11 Eylül 2012 Salı

Programlama Dillerini kimler geliştiriyor?

Piyasadaki bunca programlama dilini kimler, hangi mesleklerden insanlar geliştirmiş kısaca bir bakalım. Bütün dillere bakmak mümkün olmadığından adı çokça geçenlere bakalım birlikte:
  • C - Dennis Ritchie tarafından tasarlanmış. Dennis Ritchie fizik ve uygulamalı matematik mezunu.
  • C++ - Matematik ve bilgisayar bilimleri mezunu Bjarne Stroustrup tarafından tasarlanmış.
  • C# - Microsoft tarafından geliştirilmiş olsan C#'ın mimarı üniversite mezunu olmayan Anders Hejlsberg.
  • Fortran - IBM çalışanlarından çok maceralı bir hayat yaşamış olan matematikçi John Backus tarafından geliştirilmiş.
  • Java - Artık esamesi okunmasa da bir zamanların büyük şirketi Sun'ın geliştirdiği Java'nın mimarı bilgisayar bilimleri mezunu James Gosling.
  • Javascript - Netscape'ten matematik ve bilgisayar bilimleri mezunu Brendan Eich tarafından geliştirilmiş.
  • Lisp - Bir matematikçi olan John McCarthy tarafından geliştirilmiş.
  • Perl - Kimya, müzik, tıp okumuş, dogal ve yapay diller bölümünden mezun olmuş Larry Wall tarafından geliştirilmiş.
  • PHP - Bir sistem tasarımı mühendisi olan Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmiş.
  • Python - Matematik ve bilgisayar bilimleri mezunu Guido van Rossum tarafından geliştiriliyor.
  • Ruby - Bilgisayar bilimleri mezunu Yukihiro Matsumoto tarafından geliştiriliyor.

20 yorum:

  1. Yönetmeliği yanlış anlamadıysam bilgisayar bilimleri mezunları BMO'ya kayıt olabiliyor. Bu durumda listenin yarısının aslında üzülmesine gerek yok.

    YanıtlaSil
  2. Ressam ve müzisyenlerin geliştirdiği dillere ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
  3. Mühendisler odasına mühendis olmayan birisi kayıt olamaz. Öyle olsaydı sektör odası olurdu "mühendis" odası olmazdı. Sektör odası da neyse artık. (http://bmo.org.tr/sss/#faq3)
    Linkte Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği diye bişey var ki çok enteresan.

    YanıtlaSil
  4. Keşke odanın adı Bilişim Çalışanları Odası olsaydı da ünvan vs. ayırmadan sektör çalışanlarının sorunlarını çözmek isteselerdi.

    YanıtlaSil
  5. Türkiye'de bildiğim kadarıyla Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği adında bir Lisans programı yok. Onun yönetmeliği kuralına uydurmak amaçlı yazılabilmiş olacağını düşündüm bu yorumu onun üzerine yazdım

    YanıtlaSil
  6. Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği bölümü Eğe Üniversitesinde var.

    http://www.suny.ege.edu.tr/muh_ders_prog.htm

    YanıtlaSil
  7. bu yazının altında "BMO kurulunca bu adamlar veya onlar gibiler odaya üye olamayacak, mesleğe bu kadar katkıda bulunmuş adamlar BMO'ya giremeyecekse öyle BMO olmaz olsun" gibi bir şey var mı bilmiyorum ama yorumlarda öyle bir hava sezdim.

    http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=27336572 şuradan alıntılıyorum;
    "bir de "alan turing bilgisayar mühendisleri kayıt yaptıramayacak" savını bağıranlar var. onlara göre diğer meslek dallarına commitment yapanların tümü o meslek dallarına ait diploma sahibi insanlardır. tüm hastalıklara "doktor diplomalı" insanlar tedavi bulmuşken, tüm elementleri de kimya mühendisleri bulmuştur. tüm inşaat mühendisliği formüllerini de inşaat mühendisleri bulmuştur. bunlar kimya mühendisleri odasına da "marie curie(ki 'mühendislik' diploması yoktu bildiğim kadarıyla) kimya mühendisleri odasına giremiyor, yıkın!" diyerek haykırışlarını sürdürmektedir."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marie Curie fizikte ve kimyada nobel almış bir bilim insanı. Bütün ömrünü temel bilimleri çalışmaya adamış birinin mühendis olmaması size inanılmaz geliyor olabilir ama onun yaptığı mühendislik değildi.

