4 Mart 2007 Pazar

debian kullanarak PiSi paketi oluşturmak

Yıllar önce rpm paketi hazırlamakla ilgilenmiş biri olarak PiSi'ye de göz attığımda pek bir zorluğu yok gibi görünmüştü bana. Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerimden Cem bu konuda pek istekli (bir değil, beş değil bu çalışkan gençlerin sayısı ;)) olduğundan pazartesi günü birlikte PiSi üzerinde çalışırız diye söz vermiştim. İlk defa onunla birlikte bakmam uygun olmayacağından önce kendim bir paket yapayım dedim.

Hangi programa baktıysam daha önce paketlenmiş olduğundan kısıtlı bir çevre tarafından kullanılacak programlara bakayım dedim ve Xephem'de karar kıldım. The Serious Interactive Astronomical Software Ephemeris belki birilerinin işine yarar diyerek onu paketlemeye karar verdim. İyi bir Maximum RPM okuyucusu olarak PiSi'de de pek zorluk çekmedim. Murat'ın yazdığı PiSi Hello World ve ActionsAPI belgelerinde hemen hemen her şey gayet iyi açıklanmış. Tabi ben Murat'ı, Erdinç'i ve Çağlar'ı tanıyor olmanın avantajını da kullanarak sorular sordum ama sonradan sorduklarımın belgelerde olduğunu da gördüm. Onlar da RTFM demediler cevapladılar sağolsunlar. Cem'e anlatmak için bir şeyler biriktirdim yani.

Uzun lafın kısası ilk PiSi paketimi yaptım. Kendisi burada: xephem-3.7.2-1.pisi Önümüzdeki günlerde fizik bölümünün kullandığı diğer programları da paketleyerek bölümü pardus'a teşvik etmeye kararlıyım. Doktora Tez İzleme Komitesini de atlattığımdan bunun için vaktim olacak gibi görünüyor.

Debian bunun neresinde diye soran olursa: Evdeki tek bilgisayarımda debian yüklü olduğundan okuldaki pardus makinama ssh ile bağlanıp yaptım paketi. Debian'ın rolü bu kadarla sınırlı ;)

Erdinç boş durma belge oku diyor. Sabah olsun okuyalım bakalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...