27 Eylül 2013 Cuma

Pardus Yazılım Kampı değerlendirmesi

Pardus'un eskiden düzenlediği yaz stajlarının yerini bu yıl yazılım kampı [1] aldı. Staj dönemini TÜBİTAK'ın Gebze'deki yerleşkesinde çalışarak geçirmek öğrenciler [2] için kıymetli bir tecrübe oluyordu. Pardus'un çalışma şeklini [3] ve ürünlerini temelden değiştirmesi sonucu gelinen noktada yanında staj yapılacak büyüklükte bir Pardus ekibi kalmadı. Google Summer of Code [4] benzeri bir etkinlik olarak düzenlenen yazılım kampının iyileştirilmesi gereken pek çok yeri olduğunu düşünüyorum.

Önce Pardus tarafında sürecin nasıl işlediğini kısaca özetleyeyim. Lisansüstü eğitim gören öğrenciler birer proje teklifinde bulunuyorlar. Lisans eğitimi gören öğrenciler bu projeler arasından birini seçip oy veriyorlar. En çok oyu alan 21 proje, her coğrafi bölgeden 3 proje olmak şartıyla seçiliyor. Buradan sonra projesi kabul edilmiş olanlar projesini yapacak lisans öğrencisini seçiyorlar. Projeler kurulacak olan bağımsız kurulla değerlendirilip, sonlanıyor.

  • Proje lideri olmak için neden lisansüstü eğitim görüyor olmak lazım, lisans öğrencisi olmayanlar niye projelerde çalışamıyorlar konularında bir eleştiri getirmeyeceğim. Üniversite öğrencilerini özgür yazılım dünyasına katılmaya teşvik etmek gerekli bence de. Ne Pardus'un ne de üniversitelerin bütün sorunlarını çözecek bir etkinlik değil yazılım kampı. Süreçteki eksiklikler giderilmiş olsa çok faydalı olabilirdi diye düşünüyorum.
  • Etkinliğin adı Pardus Yazılım Kampı ama projelerin önemli bir kısmının Pardus'la hiç ilgisi yok [5]. Konulardan bazıları şöyle: "Ev, tarla vb. gibi yerler için internet tabanlı otomasyon", "Sağlık Platformu", "Atıf İndex Arşivleme ve Raporlama Programı" ve "Tekir Ticari Programına İçeri Aktarım Web Servis Modülü Geliştirilmesi". Pardus, yani Debian, için özel olan yazılım sayısı çok az.
  • Proje teklifleri bir ders ödevinin teklifi bile olamayacak kadar kısıtlı hazırlanmış. Kabul edilen projeler arasında ayrıntılı tek bir proje teklifi bulunmuyor. Bunda proje teklifinin bir şablonunun olmamasının etkisi büyük bence.
  • Kabul edilen projeler sayfasında şu ifade var: "Lisans öğrencilerinden gelen oylar ile Doç.Dr. Murat Osman Ünalır ve Öğr. Gör. Ziya Karakaya hocalardan oluşan bağımsız kurulumuzun değerlendirmeleri sonucunda". Öncelikle iki kişilik bağımsız kurul daha önce hiç duymadığım bir şey. Kurul üyelerinden biri olumlu, diğeri olumsuz oy kullandığında nasıl karar verilebildi acaba? Üye sayısının bu kadar az olması da anlaşılır şey değil bence.
  • Projelerin seçiminin lisans öğrencilerinden gelen oylarla yapılması da sağlıklı bir yöntem değil. Burası çoğunluğun dediğinin olacağı bir alan değil. Eğer bir oylama yapıldıysa hangi projenin kaç oy aldığını da açıklamak gerekirdi.
  • Projelerin liderleri çalışacakları lisans öğrencilerini nasıl belirlediler merak ediyorum. Bu konuda hiç açıklama yok.
  • Projelerin hangilerinin tamamlandığı bilgisi de sayfalarında bulunmuyor.
  • Gelelim yazılım kampının en vahim tarafına yani kodlara. Kamp boyunca geliştirilen yazılımların kodlarına [6] erişim herkese açık. 
    • Kabul edilen 21 projeden 18'i için depo açılmış. 3 proje için depo bile açılmamış maalesef.
    • 5 proje için hiç kod gönderilmemiş.
    • 4 proje için son 2 ayda kod gönderilmemiş.
    • 3 proje için bir proje oluşturmaya yetmeyecek kadar az gönderim yapılmış.
    • Bora Canbula [7], Murat Kancaoğlu, Mustafa Arıcı, Mustafa Hergül, Şaban Gülcü ve Salim Sarımurat'ın projeleri tamamlanmış görünüyor.
2 kişilik bağımsız kurul yapacağı değerlendirme sonrasında kod göndermiş 6 projeden kaçını başarılı bulacak birlikte göreceğiz. Aslında TÜBİTAK bu etkinliği unutmuş gibi davranıyor. Projelerin teslim tarihini 4 gün geçmiş olmasına rağmen kampın ana sayfasında kayıtlar sona erdi haberi var. Başarıyla tamamlanan projeler listesini gördüğümde yazıya ekleme yaparım.
Dünyada bu kadar fazla benzer etkinlik yapılırken, koskoca TÜBİTAK'ın başarılı örnekleri model almayıp böyle başarısız bir etkinlik düzenmesi inanılacak şey değil. Özgür yazılımın üniversite öğrencileri arasında yaygınlaştırılmasına veya Pardus için gerekli bir aracın hazırlanmasına vesile olmamış yazılım kampının başarılı olduğunu söylemek imkanı yok.