      Aklınızdaki mühendislik temel bilimlerden üstündür fikrini atamadığınız için inanamıyor olabilirsiniz ama durum bu.

      Sil
    2. "mühendislik üstündür" gibi bir iddiam yok. Olay "BMO'nun bir *meslek odası* olduğunu" kabul etmeyip "yukarıdaki kişiler BMO'ya katılamıyor, BMO kaka!" demeniz (en azından yorumlarda böyle bir hava var).

      Alan Turing'den üstün olduğumuzu düşünmüyor, bir Knuth olmadığımızı biliyoruz. Ancak meslek odalarının tümünde bu ve bu tip şeyler var (bkz: nobel ödüllü, element bulmuş Curie'nin kimya mühendisleri odasına girememesi). Diğer *meslek odalarında* olan bir "ayrımın" BMO'da da olması nerden bu kadar rahatsız ediyor sizi?

      Not: bu arada burada yazdıklarımın kişisel görüşüm olduğunu, odayı bağlamadığını da belirteyim

      Sil
    3. Curie mühendis değil ki niye odaya girememesi gibi bir durum olsun.

      Sorun onun odaya girip girememesi değil, onun fizikle ilgili yaptığı işi ayrıca bir fizik mühendisinin denetlemesinin gerekmesi olur ancak. Eğer bmo böyle bir plan içine girmeyecekse ne yaptığı sektöredeki diğer oyuncuları ilgilendirmez. Bu planın da tutmayacağı zaten ortada.

      Sil
    4. "Curie mühendis değil ki niye odaya girememesi gibi bir durum olsun." anlamadım bunu? Yukarıda saydığınız insanlar *mühendis* değil diye odaya giremiyor diye bir serzenişte bulunmuyor musunuz?

      Kimya mühendisleri odası, kimya mühendisliği diploması olmayanları "denetliyor" iken, BMO'nun benzer bir şey yapması sizi neden rahatsız ediyor?

      Sil
    5. Çünkü bilişim sektörü buna uygun değil. Yukarıda adı yazan adamların hangisini kim denetleyebilir? Ben bu insanların odaya üye olabilir hale getirilmesini istemiyorum elbette. Yaptıkları işe karışılmasın kafi.

      Bir sonraki yazıyı okursanız dünyanın en iyi 10 üniversitesinde Bilgisayar Bilimleri okuyan (mühendislik olmadığı için) insanlar da odaya kaydolamadığını göreceksiniz. Onları da denetlemeniz gerekecek. Buradaki saçmalığı göremiyorsanız bu denetim işi için uğraşın ama sonu olmayacak bu uğraşın.

      Sil
    6. Ben de diyorum ki "Kimya Mühendisleri Odası, teoride Curie'yi denetleyebiliyor". Saçma ama denetliyor. Keşke denetlemese, keşke sistem böyle olmasa, keşke sistemi değişterecek gücümüz olsa... "Buna gücümüzü var!" kadar saf ve temiz kalabildiyseniz bir şey diyemiyorum tabi :(

      CS mezunlarının odaya dahil edilmesini ben de destekliyorum. CS mezunları odaya kaydolabilirse "saçmalık" tümden kalkıyor mu olacak sizce? Sistem tümden saçma. Bir arkadaşımın dediğine göre Elektrik Mühendisliği derslerinin bir çoğunu alan Elektirk Öğretmenleri, EMO'ya kaydolamıyor, imza atamıyor. O imza için, havadan sudan elektrik akımı üreten bir şey da bulsanız "üniversitede elektrik mühendisliği okumanız" gerekiyor :(

      Bu tip BMO tartışmalarında her zaman yazdığımr gibi "Sistem kötü, ama en çok bilgisayar mühendisleri için kötü".

