2 Haziran 2006 Cuma

4-2=?

Donanım problemlerinden bıktım artık. Yakın zaman önce de disk problemleri yaşamış olduğumdan yeni alacağımız sunucuda buna önlem almıştım: 4 disk raid 01. Dün akşam üzeri (1,2) ve (3,4) şeklindeki disklerden ikisi öldü. Sunucuyu daha üç ay önce aldığımızdan iki diskinin ve raid kartının arızalanması insanı yıkıyor gerçekten.

Gece yarısına doğru sorunun raid kartından kaynaklandığını bulduk. Elimizde aynı sunucunun başka bir birimimiz için aldırdığımız benzer bir örneği daha olduğundan geride kalan 1 ve 4 numaralı disklerle raid 0'ımızı çalıştırdık. Sağolsun Linux donanım değişikliklerini fazla önemsemeden çalışmaya başladı (gece ~02:30). Linux açıldı ama daha önce problemsiz çalışan servislerden pop3 ve smtp'yi sabah 8'e kadar vermesine rağmen sabah olunca bir problem de orada çıktı (imap çalışıyordu). Bir mail sunucunun bu iki servisi vermemesi kadar acayip bir durum olamayacağından yaklaşık 4 saat ne bulduysam okudum, bayağı bir şey denedim ama olmadı. Bir çok mantıklı çözüm önerisi ile karşılaştım ama hiç biri derdime deva olmadı. Listelere sorup cevap bekleyecek kadar da zamanım yoktu. Daha önce pek az tanışıklığım olan Huzeyfe Önal'ı online görünce bir de ona danışayım dedim. Sağolsun ilgilendi ve bana çok garip gelse de (bir boş dosya yarattık) bir çözüm buldu. 12:30 gibi hayat normale dönünce öğle yemeğine gittik, çatlayıncaya kadar dondurma yedik.

26000ytl verip aldığımız sunucu için henüz destek alamamışken sadece bir kez görüştüğüm harika bir insan sayesinde problemimim çözülmesi özgür yazılım dünyasının her yerde bahsettiğim güzelliklerinin başında geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...