8 Mart 2013 Cuma

Pisi GNU/Linux



TÜBİTAK'ın Pardus geliştiricilerini (hiç hoş olmayan bir şekilde) işten çıkarması ve mevcut sürümleri geliştirmeyi bırakmasına topluluğun tepkisi 'onlar devam etmiyorsa biz devam edelim' şeklinde olmuştu. Bir önceki proje yönetimi TÜBİTAK çalışanı olmayan hiç geliştirici bırakmadığından bu topluluk aslında çoğunlukla geliştiricilerden değil kullanıcılardan oluşuyordu. Bu grup daha önce küçük bir deponun bakımını yapıyor olsa bile bütün bir dağıtımı sürdürmek elbette hem daha fazla bilgi hem de çok daha fazla emek gerektiriyordu. Çoğunlukla PKD etrafında toplanan gönüllüler uzun zaman büyük bir özveriyle çalışmalarına rağmen neredeyse hiç bir Pardus geliştiricisinden destek alamadılar.

Severek kullandıkları dağıtımın yok olup gitmesine razı olmayanların işi elbette kolay değildi. Başka hiç bir dağıtımın kullanmadığı bir paket yöneticisiyle bir kaç bin paketin bakımını yapmak kendi başına büyük bir işken bir yandan da bu paket yöneticisinin geliştirilmesi, sürdürülmesi işi de onların üzerine kaldı. Elbette bir Linux dağıtımını özel yapan onun paket yöneticisi değil; öyle olsa OpenSuse ve Fedora'nın biraz olsun benzer dağıtımlar olması gerekirdi. Farklı bir paket yöneticisi kullanmanın zorladığı (sayısı iki elin parmaklarını geçmeyen) Pardus teknolojilerinin sürüdürülmesinin paket bakımı yapmaktan çok ayrı bir iş olması gönüllü ekibin işini bir kat daha zorlaştırdı.

TÜBİTAK'ın Pardus'u sürdürmeye devam edeceği ama paket yöneticisi olarak pisi değil deb kullanacağı bilgisinden sonra daha gayretle çalışan gönüllü ekip bir süre Pardus Anka ismiyle çalışmalarını sürdürdü. Kurulabilir bir iso da çıkaran ekip bir önceki yönetimin açtığı dava ile ortaya çıkan isim hakkı sorunuyla boğuşmaktan bıktığı için bundan sonra yola Pisi GNU/Linux adıyla devam etmeye karar vermiş.

Bu inatçı, kararlı, çalışkan özgür yazılım ekibini ve Pisi GNU/Linux'u sevgiyle selamlıyorum.

10 yorum:

  1. hayırlı olsun sıkı takipçileri olacağım :)

    YanıtlaSil
  2. Çok zor iş gerçekten, tebrik etmek lazım.

    YanıtlaSil
  3. 9 mart itibariyle ozgurlukicin.org'taki habere göre bir Pardus-Anka, Pisi Linux ayrımı oluşmuş. Bu tam olarak neyin nesi. Bir kullanıcı olarak pisi tabanlı pardus ekibinin bölünmesinin kan kaybına neden olacağını düşünüyorum. Ayrıntılı bilgisi olan varsa bizimle paylaşabilir mi?

    YanıtlaSil
  4. öncelikle Anka-Team tüm üyeleriyle sevgili hocamıza
    selam-csecz-hola-hallo der :)

    ekip bölünmedi, fire vermedi. sadece PKD isim konusu nedeniyle yollarımız ayrılmak zorunda kaldı.
    Anka-Team mücadeleden çekilen kişilere benziyormu :)

    YanıtlaSil
  5. Aslına bakılırsa geliştiriciler Anka Takımı tüm üyeleri ile birlikte artık yollarına Pisi ile devam edeceğini söylediğinde tüm karmaşıyı bitirdiler sanıyorum. Yani yol ayrımı, fikir karmaşası, kan kaybı gibi durumlar şu an ekip içinde söz konusu dahi değil. Zaten bu değişikliğe Github'ta projenin açılış tarihi olan 25 Şubat'ta karar vardi.

    YanıtlaSil
  6. Necdet Hocam, selamınızı aldık, biz den de size selam olsun...
    Buradan, tüm ekip (Anka-Team) üyelerimiz adına kimseyle, herhangi bir konuda sürtüşmeye girmeden, polemiklere konu olmadan yolumuza devam edeceğimizi herkese duyurmuş olayım.
    Bize destek olan herkese teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Anka-Team PisiLinux ile yola devam :) Hepinize çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim, Topluluk olarak sürüm çıkarmanızı bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  8. Pisi linux biraz kavram kargasasina yol acmayacak mi? İnsanlar internette 'pisi howto' yazdiginda ornegin ya da herhangi bir tartismada.

    YanıtlaSil
  9. Bir kullanıcı olarak Pardüs'ü fazla kullanmadım ( nedeni KDE ile aram iyi olmaması ), ama PiSi'yi diğer yabancı dağıtımlar'ı kullandığım kadar kullanmaya karar vermiş bulunuyorum.
    Zannedersem esas şimdi yerli linux'umuz özgürleşmiş oluyor.
    Emeği geçen ve geçecek tüm arkadaşların ellerine sağlık, kullanıcı olarak elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağız.
    En azından karşılaşmış olduğumuz hataları bildirmek bile geliştirici arkadaşlara yardımcı olacağından eminim.

    YanıtlaSil
  10. şu kritik hatayı gördükten sonra ne kadar ciddi bir dağıtım olduğundan kuşulandım.

    http://bugs.pisilinux.org/index.php?do=details&task_id=3&project=2

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...