18 Aralık 2006 Pazartesi

MacBook veya Sun'da özgür işletim sistemi koşturmak veya "yoksa Pardus'u sevmiyor muyum?"

Bu akşam "yoksa Pardus'u sevmiyor musunuz?" şeklinde özetlenebilecek bir mail aldım. Temel dayanağı olarak sayfamda pardus bannerı bulunmadığını ve daha önce debian kullandığımı yazdığımı gösteriyordu. Hatta Oğuz ve Pınar'ın günlüklerinden de bilgi işleme gelenlere debian kurdurduğumu okumuştu maili yazan.

Bu konuyla ilgili çevremden de arada bir sorular aldığımdan buraya yazayım da kurtulayım istedim. Aslında hiç lafı uzatmadan elbette Pardus'u seviyorum diyebilirim. Pardus'u kullanmamın nedeni (evet işyerinde Pardus kullanıyorum) ulusal olması değil. Yani ulusal olması elbette güzel ama sadece bunun için bir işletim sistemini kullanamam ben. Destek veririm, orası ayrı ama kullanmak için beğenmek ve işlerini onunla görebilmek lazım. Hakikaten beğendiğim ve istediklerimi yapabildiğim için kullanıyorum Pardus'u.

Bir de şu sun makina alıp da solaris yerine debian kullanma olayına açıklık getireyim. Aslında oldukça açık ama yine de yazmakta sakınca yok. Sorunun cevabı açık: Özgürlük için. Neden winmodem sahibi olanlar bu alet onun için yapılmış, en iyi win'de çalışır onu kullanayım demiyor ve linux kullanıyorlarsa, neden MacBook üzerinde ulan Apple'dan iyi mi bileceğim en iyisi MacOS kullanmak demiyor ve Linux kullanıyorlarsa, neden üzerinde winxx için tasarlanmıştır yazan laptoplarda, masaüstü bilgisayarlarda, sunucularda linux kullanıyorlarsa, neden linux'u desteklediği üzerinde yazmayan yazıcıları linux ile kullanmaya çalışıyorlarsa, ben de o yüzden sparc işlemcili sun bilgisayarda linux kullanıyorum: özgürlük için.

Bir kaç söz de debian için yazayım. Bence debian çok önemli bir proje. Ben belki bir gün debian kullanmayabilirim ama bu ona karşı düşüncelerimde bir değişikliğe yol açmaz. Bazen insanı deli de etse taviz vermez tavrından dolayı yaşamalı debian.

Son zamanlarda günlük girdilerimin fantastik başlıklar taşıdığını ve metinler içinde çılgınca linkler verdiğimi düşünerek neden? diye soranlara güzel soru cevabını veriyorum ;)

Son olarak Pardus 2007 çıktığında bir yansıdan indirmek isterseniz kurulanını buradan, çalışanını buradan indirebileceksiniz. Çok müşterisi olacak diye tahmin ediyorum. Bir gün sonra şu kadar kişi indirdi bizden diye bir haber veririm.

2 yorum:

  1. kucuk bir hatirlatma sadece: Sun'in OpenSolaris isletim sistemi ve BSD tabanli pek cok sistem de ozgur. Solaris'in sunucular icin linux'tan daha iyi bir secim oldugunu iddia edebilirim.. yani ozgurluk=linux yaklasimi bence yanlis. Tabi pardus icin tebrikler, umarim masaustunde windows tekelini kirmada basarili olur.

    YanıtlaSil
  2. Başka özgür sistemlerde olduğunu biliyorum ama ben özgürlük için linux'u seçiyorum.

    Siz "Solaris'in sunucular icin linux'tan daha iyi bir secim oldugunu iddia edebilirim." diyorsunuz. Ben yazımda "daha iyi" olmaktan bahsetmiyorum ki. Bunun devamında yazacaklarımı yukarıda yazmıştım. "Daha iyi" olmak kriter olsa winmodemi olan winxx kullanırdı diyeyim özetle.

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...