2 Nisan 2013 Salı

Pardus 2013 izlenimlerim


Mevcut durumda Pardus bir özgür yazılım projesi gibi sürdürülmüyor. Pardus 2013 diye önümüze konan şey de bildiğimiz Debian. Hal böyle olunca teknik bir değerlendirme yazma imkanı da yok. Yeni Pardus hakkındaki değerlendirmelerim kısaca şöyle:
  • Bir projeden 'inşa altyapısı dosyaları erişime açıldı' mesajını okumak için o projenin öncesinde kapalı kaynak kodlu olması gerekir. Özgür bir dağıtım olan Debian kaynak kodları kapatılarak zaten dağıtılamaz, aksi durum Genel Kamu Lisansının ihlali demek olacaktır. Zaten açık olması gereken birşeyi açmak demek ancak 'bir hatadan döndük' anlamını taşır.
  • Pardus'un nasıl bir modelle geliştirildiğini bilmediğimiz gibi bundan sonra nasıl devam edeceğini de bilmiyoruz. Dışarıdan mı hizmet alınıyor, TÜBİTAK çalışanları mı geliştiriyor bilmiyoruz.
  • Pardus geliştiricisi olmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği belli değil. Mevcut geliştiricilerin kimler olduklarını bilmediğimizden nasıl bir yeterlilik aradıklarını da bilmiyoruz.
  • Pardus kurumsal ne demek bilmiyoruz. Herhalde kurumların kullanacağı bir sürüm demek değildir ama indir sayfasında 'sevgili ev kullanıcılarımız' ifadesi var. Eğer kurumsal sürüm uzun dönem destek demek ise bu süre nedir belirsiz. Hele ki hiç bir pakette ikili değişiklik olmadığını söyleyen bir dağıtımın bu desteği sürdürmesi bence mümkün değil. Debian paketlerini olduğu gibi alan bir dağıtım ancak onun verdiği kararlara uyabilir.
  • Pardus Kurumsal'ın tanımı belli olmayınca Pardus Bireysel olacak mı, olacaksa ne farkı olacak anlamak da mümkün değil. Bir dönem Pardus'un sayfasında bulunan bir sunum belgesinde Bireysel sürümün pisi paket yönetim sistemi ile topluluk tarafından sürdürüleceği yazıyordu. Bu topluluk nerede, TÜBİTAK'ın Anka ve Pisi'ye yaklaşımı nedir gibi soruların da cevaplanması lazım.
  • Pardus'un yol haritası belli değil. Bundan sonra debian paketleri olduğu gibi alınacaksa bildirdiğimiz hatalar nasıl çözülecek? Geliştiricilerin kimler olduğunu bilmiyoruz ama debian depolarına yazabilen kimse yoktur sanırım. Raporlanan hataları sadece Debian bugzillasına aktararak bir dağıtım sürdürülemeyeceğine göre paketlerde yapılan değişikliklerin debian depolarını kullanılmaz hale getirmesi durumunda ne yapılacak? Çokça lafı geçen 30000 paketin bakımını yapacak geliştirici kaynağı nasıl sağlanacak? Bu senaryo çok yakın bir gelecekte hayata geçecektir.
  • Debian dünyanın en büyük Linux dağıtımlarından biri, çok geniş bir geliştirici ailesi var. Onun 3 dvd ile sağladığı 12GB'tan fazla paketin 40 kadarını değiştirip yeni dağıtım çıkarmanın mantığını da anlamıyorum ben. Bildiğimiz debian'ı kurduktan sonra bu paketleri onun üzerine kursak daha sürdürülebilir olmaz mı mesela?
TÜBİTAK nasıl diğer projelerini dışarıdan katkı almadan gerçekleştiriyorsa Pardus'u da benzer şekilde sürdürebilir. Benim buna da bir itirazım olmaz. Eğer MEB ve MSB gibi büyük ulusal müşterileri varsa sadece onlar için bir Debian seçkisi hazırlamasına kim ne diyebilir? Adına da ister Pardus desin, isterse Pardus-ng farketmez. Ama bu niyetini açıkça belirtmelidir. Bunu söylemek TÜBİTAK'ın işini de kolaylaştırır. Kısaca TÜBİTAK, Pardus geliştiricisi olmak için kurum çalışanı olmak gereklidir diye bir şart koyabilir, dışarıdan katkı almayacağım diyebilir. Hatta lafı hiç uzatmadan aldım Ubuntu'yu kullanıyorum da diyebilir. Bu yaklaşım bence mevcut durumdan çok daha sürdürülebilir bir yaklaşım olacaktır.

