19 Nisan 2012 Perşembe

Pardus Danışma Kurulu Ne Durumda?

23-24 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Pardus'un Yarını Çalıştay'ının üzerinden neredeyse bir ay geçti. Çalıştay'ın ardından konuluşanlar detaylı olarak yazmıştım [1], [2], [3].  Geçtiğimiz haftasonu Türkiye'deki bütün üniversiteleri internete bağlayan kurum olan ULAKBİM'in bu yıl 6.sını düzenlediği bir çalıştay düzenlendi. Aynı zamanda ULAKBİM'in de başkanı olan Ahmet Kaplan ile danışma kurulu başta olmak üzere Pardus genelinde konuları konuşma fırsatım oldu. Pardus'la ilgili gelişmeleri proje yöneticisinin kendi blogunda yazmasının en doğrusu olduğunu düşünüyorum ama ben yine kendi gördüklerimi yazayım.
  • Pardus projesinin ULAKBİM'e geçişinin evrak işleri ancak geçen hafta tamamlanabilmiş. Ahmet hoca bahsi geçen danışma kurulunun resmiyet kazanabilmesi için yazışmaları başlattığını ve bu ayın sonuna yetiştirilmesini hedeflediğini söyledi.
  • Pardus kullanan en büyük kurum olarak her yerde söylenen MSB bir süredir destek alamadığı TÜBİTAK ile sözleşme yenilemek istiyormuş. F@tih projesinde etkileşimli tahtalarda Pardus kullanılacağı zaten konuşuluyordu, MEB de bir protokolle bu birlikteliği başlatmak istiyormuş. Ahmet hoca başka kamu kurumlarının da göç planları yaptığını, görüşmelerin sürdüğünü söyledi. 
  • Bu hareketlilik Pardus'un rafa kaldırılmayacağını göstermesi açısından ümit verici ama projenin geliştiricisinin bulunmadığı gerçeği de aklımızın bir köşesinde duruyor. Ankara'da çalışacak yeni geliştiricilerin işe alınacağını söyledi Ahmet hoca ama zamanla ilgili bir konu konuşulmadı.
  • Beni çok şaşırtan konulardan biri çalıştayda tahmin edemeyeceğim kadar fazla kişinin Pardus'a göç hakkında soru sorması oldu. Üniversitelerin önemli bir kısmı olan bitenden haberdar değil ve hala şaşırtıcı bir heyecan var Pardus konusunda. Mevzuyu takip edenlerin hemen hepsi bu projenin ülke yararına devam etmesini temenni ediyor.
  • Danışma kurulu temsilcilerinin seçimleri konusu kimse için net değil işin doğrusu. STK'ların ve iş ortaklarının seçimleri işini Doruk Fişek organize edeceğini söylemişti. Bu kurul için bir üniversite temsilcisi seçilmesi gerektiği çalıştayda bir toplatı öncesi duyuruldu. Ben de bu sürecin içinde yeralmak istediğimi söyledim. İtiraz eden olmadığı gibi başka aday da çıkmadı. Tübitak çalışanı geliştirici kaldı mı bilemiyorum ama o kadronun seçimi işin en kolay tarafıdır herhalde. Maaşlı çalışmayan geliştiriclerden (var mı hala böyle birileri bilemiyorum ama) bir temsilci nasıl seçilecek bilemiyorum doğrusu. Kamu temsilcisi için de görüşmelerin sürdüğünü duyduk. TÜBİTAK danışma kurulunun resmileştiğini duyurduğunda bu temsilcilerin seçilmiş olmasının işleri hızlandıracağı hepimizin malumudur.
Camia (ben de dahil) Pardus'un devam edeceğine innamak için birşeyler duymak değil görmek istiyor. Geçirdiğimiz bu bulanık dönem sona erecek mi, nasıl erecek birlikte göreceğiz.

