4 Mart 2013 Pazartesi

Yakından Eğitim

Yakından Eğitim ile eğitimin gittikçe uzaktan, kitlesel yapılmaya çalışıldığı günümüzde daha eski bir yaklaşım olan usta-çırak ilişkisini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hedeflediğimiz şey alanında uzman kişilerin danışmanlık yaparak henüz yolun başında olanların kendilerini geliştirmelerine imkan sunmaları.

Bunun için planladığımız yöntem şöyle: ilk dönem için danışmanlık yapacak 8 kişi birer projeyi mümkün olduğunca ayrıntılarıyla github'a yazdık. Bir hafta sonra bu projelerde çalışmak isteyen arkadaşların başvurularını almaya başlamayı planlıyoruz. Birlikte çalışacağımız arkadaşlar belli olduğunda danışmanlarıyla birlikte çalışmaya başlayacakları bir dönem başlayacak. Biz danışmanlar olarak Yakından Eğitimin başarılı olması için önemli bir sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz. Bizler de genç arkadaşlarımız kadar çok çalışıp onlara yol göstermeye çalışacağız.

Yakından Eğitim'de tamamlanan her proje bir özgür yazılım projesi olarak kullanıma sunulacak. Bu çalışmalar sonucunda özgür yazılım dünyasına yeni geliştiriciler kazandıracağımızı hep birlikte göreceğiz.

Bu dönemin projelerine github'dan bakmak mümkün. Proje başvurularını nasıl alacağımız konusunu haftaya netleştirmiş olacağız. Başvurular için iki haftalık bir sürenin fazlasıyla yeterli olacağını tahmin ediyoruz. Bu süreçte freenode #yakindanegitim kanalında sorularınıza cevap vermeye çalışacağız. Sürekli kanalda çevrimiçi olamayacağımızı tahmin ediyorsunuzdur ama ben yine de söylemiş olayım. Bu mail listesine üye olup oradan da sorularınızı yazabilirsiniz.

Proje sayısından fazla başvuru olursa (öyle olur diye tahmin ediyoruz) bizi talip olduğu projeyi tamamlayabileceğine inandıranları seçeceğiz. Bunun için de gösterebileceği çalışması olanların avantajlı olacağını söyleyebilirim.

Yakından Eğitim'in blogundan gelişmeleri takip edebilirsiniz.

İki de küçük not:

  • Yakından Eğitim'in benzersiz bir fikir olmadığını GSOC da dahil olmak üzere benzer işlerin yapıldığını biliyoruz. Fikir benzersiz olmasa da uygulamanın fark yaratacağına inanıyoruz.
  • Usta-çırak ifadesindeki usta kısmına takılmamak lazım. Elbette her şeyi biliyoruz demiyoruz ama deyim böyle ;)

4 yorum:

  1. Kesinlikle ihtiyaç duyulan bir uygulama.
    Buradaki "proje" ifadesi ile sadece yazılım projeleri mi hedeflenmektedir? Yoksa bilişim alanındaki tüm açık kod işleri midir? Linux/BSD sistem yöneticiliği, güvenlik alanı vb yazılım olmayan alanları da kapsayacak mı?

    YanıtlaSil
  2. Aslında baştan kendimizi kısıtlamak istemiyoruz ama aşamalarını takip edebileceğimiz, bir zaman gelince tamamlandı diyebileceğimiz birşeyler yaptıralım istiyoruz.

    Tekliflere açığız diyeyim ;)

    YanıtlaSil
  3. iyi günler hocam bu projeye belli bir bilgi ve birikime sahip birileri mi başvuracak? özgür yazılım konusuna yeni başlamayı düşünen biri de bu projeye dahil olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her projede beklentilerimiz yazıyor. en büyük beklentimiz öğrenmeye istekli olmak ve çok çalışmak

      Sil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...