Son tahlilde elimi vicdanıma koyunca TÜBİTAK'ın sahipli yazılımlar kullanmak yerine özgür yazılım tarafında olmasını olumlu bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim ama tuttuğu yol da sürdürülebilir bir yol değil bence.

Anka ve Pisi dağıtımlarına destek olma konusuna gelince; TÜBİTAK'ın kamu kaynaklarını kullanarak oluşturduğu sunucu parkından ve elindeki bant genişliğinden bu dağıtımlar için ayıracağı kaynak yüzde hesabına bile gelmeyecek kadar azdır. İki tane makineyi bu dağıtımlara tahsis edememiş olmalarına bir anlam veremiyorum gerçekten. Bir senedir bunu yapmamış olmak bence sadece niyetin olmamasıyla açıklanabilir bir durumdur.

Bir önceki dönemde Pardus geliştiricisi olan TÜBİTAK çalışanı arkadaşlarımın yakışıksız bir şekilde işten çıkartılmalarını, ayrılmak zorunda bırakılmalarını kabul edilemez buluyorum. Onlara bu muameleyi yapanlar kimler bilmiyorum ama kimsenin kötü davranışı haketmediğini de biliyorum. Bunların üzerine bir de hepimizin Pardus için yıllardır harcadığı bu kadar emeğin çöpe atılıp yerine amatörce hazırlanmış betiklerle Debian'ı Pardus yaptık deniyor. TÜBİTAK bu yaptıklarını geriye alamaz ama umarım bundan sonrasını ülkemiz için verimli hale getirebilir.

Bu hali olmamış.

28 yorum:

  1. Necdet hocam merhaba üzülerek yazdıklarınıza katılmadığı bellirtmek isterim, Yazınızda sorduğunuz tüm sorulara Pardus yetkilileri cevap verebilecektir, bundan emin olabilirsiniz, umit@Pardus.org.tr adresine cep telefonu bilginizi göndermeniz durumunda gerekli cevaplar verilecektir.Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarıma katılmamak için benim belirsiz dediğim şeylerin bir yerlerde yazıyor olması gerekir. Karşılaşırsak her yetkili her soruya cevap verebilir eminim ama bunların herkes tarafından biliniyor olması gerekir.

      Yarın cep telefonumu yazarım elbette ama resmi bir açıklama gönderirseniz onu da burada yayınlarım.

      Sil
    2. Blog yazisina cepden Ozel cevap. Ozru kabahatinden Büyük! -engur

      Sil
    3. Zaten bu gizli kapaklı uğraşları bu duruma getirdi bir çok şeyi, size güvenimiz kalmadı artık Tübitakçıklar :(

      Sil
    4. Sakıncası yoksa telefonda neler görüştünüz :) Öğrenebilirmiyiz??

      (okur biraz saf olabilir lüften dalga geçmeyin)

      Sil
  2. M. Kani HACIPAŞAOĞLU2 Nisan 2013 Salı 21:59:00 GMT+3

    Bu yazıdaki yorumlar ve sorular çok ciddi, aynı zamanda iyi niyetli, yapıcı. Pardus'a gönül ve emek vermiş, MSB'de bu konuda yetkin makamlarda uzun süre çalışmış bir bilişimci olarak yukarıdaki soruların mutlaka öz eleştirili tatminkar cevapları olmasını ümit ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Buyursunlar buradan versinler? Cep telefonuyla iletişim kuracak kadar gizli olan ne?

    YanıtlaSil
  4. 444 5 773 pardus callcenteri arayın hocam. :)))

    YanıtlaSil
  5. Şu tür yaklaşımlarda çok demagojik yaklaşımlar oluyor. Pardus pisi dağıtımını yapan aynı kurum bu sefer başka bir biçimde yola çıkıyor bazıları ateş püskürüyor. Kurumlar kalıcıdır. Birisi gider birisi gelir. Kurumlara yapılan eleştirilerin nereye gittiğini kimse kestiremez. Herkes kurumları eleştirmeden önce milletin değerlerine kendisinin ne kadar saygı gösterdiğini sorgulamalı ve kendisini olumlu yönde değişime zorlamalıdır. Bu eleştiriler acımasızca TÜBİTAK'ı eleştirenlere gitsin.

