14 Mart 2006 Salı

imtiyaz her zaman o kadar da iyi olmayabiliyor...

Uzun gece boyunca kullanıcıların kotalarını küçük bir grafik ile görmelerini sağlamaya uğraştım. Bu kadar basit bir iş nasıl bu kadar uzun sürdü yazayım da aleme ibret olsun. İlk olarak bunu daha önce yapmışlardır, çözümlerden birini bulayım, kullanayım diye düşündüm. google sağolsun hemen bir sürüsünü buldu getirdi. İlk bulduğum çalışmayınca suçu hemen ona attım. Ne zaman ilk bulduğun çalıştı ki filan diyerek sıradakileri denedim. Ardı ardına üç başarısız denemeden sonra hatanın benim sistemimden kaynaklanabileceğini düşündüm (dahice olmadığının farkındayım). Acaba imap sunucusunu kota desteği olmadan mı kurdum diye kendimden şüphelendim. Baktım:
telnet localhost 143

Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.localdomain (127.0.0.1).
Escape character is '^]'.
* OK [CAPABILITY IMAP4rev1 UIDPLUS CHILDREN NAMESPACE THREAD=ORDEREDSUBJECT THREAD=REFERENCES SORT QUOTA IDLE
STARTTLS] Courier-IMAP ready. Copyright 1998-2003 Double Precision, Inc. See COPYING for distribution information.
a login postmaster@mydomain.com my_password
a OK LOGIN Ok. (successful login!)
a logout (logs you out)
* BYE Courier-IMAP server shutting down
a OK LOGOUT completed
Connection closed by foreign host.

IMAP'in kota kabiliyeti vardı ama olmuyordu işte. Kullanıcı kotasının % şu kadarını kullanıyor diye gösterdiğini iddia eden programcıkların hiç biri işe yaramadı. Madem kotayı imap'den öğrenmem mümkün olmuyor, ben de sistemden okuyayım kullanıcının kotası dedim. Evet, doğru tahmin ettiniz; bu da işe yaramadı.

/dev/sdb1  /home  ext3  defaults,grpquota,dev,usrquota,exec  0  0
Disk bölümlerinin kota desteği olduğundan emindim ama insan 5-6 saat sonunda bildiklerinden de şüphelenmeye başlıyor. Bir kaç saat belge okudum (sabırlıyımdır) tekrar döndüm bu işe ama nafile OLMADI, OLMADI. Kaynak kodlarına baktım. Anlaşılır, açık kodlar ama derdime derman olmadılar.

Neredeyse pes etmiş bir halde masadan kalktım ve bazen böyle olur, neden olduğunu bilemezsin ama olur diye düşündüm. Beş dakika geçmeden denemeleri yaptığım kullanıcının kotasının olmadığını farkettim. Dosya sisteminin, imap sunucunun ve hatta programların kotalarla bir sorunları olmadığını, denemeleri yaptığım kullanıcının, yani benim, torpilli biri olduğumdan gösterecek birşey bulamadıklarını anladığımda tarifi zor duygular yaşadım. Sıradan ölümlülerin hesaplarında her şey olması gerektiği gibiydi. Ben de şimdi onlar gibi uyumaya gidiyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...