.org/, http://planet.gnome.org/ veya http://planet.debian.net/ hepsi neredeyse tamamen kişisel bloglardan oluşuyor.

Bunları yazarak topluluk sayfalarının hazırlanmasında gönüllü olan, onca emek harcayan arkadaşları da kırmak istemem doğrusu. Hiç bir karşılık beklemeden, altlarında imzalarının bile olmadığı yazılara, çevirilere çokça uğraşan insanların tek istemediği şey benim yazdığım gibi yazılardır biliyorum. Ama biraz serin kanlı bir şekilde okuyup yazılara bir şey söylemediğimi, sadece yerinin gezegen olmadığını yazdığımı görmelerini samimiyetle dilerim. Karşılıksız yapılan işlerde insanlar haklı olarak son derece kırılgan olurlar bilirim. Söylediğim özetle; eğer bir ihtiyaç varsa bir haber portalı oluşturulsun ama bunu gezegen altında yapmayalım.

Konuyu dağıtmamak için gezegen kurallarının anlamsızlığından, bunlara gezegen sorumsunun bile uymadığından ama başkalarını bu kurallara dayanarak ihraç ettiğinden filan dem vurmuyorum.

Son söz: gezegen ana sayfası http://gezegen.linux.org.tr/kisisel/ olmalı.

11 yorum:

  1. "Konuyu dağıtmamak için gezegen kurallarının anlamsızlığından, bunlara gezegen sorumsunun bile uymadığından ama başkalarını bu kurallara dayanarak ihraç ettiğinden filan dem vurmuyorum."

    Kimi ihraç etmişiz? Pınar mı? Ayrıca neye uymuyormuşum?

    YanıtlaSil
  2. Senden değil diğer gezegen yöneticisi Alper Kanat'tan bahsediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    size hak veriyor ve yazdıklarınıza katılıyorum. umarım gezegen daha bir gezegenimsi olur dediğiniz gibi. sanırım kişisel günlük yazarlarının bu konuda biraz cesaretlendirilmesi ve teşvik edilmesi "linux ve özgür yazılım" adına yapılması gereken birşey olmalı tabii çöplük yapmadan.

    bu arada bu yazdıklarım kişisel görüşümdür ve bir takım yönetim yetkilerine sahip olduğum pardus-linux.org adına konuşmak şu anda üstüme vazife değil ;)

    saygılarımla..

    Erdem Artan

    YanıtlaSil
  4. +1 deyip uzaklaşmak istiyorum.

    Defalarca değişik ortamlarda söyledim bunu; ama değişen birşey olmadı.

    YanıtlaSil
  5. Fazlaca söylenebilecek birşey yok yazdıklarının üzerine.

    Gezegen yöneticisi 2 kişi aralarında konu hakkında anlaşamadığı için bu komedi devam ediyor zaten. Aynı oylama komedisinin yapılması ve sonra iptal edilmesi gibi.

    Aklın yolu birdir sonuçta ne kadar aralarında konu hakkında anlaşamasalar da sadece verdiğin örneklere baksalar dahi özellikle ozgurlukicin.com haberlerinin gezegende bulunmasının ne kadar anlamsız olduğunu anlaşacaklar.

    Fakat neden ısrarla bunu anlama yoluna gitmiyorlar açıkcası merak ediyorum.

    Neyse uzatmadan yazdıklarına canı gönülden katılıyorum, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Gezegen'in ana sayfası ile ilgili durum benim ve sizlerin vereceği bir karar değil. Gezegen için yaptığımız son oylamada bu halinden memnun takipçi sayısı daha fazla idi. Mükerrer oylar kullanıldı, farkındayız., memnun kalınmadı o işten. Bir şeylere dayanarak iş yapmak durumundayız Gezegen ekibi olarak. Necdet Yücel ve Devrim Gündüz hadi bir de ben istedik diye kisisele geçemeyiz. Bu konuda üyelere sormayı planlıyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Pınar olayıyla ilgili de halka açık bir bilgi verelim. Pınar günlük girdisinde artık İngilizce yazacağını yazdıktan sonra bize Türkçe yazacağı bir adresini vermesini rica ettik. Şimdi burda Pınar'ın nasıl bir yanıt verdiğini irdelemeyeceğim, Gezegen listesinde diyeceğimi dedim. Bize sonuç olarak hayır Türkçe yazmayacağım isterseniz çıkarın dedi. Çıkardık.

    İngilizce girdiler de olmalı meselesi ayrıca tartışılır.

    YanıtlaSil
  8. "Bir şeylere dayanarak iş yapmak durumundayız Gezegen ekibi olarak"

    Oğuz, major olarak kabul edilebilecek olan proje ve kullanıcı grupları planetleri içerisinde bırakın başka bir haber grubunu kendi haberlerini dahi planete eklemiş olanlardan örnek verebilir misin?

    Ben sana söyleyeyim yok. Kendi gezegen sayfalarında dahi kendi haberlerini feed etmeyen bir oluşumun haberlerinin amacı bu olmayan gezegen.linux.org.tr de ne işi vardır?

    Sen de biliyorsun ki hiçbir işi yok. Zaten orada olması anlamsız, dolayısı ile bunu "sen, ben istedik diye kişisele geçemeyiz" argümanı ile değerlendiremezsin.

    Çünkü bu kişisel değildir genel bir kullanım kuralıdır. Gezegen'in kendi kurallarının uygulanmasıdır.