    YanıtlaSil
  6. Necdet, enektarlar koltuğun altında kalık, beni ara.

    YanıtlaSil
  7. Eski ekip yaklaşık 6 aylık hazırlıkla bugün sürdürülemez dedikleri yöntemle özgün projelerini geliştiriyor, sürüm çıkartıyor, 1 yılı aşkın bakımını yapıyor ve uluslararası incelemelerde övgüler alıyordu.

    Yeni ekibin eskisinden daha verimli dediği yöntemle 1 yıl sonunda dudakları uçuklatmasını bekliyorduk. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski ekip niye camianın parçası olmuyor bilen var mı? Bir araya gelip Pisi Linux'a destek vermemek için ne gibi çekinceleri var?

      Sil
  8. Bahadır hocam sabah sabah sebepsiz güldürdün beni. Ahaha güzeldi.

    YanıtlaSil
  9. Kodlamadan anlayan herkes, okuduğum kadarıyla şunu söylüyor: "Şu anda aslında Debian’dan ibaret olan Pardus 2013’ün kodları-paketleri üzerinde; zamanla çeşitli kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarına yönelik değişiklikler yapılacak olursa bir süre sonra Debian depoları kullanılamaz hale gelecek…" Peki bu durumda TÜBİTAK bu projeyi nasıl sürdürecek? Geliştirici sayısı arttırılarak çözülecekse bu seferde neden eski Pardus’un çöpe atıldığı soruları akla gelecek ve başladığımız noktaya yani 2005’e geri dönmüş olacağız.

    Ben açıkçası herhangi bir kamu kuruluşunun geliştireceği Linux dağıtımının kamudan çok öteye gidebileceğine, genişleyebileceğine ihtimal veremiyorum. Çin Hükümeti bence harika bir adım atmış(1). Kendi dağıtımlarını yapmak yerine Ubuntu’ya destek vererek Çin için özelleştirilmiş bir Ubuntu sürümün hazırlanması için anlaşma yapmışlar. Çin bu şekilde işletim sistemini geliştirmekle, sürdürmekle ve çağa ayak uydurmakla uğraşacağına sadece yerelleştirmesiyle ve yaygınlaştırılmasıyla uğraşacak...
    Şu sıralar Samsung kendi işletim sistemine ağırlık vermek yerine Intel ile beraber ürün hakları Linux Vakfına ait olan Tizen işletim sistemini geliştirmekle uğraşıyor, Sony kendi işletim sistemine geliştirmek yerine Firefox OS’lu ürünler satacağının işaretlerini veriyor. TÜBİTAK ise 8 seneden beri kendi işletim sistemini geliştiriliyor ancak bırakın uluslararası alanı, kendi ülkemizdeki kamu kurumları içinde bile yaygınlaşmadı hala.

    Bu arada yeri gelmişken Pardus’un web sitesine de deyinmeden geçemeyeceğim. Pardus’un eski web sitesinden şikayet ediyorduk, Pardus’un ne olduğunu anlatan şöyle doğru düzgün bir belge olmamasından yakınıp duruyorduk(2). Eski sitede hiç değilse ekran görüntüleri üzerinden kurulumu anlatan kurulum rehberleri vardı. Sayın TÜBİTAK Başkanının basın önünde lansmanını yaptığı Pardus’un 2013’ün resmi kurulum rehberine bir bakarmısınız lütfen (3)… Sitede içerik olarak iki adet çizgi filim ve yarım saat vakit harcanmadan gelişigüzel alınmış ekran görüntüleri var. Ben bu yeni Pardus projesinde LibreOffice kılavuzları dışında hiçbir emek görmüyorum ne yazık ki. Sitede Pardus’un ne olduğunu anlatan iki satır bilgi yok. Öyle ki bu Pardus’un Kurumsal kullanıcılara yönelik bir işletim sistemi olduğunu belirten bir bilgi dahi yok.
    Yapılan doğrular nedir diye düşündüğümde LibreOffice belgeleri aklıma geliyor. LibreOffice için iki adet kaliteli kullanım kılavuzu hazırlanmış. TÜBİTAK tarafından yayınlanmış bu belgeler Windows kullanan kuruluşların LibreOffice’e geçmesi açısından da çok önemli bir dayanak olabilir diye düşünüyorum. Ancak şuan yeni sitede bu belgelere bağlantı vermeyi de unutmuşlar sanırım! Ben bulamadım.
    (1) http://www.omgubuntu.co.uk/2013/03/ubuntu-to-become-the-official-os-of-china

    (2) http://bugs.pardus.org.tr/show_bug.cgi?id=15664

    (3) http://www.pardus.org.tr/web/guest/forum/-/message_boards/message/30046013



    YanıtlaSil
  10. Necdet hoca sorduğu sorularla yapıcı eleştiriler yapmış. Elinize sağlık hocam güzel bir yazı olmuş.

