27 Ekim 2010 Çarşamba

Pardus Çoklu Masaüstü Kurulumu (ÇoMaK) Projesi

Bu yılın projesi: ÇoMaK (ÇOklu MAsaüstü Kurulumu)

Malumunuz olduğu üzere Pardus masaüstü ortamı olarak KDE ile birlikte geliyor. Kendi geliştirdiği teknolojiler de büyük oranda KDE'ye bağımlı. Bir dağıtımı diğerlerinden ayıran özelliklerin başında dağıtımın geliştirdiği teknolojiler geldiğinden Pardus üzerinde diğer masaüstlerinin kurulup çalıştırılabilir olması kullanıcılar için yeterli olmamaktadır.

KDE masaüstü ortamı Linux kullanıcıları arasında oldukça yaygın olarak kullanılsa bile gerek beğenilere, gerekse daha az fonksiyonel olmalarına rağmen daha az donanım kaynağı gerektirdikleri için tercih edilen başka masaüstleri de bulunmaktadır. Gnome, Enlightenment, Xfce, fluxbox ve LXDE masaüstü ortamları hali hazırda resmi veya gayrı resmi depoları kullanarak Pardus üzerine kurulabiliyor olmalarına rağmen Pardus'un geliştirdiği teknolojileri kurmak için bu masaüstlerinin yanında çok fazla bağımlılık kurulması gerekmektedir. İlave paketlerin kurulması çoğu durumda kullanılan masaüstünü amacından uzaklaştırmakta, bazı durumlarda ise KDE için çalışan özellikler diğer masaüstlerinde çalışmamaktadır.

ÇoMaK Pardus'un KDE haricindeki masaüstleri ile de KDE ile birlikte çalıştığı gibi çalışmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bunun için Pardus depolarında olmayan masaüstlerini depoya almak ve Pardus teknolojilerini KDE bağımsız hale getirmek gerekiyor. Yapılacak çok iş olduğunun farkındayız ama çalışacak ekip de geçen yıla göre hayli kalabalık.

Geçen yıl üzerinde çalıştığımız 64bit projesinden aldığımız cesaretle bu yıl da ÇoMaK projesini yapalım dediğimizde Pardus ekibinden geçen yıl olduğu gibi olumlu cevap alınca çalışmaya başladık bile. Çomak da bir yıl sürmesini planladığımız bir proje olarak TÜBİTAK ve ÇOMÜ arasında bir protokole bağlanarak sürdürülecek ve sonuçlarının Pardus'a dahil edilmesi hedeflenecek.

Projede çalışacak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tayfası:
Uzun süredir Pardus üzerinde GNOME paketlemesini yapan Burak Çalışkan da ekibin bir elemanı. Geçen yıl 64bit projesinde Ozan Çağlayan'ın yaptığı koordinatörlük görevini bu projede Onur Küçük yapacak. Manager ailesinin yazarı Gökmen Göksel de çokça danışabileceğimiz kadar yakınımızda olacak.

Kısa bir süre sonra bir proje takvimiyle görüşmek üzere...

17 yorum:

  1. Yine çok güzel bir proje. Başarılar dilerim..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel haberler bunlar. Başarılar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten süper bir haber :) Umarım Pardus 2012 ile YALI'dan masaüstü ortamını seçecek durumda oluruz :)

    YanıtlaSil
  4. Gel de böyle haberleri duyunca gaza gelme :) Başarılar dilerim tüm çalışacak olanlara :)

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler çok güzel bir proje. Pardus'un KDE'ye sıkışıp kalması çok anlamsız zaten. Umarım güzel sonuçlar çıkar bu projeden.

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir proje Necdet hocam. Bir GNOME kullanıcısı olarak sabırsızlıkla bekliyorum. Yalnız yazıdaki "KDE masaüstü ortamı Linux kullanıcıları arasında oldukça yaygın olarak kullanılsa bile gerek beğenilere, gerekse daha az fonksiyonel olmalarına rağmen daha az donanım kaynağı gerektirdikleri için tercih edilen başka masaüstleri de bulunmaktadır." cümlesi biraz hatalı olmuş. Sanki bir sonraki cümlede geçen masaüstü ortamlarını tukaka eder gibi durmuş. (Amacınızın o olmadığını, o olsa bu işe girişmeyeceğinizi biliyorum.)

    YanıtlaSil
  7. Sevindirici bir proje ve neredeyse ne zamandan beri dillendirdiğimiz bir girişim. Umarım meyveleri güzel olur.

    YanıtlaSil
  8. 64 bit, şimdi de ÇoMaK. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum. 10 numarasınız :)

    YanıtlaSil
  9. bi de bunlara compiz fusion da dahil olsa var ya o zaman pardus çok daha güzel olur...
    inşallah o da bu proje dahil olur...

    YanıtlaSil
  10. Mükkemmel bir haber.. Gnome gibi masaüstü yöneticilerin alternatif olarak sunulması pardusu bir kaç basamak atlacatacaktır.
    Bu haberin bir önemli noktası ise üniversitelerimizin artık pardus projesine ciddi anlamda dahil olması. Umarım, OTDU, Bilkent ve açık öğretim uygulamaları(e-eğitim uygulamaları) nedeni ile ar-ge gücü çok iyi olan Anadolu Üniversitesi'nin ilgili bölümleride bu pardusa katkı sağlar. Kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  11. Gönülden Destekliyorum kde güzel ama düşük kaynak istemesi sebebiyle diğer masa üstlerinde ihtiyacımız var elimizde bir hayli eski makine var bu arada merakla bekliyorum Ahmet Kamacı

    YanıtlaSil
  12. çalışmalarında başarılar diliyorum ve biliyorum başaracaklar

    YanıtlaSil
  13. Yolunuz açık olsun. En kısa zamanda projenin tamamlanmasını temenni ediyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Necdet Hocam çalışmalarınızı heyecanla takip ediyoruz. Bizleri gerçekten mutlu eden bu işler için teşekkürler. Proje şu an hangi aşamada merak içindeyiz. Lütfen forumlara ve e-posta listelerine küçük birer mesaj geçebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  15. Süper. Eminim GNOME ile Pardus kullanici kitlesi daha da cok büyüyecektir.

    YanıtlaSil
  16. Lütfen avrupa servleri ile ilerletin isi. Bir avrupada yasayan türk icin, bir package indirmek icin bir hayli zaman aliyor... Sagilar

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...