Dilerim TÜBİTAK bu yıl yaptığı hataları tekrarlamasın.

5 yorum:

  1. Brn proje teklifi tam dosya gonderdim .yani gercek proje dosyasi nasil olacaksa kabul almadik . Sonra bir baktik 2 satir ile proje kabulu almış hatda zaten var olan seyler icin proje verenler var. Belliydi bu sonuç baştan

    YanıtlaSil
  2. Verdigimiz projede ilk gunlerde kimin kac oy aldığı gorulurken bir anda kaldırıldı. Yani oy falan hikaye idi biz tahmin ediyorduk kimlerin kazanacağini ve oylede oldu. ..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Necdet, Pardus yazılım kampına bende başvurmuştum hadi doktora öğrenciliğimizin son gününde Pardus camiasına bir katkıda bulunalım dedik ve projemizi anlatan bir dosya sunduk. Sonrasında da oylamaları bekledim aynen yukardaki gibi ilk günlerde herkes kimlerden oy aldığını kimlerin ne kadar oy aldığını görebiliyordu tabi normal olarak herkes kendi bölümünden oy alıyordu. ilk hafta en fazla oy alan projelerden biride bizimdi. Nede olsa Linux'un eksikliklerini biliyoruz eh geçmişimiz de çok kötü değildi. Ancak ne olduysa birde oylamalar kapandı birde bir anda proje verme süresi kapanmış olmasına rağmen yeni projeler eklendi. Ben o zaman facebookta yazmıştım zaten ilerisinin ne olacağı diye bir kaç proje veren arkadaş ile yazışmıştık. Zaten aynen öyle oldu ve kazanan projelere bakarsanız Linux konusunda uzmanlıklar hatda proje verme sanatı konusunda yeterlilikleri hemen anlaşılır. Aslında be o zaman seçici hoca kuruluna yazmayı düşündüm burdan proje çıkmaz diye ama vazgeçtim. nasıl olsa zamanı gelince bizler linux projesi yazarız diye. Zaten Tübitakta normal projelerde bile bazı sorunların olduğu konuşulmuyormu...

    YanıtlaSil
  4. Bazı uygulamaların kodlarının yüklenmemesinib bir nedeni Tübitak ın Pardus Git deposunun güvenlik sorunu yaratması. Bazı projeler github üzerinden yayınlandı.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Kampa ODTÜ adına İç Anadolu Bölgesi'ni temsilen katıldım, mentorum yine ODTÜ'den Erdal Sivri idi ve projeyi başarı ile tamamlayan projeler arasındaydık. Yazınızda Erdal hocamın ismini göremedim, başarılı bir şekilde projesini teslim etmiş kişiler arasına Erdal hocamın da ismini eklemenizi rica ediyorum. 6 numaralı linkte yer alan Oguzhan Unlu adına açılmış repositoryden kontrol edebilirsiniz. Kaynak kodunu kontrol etmek adına blacksimit.github.io/uSSync/ linkini kullanabilirsiniz.

    Diğer konulardaki düşüncem; TÜBİTAK 9 projeyi başarılı bir şekilde kabul etti ve ödemelerini yaptı. 9 proje arasından ilk 3 açıklanmadı. Yaz boyunca gelişim göstermeyen katılımcılar kamptan çıkarılmadı, boşuna seçilmiş oldular. Kampa, kampı düzenleyen TÜBİTAK tarafından gerekli ilgi ve özen gösterilmedi; gerek gitlab sisteminin geç açılması, ödemelerin kamp bittikten sonra TÜBİTAK ın hangi bütçesinden yapılacağına aylarca karar verilememesi ve yılbaşında ödenmesi gibi birçok eksiklik yaşandı. Genel olarak süreç iyi yönetilmedi. Projelerin seçilmesinin oylamaya göre olması, proje kurulunun 2 kişi olması vb konulardaki düşüncelerinize tamamen katılıyorum. Fakat kötünün iyi yanından bakarsak, açık kaynak yazılım geliştirmeyle tanıştım ve başladım, mentorumunda bu konudaki bilgi birikimi benim çok şey öğrenmemi sağladı. Projesini bitirebilmiş diğer arkadaşları da tebrik ediyorum, umarım bu eksiklikler tekrar yaşanmaz.

    İyi günler, kolaylıklar.

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...