12 Ekim 2010 Salı

Ipad mi Kindle mı?

Bu aralar ne kadar tablet cihazlarla çok ilgilendiğim için karar vermemiş/vermek üzere olanlara biraz fikir vereyim istiyorum. Ipad ve Kindle karşılaştırılamayacak cihazlar diye arkadaşlara saygılar sunup yazacaklarıma geçeyim. Cihazların teknik özellikleri zaten her yerde bulunduğundan bir kullanıcının deneyimlerini yazmak daha anlamlı olacak galiba.

  • Benim daha önce görmediğim bir ekranı var. Aydınlatmalı olmadığından gün ışığında parlamıyor, gözü yormuyor. Böyle olunca karanlıkta ek bir aydınlatma olmadan da okunamıyor elbette. Ekran hakkında çok konuşulacak kadar ilgi çekici, ilk defa gören herkesi hayran bırakıyor. Baktığınız yerde kendi yansımanızı görmemek güzel, özellikle belge okumak için bir cihaz satın almışsanız.
  • Ekranın etkileyici performansı cihazın şarj süresini de haftalarla ölçülecek boyutlara taşımış. Eğer kablosuz bağlantı aktif olmazsa bir ay diyor Amazon ama ben alalı daha bir kaç gün olduğundan kesin rakam veremeyeceğim.
  • Ekran dokunmatik değil hatta akan görüntüler için bile yeterli değil. Ama Kindle kitap okumak için, unutmayın bunu ;)
  • USB bağlantısı var; buradan şarj oluyor ve bilgisayara bağlandığında sıradan bir usb aygıt gibi içini görüp transfer yapabiliyorsunuz . Ayrıca bir programa ihtiyacınız yok.
  • Eğer Amazon'a (ücretsiz) kayıt olursanız size bir mail adresi veriyor (necdetyucel@kindle.com), o adrese gönderdiğiniz maillerin eklerini Kindle ilk internet bağlantısı bulduğunda indiriyor. Elbette spam belasından kurtulmanız için hangi mail adreslerinin buraya mail gönderebileceğini sınırlayabiliyorsunuz. Aksi durumda kullanılmaz bir özellik olurdu zaten. Benim en beğendiğim özelliklerden biri bu oldu. Kindle'ın tarayıcısından aramadan, bilgisayara bağlamadan belge aktarımı için çok güzel bir yol bu. Mailinizin eki pdf ise bir değişiklik yapmıyor ama desteklediği başka bir formatta göndermişseniz Kindle'da okuyabileceğiniz bir hale getiriyor onları.
  • 3.2gb hafızası var.
  • mp3 çalıyor ama çok deneysel. Parça listesini göstermiyor, sonraki parçaya geçmek ve durdurmak mümkün sadece.
  • Şimdilik kullanılmayan ama ileride işe yarar diye konulmuş bir mikrofonu var.
  • Ekran dikey ve yatay kullanılabiliyor ama bu işe yarayan bir sensör olmadığından ayarlardan elle yapılıyor.
  • Tüm modellerinde kablosuz bağlantı var (802.11b/g) ama 50$ daha verirseniz 3G'li bir model almanız mümkün. Ben çok fazla böyle cihaz aldım diyerek 3g'siz olanını aldım. Bağlantıda bir problem yaşamadım şimdiye kadar. Bir kaç farklı ağa bağlandım, bir profil yaratma kavramı olmamasına rağmen hangi kapsama alanına girerse o ağa otomatik bağlanıyor. Güvenlikle ilgili endişe edecek birşey yok gibi görünüyor çünkü dışarıya açık hiç bir port yok.
  • Türkiye'de satılmıyor.
  • Amazon'a kayıt olurken Türkiye'de yaşıyorum derseniz ne kitap, ne gazete hiç bir şey indiremiyorsunuz. Adamlar akıllı tabi aksi durumda "aha Türkiye'de para kazanıp vergi vermiyorsun" diye siteye erişim engellenebilir. Ama yurt dışındayım derseniz ne isterseniz satın alabiliyorsunuz Amazon'dan.
  • Okuduğunuz belgeler üzerine not alabiliyor, altını çizebiliyorsunuz. Hatta bunları isterseniz otomatik olarak Facebook, Twitter hesaplarınızda duyurabiliyor.
  • İki farklı boyu var: 6" ve 9.7" Büyük olanını taşımak için bir çantaya filan ihtiyaç olur diyerek cebe sığan boyunu aldım ben. Başlangıçta biraz küçük gibi gelmişti ama alıştım.
Yazı çok uzun oldu Ipad için ayrı bir yazı yazayım bari ;) Sormak istediğiniz bir şey olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

7 yorum:

  1. Eleştiriler doğru bi yandanda ipad e bakıldığında yanlış hatıralmıyorsam multi tasking yapamıyordu cihaz herhalde ios 4 ile değişmiştir.

    YanıtlaSil
  2. Tam da e-okuyucu alsam mı diye düşündüğüm bir anda bu yazıyı okumak çok iyi oldu.

    Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  3. Hocam benim merak ettiğim Türkiye'ye bu cihazı nasıl getirtebileceğimiz. Yani gümrük felan sorun oluyor mu?İngilizceden İngilizceye de olsa sözlük var mı varsa kullanışlı mı?

    YanıtlaSil
  4. Amazon Türkiye'ye satış yapmadığından ben yurt dışından gelen bir arkadaşıma sipariş ettim. Aslında fiyatı gümrük ödenmesi gereken sınırın altında. İngilizceden İngilizceye sözlük kurulu geliyor ve kullanışlı.

    YanıtlaSil
  5. Bilgilendirdiğiniz için sağolun hocam.

    YanıtlaSil
  6. merhaba,

    ben kindle dx kullanıcısıyım. register ettikten sonra bir e mail adresine sahip oldum ancak nasıl kullanacağımı anlayamadım. detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim..

    şimdiden teşekkür ederim.

    fatma

    YanıtlaSil
  7. email adresinini nasıl kullanacağınızı bu adresten bulabilirsiniz: http://kindlebilgideposu.wordpress.com

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...