10 yorum:

  1. "Üniversitelerin önemli bir kısmı olan bitenden haberdar değil ve hala şaşırtıcı bir heyecan var Pardus konusunda."

    Ne heyecanı yahu! Bu şahısları bir odaya kapatıp ıslak sopayla geçtiğimiz 5 yıl neredeydiniz diye sormak geliyor içimden... bu yüksek liselere öyle bir bilenmişim ki sormayın gitsin. (Üstünüze alınmayın lütfen.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de şöyle bir inanışın var olduğu söylenegelir hep, "Linux Akademik Ortamlarda Kullanılan Bir İşletim Sistemidir." Ancak bu anlayışı destekleyecek kadar bile Linux'a yakın olmayan "akademi"ler varsa(ki var biliyorum), hakikaten Pardus'un geleceği de büyük bir soru işareti..
      Umarım Ulakbim bu projeyi aldıktan sonra akademik ortamlar için bir bilinçlendirme kampanyası da düzenler. Yoksa, öyle tahmin ediyorum ki; bu deneme de bizler için hüsranla sonuçlanacak...

      Sil
    2. İmkanım olsa Linux için daha fazlasını yapabilmek isterdim. Danışma kurulunun Fedora Topluluğu gibi seçim ile gelmesi ve kişilerin aday olabilmesini çok isterdim...

      45 günlüğüne Anadolu turuna çıkıyorum; dönüşte Linux Haber portalı üstünde yeni fikirler ile çalışacağım.

      Sil
  2. Üniversitelerin ULAKBİM'e ULAKBİM'in üniversitelere yakınlığı bence Pardus için iyi değerlendirilebilecek güzel bir fırsat. Üniversitelerin hepsini değil, büyük üniversitelerden 3-5 tanesini kazansa Pardusa yeter. Kazanmaktan kastım sadece kullandırmak değil, Çanakkale'de sizin başardığınız gibi, Pardus'un yaşam döngüsüne üniversite insanlarını dahil etmek. Hatta Pardus üniversitelersiz, ünivsersiteler Pardus'suz yaşayamaz hale gelsin bence ;)

    YanıtlaSil
  3. Necdet hocam size e-posta gödermiş üniversite temsilcisi için aday olup olmayacağınızı olmayacaksanız temsilci seçimi için çalışmalara öncülük edip etmeyeceğinizi sormuştum.Sağolasınız sizde elbeteki temsilci olmak isterim demiştiniz.Yazınızda üniversitelerin Pardus dan haberdar olmadıklarını ve başka temsilci adayıda olmadığını yazmışsınız.Bu durumda seçimle filan uşraşmak yerine Ahmet hoca sizi direkt olarak ilk dönem için üniversite temsilcisi olarak danışma kuruluna atasın.Buna kimsenin itirazı olmaz herhalde.Saygılarımla;Aydın Altındağ

    YanıtlaSil
  4. Pardusu akademik sürümünü camiadan yada topluluktan bekliyoruz. Herkes kendini özel hissetmek ister akademik şeyler bunu sever bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "akademik şeyler" dediklerin EGOlu mu?
      EGO ve akademik?
      EGO ve GNU/Linux?

      Not: Ego ilk önce küçük harf ile yazmıştım, ama birilerinin EGOsuna birşey olmasın diye düzelti. Acaba bir de kalın(bold) mı yapsaydım :)

      Sil
  5. Hocam ben Erdinç Gültekin. yabancı topluluklardan yoğun inanılmaz bir talep var. acaba metninizi ingilizceye çevirebilirmisiniz? ben pardususer için aşağı yukarı almancaya çevirdim

    YanıtlaSil
  6. Is it possible to translate it in english? The translation from Google is verry bad.

    Best regards minidiegi (pardususer.de)

    YanıtlaSil
  7. Necdet Bey Merhaba,

    Bir gelişme var mı? Son durum nedir Pardus konusunda?

    Selamlar Sevgiler

    Murat SAYGILI

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...