    **************
    Çok basit sorulara bile cevaplar verilmiyor çünkü ortada şişirildiği kadar övülecek bir iş yok. Microsoftun suyunua giden bir kısmı cühela bir kısmı onları güdenler milletin algılarıyla oynuyorlar. Açık ve net teknoloji üretimi ve bilgi birikiminin önüne geçmek için oynanıyor bu tiyatrolar. Hazımsızlar, tahammülsüzler. -Tübitakı yönetenler dindar ne yapsalar kutsaldır eleştirirseniz dinden çıkarsınız- demeye getiriyorlar. Azgın kirli nefislerine kutsal değerleri perde yapıp gerçek niyetini saklayanlar ile kendini muhalefet sanan gafillerin umarsızlığıyla kapkara kasvetli bulutlar güzel ülkemi sarıyor. Kanı, kini, bozgunculuğu kutsallaştırıyorlar. Sana sonsuzu öğütlüyor kendisi bu dünyalık yaşıyor azmış kibriyle. Birliği, kardeşliği, üretkenliği içten içe bala zehir katıp öldürüyorlar. Ve yine büyük bir kısmı neyi savunduklarıdan habersiz, cennet hayaliyle kalorisi yüksek odun olmaya koşuyorlar. Ekberi şeyatın hileleri bu olsa gerek! oysa onlar nisyanı bir uykuda iken kendilerini çok uyanık sanıyorlar.

    Öncekiler 1924 meclisi gibi ahenkle kardeşçe ürettiler halis amelleriyle ortaya ecri takdire şayan bir ürün koydular. Çoğu güzellik yeşermenin arfesinde yitip gidiyor bu ülkede. Eleştirilere verilecek en iyi cevap yapılacak kaliteli iştir iş...
    ******************

    =) Bahadır hoca taşı gediğine koydun haa =)

    YanıtlaSil
  11. sorun kısaca şu. pardus gibi bir proje çeşitli gerekçelerle bırakılarak debiana geçirildi ve ortada eski pardusa kıyasla çok kötü bir sonuç var. bu kadar tartışmanın ve iddianın ardından böyle bir sonuç çıkınca insanın yazık demek ve içinden gelen eleştiri yağmurunu serbet bırakmaktan başka elinden bir şey gelmiyor. yakın zamanda en güzel cevabı pisilinux verecek ve solusos.

    YanıtlaSil
  12. Pardus Debian tabanlı bir dağıtımdır. Ubuntu vb. dağıtımlarda olduğu gibi.
    Ubuntu nasıl kendi depolarını kullanıyorsa Pardus'ta yapabilir.
    Pardus depoları Kurumsal kullanıcıların ihtiyaç duyduğu belli sayıda paket için kullanılacaktır.
    Pardus Debian tabanlı olduğu için sahipli sürücüler harç özgür yazılımlara dayalıdır.
    Pardus yeni bir dağıtım olması nedeniyle kendi araçlarını geliştirmesi beklenebilir.
    Pardus kullanıcı kitlesi geniş olan diğer Debian tabanlı dağıtımlara alternatif olmaktadır.
    Ülkedeki özgür yazılım geliştircilerine ve kullanıcılarına yerli bir kaynak sunulmaktadır.
    Debian politiklarında yapılan değişiklikler yerli dağıtımları az etkileyecektir.
    İleride Pardus tabanlı dağıtımlar yaygınlaşabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Adsız,
      Hepimiz zaten bu senin saydıklarının olabileceğini biliyoruz. Ama hangi geliştiricilerle, nasıl olacağını bilmiyoruz? Örnek verdiğiniz Ubuntu için dünya çapında kaç tane geliştirici çalışıyor her halde biliyorsunuz? Bana öğle geliyor ki bazıları At gözlüklerini takmış, "Dediğim dedik, çaldığım düdük" bir yola girmiş...

