17 Mart 2008 Pazartesi

Pardus 2008 izlenimleri

Pardus sürümlerinin yıllarla ilişkilendirilmesi iyi olmadı bence. Böyle yapılınca herkes üç aydır nerede kaldı Pardus 2008 diye soruyor. Tahminim geliştirici ekibin üzerinde de bir baskı oluyordur bu takvim konusu. Sürümlere numara vermek de sıkıntılı bir süreç aslında; slackware gibi 12. sürüme kadar bu sayıları takip etmek yerine başka nasıl bir sıra izlenebilirdi diye düşündüğümde aklıma değişik bir şey geldi (bunun uygulanabilir olup olmaması pardus'u ilgilendirmez elbette).

Hatırlarsınız eskiden çekirdeğin ikincil sürüm numarasının tek veya çift olması onun kararlı veya geliştirme sürümü olduğunu gösterirdi. Pardus (veya başka bir yazılım) da sürüm numarasını asal sayı olarak kullandığında kararlı sürümü, asal olmayan sayı olduğunda ise ara sürümlerden biri (2007.2 gibi) olduğunu göstermek üzere kullanabilirdi. Sayı doğrusunun başlarında asal sayıların sıkça bulunduğu söylenebilir ama Pardus'un da ilk duyurulduğunda çok ara sürümü yoktu. Hem illa ki birden ikiden başlanacak diye de bir durum yok. 2007'ye nasıl atlanabiliyorsa mesela 23'e de atlanabilirdi. Bu yöntem Lynx lynx gibi telaffuzu mümkün olmayan kod adlarından daha ilginç olurdu bence.

Bu acayip ;) isimlendirme önerimin haricinde de bir önerim var (bunları niye buraya yazıyorsun diyenleri muhabbet için Çanakkale'ye beklerim).

Pardus'un kutulu satın alınabilir bir hali olmalı artık. Tamam ucuz olsun ama kutulu, sahici, legal bir ürün olduğunu gösterir bir hali olmalı Pardus'un. Bir kişiye, kuruma pardus'u önerdiğinizde, kurmaya gittiğinizde elinizde korsan cd gibi kopyalanmış cd bulunması güvensizlik doğuruyor. Slackware'i, openoffice.org'u kutulu satın alabiliyorsak bunun bir nedeni olmalı. Hele openoffice.org internetten daha kolay indirilebilir, işe boyut olarak bakarsak. Ama bu bir güven oluşturma politikası olarak düşünülmeli bence.

Bütün ekibe muhabbetle...

8 yorum:

  1. Rolling Versions kullanılabilir. Tıpkı Archlinux gibi, onlarda mesela paketler her zaman güncelleniyor ve kullanıcılar her zaman en yeni ve sağlam paketleri kullanıyorlar. 2008.1 gibi sürümlerde de FTP'deki son paketlerden oluşan bir sürüm oluşuyor, 2008.2'de de o andaki son paketler kullanılıyor.

    YanıtlaSil
  2. Kutulu olunca ayrı bir havası oluyor. :) Hatta kutu içerisine kurulumu, yapılandırmayı vb. anlatan küçük bir nasıl kitapçığı da eklense canavar gibi olur.

    YanıtlaSil
  3. kutu ve cd parasına kutulu pardus cdsi olsa güzel olur bu fikre katıldım.

    Pardus 2007, pardus 2008 gibi isimlendirmesini seviyorum, böyle kalabilir bence..

    YanıtlaSil
  4. Gelişmeleri takip edenler Pardus 2008'in ikinci çeyrekte çıkacağını zaten biliyorlar. Ama takip etmeyenler bilmediklerinden sormakta haklılar. Sürümler yılın hangi çeyreğinde çıkacağına göre sırasıyla 2008, 2008.1, 2008.2 ve 2008.3 diye adlandırılsa ya da Ubuntu'nun yaptığına benzer olarak 2008.04 vb. şekilde isimlendirmeye yönelme olursa; hem insanlardan gelen soruları azaltabilir hem de sürekli temel taşlarını değiştiren, kararlılığı oluşturamamış bir dağıtım gibi algılanma riskinin önüne geçmiş oluruz.

    Kutulu Pardus mu? Şerefsizim aklıma geldiydi!

    YanıtlaSil
  5. pardus sıksık yeni sürümler çıkarttığı için kutulu olmaz diye düşünüyorum. Ancak kutusu stabil bir sürümü olsa, yeni çıkanlarıda paket şeklinde indirsek hiçte fena olmaz!

    YanıtlaSil
  6. @Fatih Arslan:
    "en yeni ve sağlam paketler" - Bu bir ikilem...

    Pardus ekibi Gentoo'dan aldi herhalde bu sürüm kodlamay konvansiyonunu. Gentoo'da bu seneye göre uygundur. Pardus ekibi burada kendi takvimi varsa, o zaman muhakak senesini animsatan 2007/2008 gibi kodlamalardan vazgecmesi onlarin yararindadir.

    YanıtlaSil
  7. @isimsiz

    Şimdi baktım da, evet haklısınız. Aslında sağlam ve yeni bir arada olmuyor. Fakat 2008 gelince yeni ve sağlam ibaresi olacağı için o da bir ikilem oluşturacak. Benim asılda bahsetmek istediğim konu buydu. Ubuntu da aynı sorunu yaşıyor bence. 6 ay bekliyorlar, sonra bir güncelleme, hopp bilgisayar açılmıyor, yüzlerce sorun. O yüzden ki rooling dağıtımı kullanmak "bence" çoğu zaman daha sağlamdır. Yavaş yavaş ilerliye ilerliye gidiyor. Tabi onun da eksik yanları çok(arch kullanırken sebebsiz çöküşler gibi)

    YanıtlaSil
  8. pardus 2008 son sürümü dergide ve purogramlarda dergide cıksa iyi olur
    internetten indirme pahalı geliyor
    dergileri takip eder ve katkıda bulunmuş oluruz bence engüzel pardus.........

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...