    "Türkiye'de Linux ve Özgür Yazılım konusunda çalışmalar yapan arkadaşlarımızın "

    Bu ifade genel olarak bütün planet.xxx lerin amacıdır, topluluk haberlerinin koyulması amaç değildir. Onu zaten o topluluğun takipçileri oradan okurlar.

    Dolayısı ile zaten amacına aykırı yapılmış olan bir işi kişiselleştiremeyiz diyerek üstünden atamazsın.

    Çünkü bu seninle, onunla, bununla alakalı değil, görevinizin getirdiği ile alakalı bir durum ve bunun ne sizin karşıt görüşlerinizin çözülmesi için hakem aracı olarak oylama yapılmasına veya üyelere sorulmasına gerek yok.

    Görev gereği yapılması gereken bellidir ve açıkcası bunun yapılmamasının neresinde mantıklı bir açıklama olduğunu merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  9. Enver Altın ortalıktaki günlükleri toparlayıp "ben Gezegen yaptım, sizin günlükleri de ekledim" dediğinde üç beş kişi idik günlük tutan. Kâh yazılım, kâh felsefe, kâh politika üzerine, kimi zaman tamamen kişisel, kimi zaman ziyadesiyle toplumsal, bir şeyle ilgisi olma kaygısı olmayan yazılar yazardık.

    Kimse gezegen için yazmazdı, insanlar günlük tutarlardı, gezegen ise yazarlardan çok okurlar için işlevsel olan basit bir araç idi (sonra insanlar gezegen için yazmaya başladılar, hatta "gezegene iniş yapmak" için günlük tutmaya başladılar).

    Gün itibarı ile Türkiye'nin bir İsviçre, bir Norveç, bir Finlandiya olmasına nereden baksak 120 yıl filan olduğundan kelli bizim neslimiz de adabı ile varlık göstermeyi küçükken öğrenen gillerden olamadı ne yazık ki. Kimimiz bu erdemi kazık kadar olduktan sonra edinmeye çalıştı, kimimiz neye sahip olmadığının bile farkına varamadan kendisini yuvarlanıp gitmeye kaptırdı; bizim coğrafyada iki veya daha fazla kişinin bir araya gelmesi ile oluşan her grubun, bir araya geliş amaçlarından bağımsız şekilde bir zaman sonra saçma sapan kurallarla çözülmesi gerektiği düşünülen rahatsızlıklardan muzdarip olmasına sebep olan da tamamen rastlantı eseri doğduğumuz coğrafyanın bize attığı işte bu kazıktır. Bu halde yaşamanın buram buram kokan esansına şu linux gezegenimizin kısa tarihçesinde dahi rastlamak elbette mümkün.

    Bir ara millet birbirinin yazılarının uzunluğuna laf atardı. Ebleh ebleh "gezegen.linux.org.tr'ye girince uzun yazılar yüzünden önceden yazılmış yazılar aşağıda kalıyor" diyenler türedi, söyledikleri şeyin ne kadar saçma, ne kadar dangalakça olduğunu göremediler. Sonra birileri birilerinden kişisel sebeplerle rahatsız oldu, kurtuluşu "Linux hakkında olmayan girdiler çoğalmaya başladı, burası Linux gezegeni kardeşim" muhabbeti çıkarmakta ve bunu da bir kurala bağlatmakta buldular (böyle yazıyorum ki gramer bilgisi olanlar sadece kural koyucuları suçlamadığımı anlayabilsin). Şu anda yürürlükte olan kurallarda da utanılması gereken şeyler yazıyor bence.

    Bir ara Enver'in e-posta atanı aldığı gezegen bir kurum, bir tüzel kişilik halini aldı, yaşanan dramanın haddi hesabı olmadı tabi.

    Eh, tutabilecek insanların da böyle bir saçmalığın ortasında kişisel günlük tutmasını beklemek biraz naif duyulmuyor mu?

    Bence de Özgürlük İçin'in, pardus-linux.org'un filan hiç bir işi yok, olmamalı gezegende. Fakat "Türkiye'de Linux ve Özgür Yazılım konusunda çalışmalar yapan arkadaşlarımızın internet üzerindeki günlüklerini bir tek sayfadan okumamızı ve kendi dünyalarına ulaşmamızı sağlayan basit bir web sitesi" olmaktan uzaklaşalı da çook aylar oluyor.. Sebebi de pardus-linux.org ya da oi ya da diğer bir RSS kaynağı değil.


    Selamlar.

    YanıtlaSil
  10. Konunun gezegen kurallari ile ilgili kisimi da insallah ayrica tartisilir. Alper Kanat'in yazilarindan ben de cok rahatsizim.

    Ayrica Pinar Pinar olmasaydi da Pardus'ta calisan Pamela olsaydi, n'apicaktik? Belki ileride o da olacak, Turkiye'de yapilan ozgur yazilimlarda yabancilar da calisacak, o zaman napicaz?

    YanıtlaSil
  11. @oğuz
    "Gezegen'in ana sayfası ile ilgili durum benim ve sizlerin vereceği bir karar değil" hatalı bir önerme bence. Bu konunun demokrasiyle halledilir bir yanı yok. Diğer gezegenler nasılsa bizimki de öyle olsun. Eposta listelerimiz farklı mı ki bu öyle olsun? Mesela bugzilla'yı oylayıp değiştiriyor muyuz?

    Gezegen gezegen gibi olmalı.

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...