      Sil
  13. Kralın sihirli elbisesi misali; sanırım yalnızca akıllılar görebiliyor Debian tabanlı Pardus'u. Biz aptallar ise sadece Debian gòrüyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili nyucel kardeşim,

    Doğrusu senin bu yazını okumadan Tubitak tarafından geliştiril(mey)en 2013 pardus sürümünü heyecanla indirip kurdum.kurulum bittikten sonra baktım, bu bildiğimiz düz debian + gnome. Sadece arka plan değişmiş. Kurumsal sürüm diye baktım en ufak bir kurumsal uygulama, özgün birşeyler yok. Pisi'yi açayım dedim -ki en büyük hayal kırıklıklarımdan birisi bu oldu - pisi yok, kaptan yok, çomar yok, tasma yok, yok,yok. Dedim acaba yanlış iso'mu indirdim kurdum diye, üşenmeyip tekrar indirip kurdum yine aynı.

    uname -a ile kernel sürümü ve o adına bakayım dedim, orada bile debian yazıyor.

    Doğrusu hem aptal yerine konuldum, hem 3 saatten fazla zamanım gitti hemde büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Kimsenin insanları aptal yerine koyma hakkı yok.

    Tubitak şunu dese idi ; eski pardus altyapısı istediğimiz verimlilikte olmadığı için debian tabanlı dağıtımı baz alacağız....

    Açılan bir pardus yardım hattı var, ama iki satır kod yok piyasada.Vay canına bu kadar kolaymı bir işletim sistemi çıkarmak.

    Daha önce hatırlarsanız, KDE ekibinin başındaki baş yazılımcı arkadaşların büyük beğenisi alıp, dünya üzerinde python ile yazılan uygulamalara en güzel örnek olarak gösterilen pisi, tasma, çomar, kaptan'dan eser yok.

    Ben de bu saatten sonra anka ile pardus yoluma devam edeceğim.

    Doğrusu yazınız duygularımıza tercüman oldu, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Tübitak nezdinde yapılan eleştirilere en iyi cevabı yine aynı kurum verebilir. Burada ekonomik, verimli bir dağıtım için Debian tercih edilmiş. Üç kişi ile bir dağıtım çıkartılıyorsa 200 kişi ile çıkarılacak dağıtımın yerine tabi ki tercih edilir. Sizin itirazlarınız kaç geliştirici çalıştırıldığı noktasında olursa size verilecek cevap basit şekilde sana ne olur.

    Pardus desteği ile yola çıkanlar buyursun tamamen özgür Pisi Linux dağıtımını geliştirsin. Yapamazlar çünkü kendilerine bir hedef belirlemiş bir cephe açmışlar. Siz kimmin kurumuna cephe alıyorsunuz. Bunu bir düşünün. Bu sizin kurumunuz değilse ne olacak.

    YanıtlaSil
  16. Herhangi bir kurumun gizli olmayan bir konu hakkında "sanane" deme hakkkı yok, bilgi edinme kanunu var.

    Üstelik TÜBİTAK, topluluk katkısı almaya çalıştığı bir ürün hakkında "sanane" derse katkıcılar da "banane" der. Nitekim bu sayfada mesaj yazan çoğu eski Pardus katkıcılarından katkı vermeye istekli kimse göremedim ben, bunu en azından kendi adıma söyleyebilirim.

    Sayın "Adsız" kimsenin burada bir kuruma cephe aldığı yok. Ortada kayda değer bir emek harcanmadan piyasaya sürülmüş yeni bir Pardus var, müsadenizle onu eliştirmeye hakkımız olsun biraz.

    YanıtlaSil
  17. Hocam siz bu eleştirilerinizle haklı konumda bile olsanız çok geç kaldınız. Biz bu konuları daha önce yazıyorduk. Pardus bu hale bir kaç bürokrat raportörün raporlarıyla geldi. Biz bu raporlar çıktığında bu raporların eksik ve yetersiz olduğunu yazıyorduk. O zaman siz neredeydiniz yetkili bir ağız olarak niçin itirazlarını bir rapor haline getirip ilgili yerlere göndermediniz. Şimdi iyi güzel yazıyorsunuz ama alkolün hücreleri yakıp yok ettiğinden, zararlarından bahsetmiyorsunuz. Yazılanların birileri tarafından dikkate alınacağını zannediyorsunuz.

