Cuma günü oldukça kalabalık bir törenle mezunlarımızı uğurladık. Mezuniyet törenleri insanın farklı duyguları bir arada yaşadığı yerler oluyor. Elbette öğrencilerinizin okulu başarıyla tamamlamalarına seviniyorsunuz ama çoğunu bir daha göremeyecek olmak da üzücü bir durum. Yine de daha dün üniversiteye başlamış bu yavrucakların ;) şimdi birer mühendis olarak mezun olmaları, giderken samimi birer vedaları içinizdeki hüznü almasa da çok duygulandırıcı şeyler. Örneğin iki yıl önce yanımızda staj yapan ve o zamandan bu yana neredeyse hiç görmediğimiz Behice'nin mezuniyetten bir gün önce bilgi işlemi ziyeret etmesi hepimizi pek memnun etti.
Bir diğer üzücü durum ise mezun olan öğrencilerin çok büyük bir kısmının yoksulluk sınırının alında bir ücretle çalışacak olmaları. Türk-İş'in açıkladığı verilere göre Mayıs 2007'de açlık sınırı 626 YTL, yoksulluk sınırı 2040 YTL. (detaylı bilgi almak için buraya bakılabilir) Hal böyle olunca öğrencileri üniversitede kalmaları konusunda teşvik etmek de mümkün olmuyor. Ne üniversite birincisi olan Oğuz'a, ne bölüm ikincisi olan Pınar'a ne de diğer mezun olan öğrencilerime (birlikte çalışmayı istememe rağmen) yoksulluk sınırının yarısı ücretle (bir araştırma görevlisi ayda yaklaşık 1000YTL alıyor) çalışmalarını tavsiye etmedim.
Yolunuz açık olsun arkadaşlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Soğuk Kahve Demlemeye (Cold Drip) Radikal Yaklaşımlar - 3 - white russian
V otka, kahve likörü ve krema ile yapılıp buzla birlikte servis edilen bir kokteyl olan white russian'ı daha önceki yazılarımda bahsetti...

-
Oğuz Atay hayattayken pek az okunmuş, beklediğinin çok altında eleştiri ve değerlendirme almış bir yazar. Berna Moran'ın dediği gibi Tür...
-
Bu yıl kabul edilen bizim çocuklar: Yusuf Karadağ - Infinispan and Quarkus Berke Yavaş - Improved imgcodecs Emre Saldıran - Custom Control...
-
Bu yazıda anlatacaklarım GNU/Linux için olacak ama hepsi UNIX benzeri işletim sistemleri için geçerli olacaktır. Erişim hakları konusu her n...
Iyi de o ilan edilen sinirlar 4 kisilik aile icin. 1000YTL net ise ozellikle saglik harcamasi filan olmadigina, ayni zamanda emeklilik icin prim odendigine gore ve ustune bir yuksek lisans/doktora programiyla birlestirilirse kotu bir para degil gibi gozuktu bana. Zengin etmez ama yaptigi isten zevk alip ustune okula devam eden biri icin kotu olmasi gerekmez. Kiralar nasil orada acaba? (Yok talip degilim, ama yasim musait olsa dusunurdum.)
YanıtlaSilKiralar 500 YTL'den başlıyor. Kesinlikle yetersiz.
YanıtlaSilCok fazlaymis kira, cok mu soyle 40-60m2 bekar insan studyosu? Kim veriyor bu paralari orada da bu kadar kira istenebiliyor?
YanıtlaSilSu sebepten soruyorum, ben yurt disinda buna benzer paralarla o isi yaptim ve perisan oldugumu dusunmuyorum (hatta fazla verdiler diye dusundugum olmustur). Yanlis hatirlamiyorsam okul parasini onlar oderdi ve brut ayda 1000 dolar civari alirdik, saglik sigortasi cepten, emeklilik katkisi yok, %10-15 civari da vergi cikardi. Isinma ve su dahil (klima haric) $350-400'e dedigim gibi yer bulmak da kabildi bisiklet mesafesinde (ev arkadasiyla cok daha ucuz tabii, ama o ayri hesap).
kiralar malesef Çanakkale'lilerin, şehre üniversite(liler) geldikten sonra iştahlarının kabarması yüzünden bu kadar fazla.
YanıtlaSil"nasıl olsa 3-4 kişi birleşip bu kadar parayı öderler" diye düşünüp insafsızça arttırdıkça arttırıyorlar.
4 sene önce ilk oturduğum evden 900 kira istedikleri için çıktım (taam ev de evdi yani ama :)), buyrun burdan yakın.