      Sil
    7. Konuyla doğrudan ilgisi yok ama, burada araya girme ihtiyacı hissettim.
      Elektrik Öğretmenleri, Mühendislik derslerinin bir çoğunu alıyor, onların da imza yetkisi olsun dersek biraz komik olur.
      Öğretmenlik ve Mühendislik arasında dağlar kadar fark var. İkisi arasındaki karşılaştırmayı, ders programlarını yan yana koyup, ders isimlerine bakarak yapmak çok da mantıklı gelmiyor bana.
      Kaldı ki, bırakın öğretmenliği, ben Elektrik-Elektronik Mühendisliği okudum, benim bile imza yetkim yok.

      Sil
    8. Ben "Elektrik-elektronik mühendisi kozumu"(:p) birileri "öğretmenle mühendis aynı mı yeaa" dedikten sonra kullanacaktım, sen zaten yazmışsın :)

      Ülkede, Elektrik-Elektronik "mühendisleri", Elektrik mühendisinin yaptığı işe imza atamıyorken "CS mezunları da benzer dersler alıyor, onlar neden "mühendis" gibi olsun, BMO'ya girebilsin" (ki dediğim gibi hâla savunuyorum CS mezunlarının da odaya girmesi gerektiğini)" diyenlerin başka ülkede y aşadığını düşünmeme sebep oluyor.

      Ki yine dediğim gibi, CS mezunları BMO'ya girse bile Necdet hocamın bahsettiği "saçmalık" hala devam ediyor olacak.

      Sil
  8. Osman, BMO ile ilgili her yazıda sen denk geliyorsun. Şu konuyu böyle doktorlukla avukatlıkla dişçilikle ve benzeri sayısız meslekle verdiğin örneklerle savunmaya ÇALIŞACAĞINA keşke yapıcı olmaya çalışsan. Bir kere bile "ya arkadaşlar şöyle şöyle yanlış düşünüyorsunuz, doğrusu bu, yapmak istediğimiz bu, hatalarımız olabilir, düzeltmeye çalışıyoruz" demek yerine sürekli "o zaman şu meslek dalı rerörö" diyorsun. Şimdi bu yazdığımı bile dalgaya alıp ironi filan yapacaksın, her yerde yaptığın gibi, yap geri kalma. En büyük sensin, Yaşa.

    YanıtlaSil
  9. He was the original author of Turbo Pascal, the chief architect of Delphi, and currently works for Microsoft as the lead architect of C#.[1]

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Hejlsberg

    YanıtlaSil
  10. Bu blog girdisinde yazanlar bize ne kattı anlayamadım. Bir meslek odası var, üye olanların haklarını koruma amacında. Bir de bu meslek grubunun faaliyet alanına çok önemli katkıları olmuş ama bu meslek grubuna diploma olarak dahil olamayan grup. Bu gruptaki insanlar BMO'ya üye olamazlar evet. Bunun neresi tuhaf. Haklarını kendileri savunmaları gerekecek. Zaten yaptıkları işler dolayısıyla böyle bir uğraş içine girmelerine de gerek yok. Yani ortada mevzu bahis olacak, BMO'yu kötüleyebilecek bir durum yok. Magazinsel bir eleştiri olmuş.
    Mert Kütahyalı

    YanıtlaSil
  11. BMO konusu hem çok saçma hem de buradan yazabileceğimden daha uzun eleştiri gerektiriyor, ayrıca yazacağım. Onun yerine listede eksik olan COBOL ve yaratıcısı Grace Hopper'ı hatırlatıp kaçayım (http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper). Derleyici kavramının yaratıcısı olarak gösterilen Hopper, aynı zamanda "debugging" terimini popülerleştiren kişi olarak da tanınıyor.

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...