    Madem bilgi edinme için Bilgem var. O zaman niçin oraya sorup buraya net bilgiler vermiyorsunuz.

    YanıtlaSil
  18. türkiyenin bütün ulusal kurumları küresel saldırı altında,
    bu küresel saldırıdan TÜBİTAK ta payını alıyor,
    Türkiye cumhuriyetini yıkmak isteyen, türk kelimesini anayasadan bile silmek isteyen güçlerin iktidar olduğu bir dönemde elbette pardus gibi yerel, ulusal bir işletim sisteminin de yıkılması, yok edilmesi, silinmesi gerekiyor.
    ulusal ne varsa küreselin saldırısı altında.
    pardus ta ulusal olduğuna göre...
    ulusal olan hiçbirşeye tahammülleri yok,
    ulusal olan ne varsa ezilmeli, yok edilmeli,
    yaşasın küreselleşme!

    YanıtlaSil
  19. TÜBİTAK ve diğer tüm kurumları ele geçiren müslüman görünümlü, cemaatçi, tarikatçi maskeli NATO - CIA ajanları, tüm ulusal kurumların altını oymakla görevlidir, bu küreselci emperyalizmin ajanları ulusal olan ne varsa yıkacaklar.
    pardus ta ellerinden kurtulamadı.

    YanıtlaSil
  20. Herkese Merhabalar;
    Nasreddin Hoca'ya maledilmiş bir söz vardır. Ben senin gençliğini de bilirdim diye. Benim gözümde durum bu. Pisili pardus, 2000 küsur programdan (sanırım bağımlılık paketleri hariç) daha fazlasını veremeyen bir işletim sistemi idi(en azından bana göre). En basiti: laserjet 1000 serisi yazıcıları , tarayıcıları bir sürümde çalıştırıyorken yeni sürüme geçiyorum hayal kırıklığı ve çalışmıyor(ki bazı modelleri hiç çalıştıramamıştım). Bir program var, acil kullanmam lazım. Kaynaktan derlemeye çalışıyorum o kadar uzman olmadığım için beceremiyorum, o zaman pisi paketini talep ederim, lütfederlerse müsait bir zamanda yaparlar,ölme eşeğim ölme. Proje çokmuşmuş. Bir PTSP projesi var,laboratuvarın sunucusuna kurmamız lazım ama nafile çalışmıyor. Geliştiricisine mail at tınlayan yok. Nasıl kullanılacak kılavuz yok.(LTSP dururken PTSP ne sağlayacaktı onu da kestiremedim) zaten PTSP kuramayınca LTSP kurmak zorunda kalmıştık. O dönemde geliştiricilerin veya dışarıdan destekçilerin bazılarının dahi ubuntu kullandığını biliyorum. 6 yıllık bir proje bu kadar sığ kalmamalıydı. İç işlerinde neler olup bittiğini bilemem, beni de fazla ilgilendirmez, "ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" atasözü kaidesince; ben son kullanıcıyım,ben işin mutfak tarafına bakmıyorum, benim pardus'tan beklentilerim basit; genel linux dağıtımlarında hangi program varsa bizde de olsun, yoksa bile yapısı uygun olsun ,başka dağıtımın depolarından indirip pardusumda kullanabileyim, donanımlara destek tam olsun, ubuntu'da debian'da çalışan bir donanım pardusumda'da çalışsın. Çalışmasa bile bir debian forumunda anlatılan çözüm Pardus'ta da uygulanabilir olsun. Saç baş yoldurup da , lanet olsun ubuntu bari kurayım dedirtmesin. Bu isteklerimiz çok mu fazla idi de 6 senede doğru düzgün bir yere gelemedik. Pisili pardus'ta inat etmenin ne anlamı var. Eski pardus maceralarımı anlatsam satırlara sığmaz. Arkadaşınıza översiniz bir güzel razı edersiniz , kurmaya kalkarsınız kuramazsınız , kurarsınız donanımlar çalışmaz rezil olursunuz, sana Mint kuralım en iyisi dersiniz. vs. vs.

    YanıtlaSil
  21. Neden Devrim otomobilini, Anadol'u, THK'nın ürettiği uçakların ve uçak motorlarının başına gelen şeyin aynısının bunun da başına geldiğini düşünmekten kendimi alamıorum?

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...